Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

Yeni Evim konut kampanyasının şartları neler?

Orta gelirlilere yönelik geçtiğimiz günlerde açıklanan konut kampanyası "Yeni Evim" 16 Ocak'ta devreye girecek. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Özelmacıklı sıfır konut şartlarını anlattı.

13 Ocak 2023 Saat: 10:04
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 817 kez okunmuştur

Yeni Evim konut kampanyasının şartları neler?
Yeni Evim konut kampanyasının şartları neler?

Orta gelirliye dönük konut kampanyası "Yeni Evim" 16 Ocak'ta başlıyor. Projenin açıklanmasının ardından konut piyasasında haraketlilik başladı.

Proje şimdilik yalnızca sıfır konutları kapsıyor. NTV yayınına katılan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Özelmacıklı sıfır konut şartlarını anlattı.

SIFIR KONUT ŞARTLARI NELERDİR?
Özelmacıklı, "Sıfır konutta 3 tane temel kriter var. Birincisi hiç satış görmemiş olması lazım. Nasıl satış görmez? Ya müteahhit adına tapusu çıkmıştır ya da kat karşılığı sözleşmeyle alınmıştır, tapu toprak sahibi adına çıkmıştır. Demek ki birincisi toprak sahibi ya da müteahhit olmalı. İkincisi bu gayrimenkulün hiç kullanılmamıs olması gerekiyor. Herhangi bir şekilde kiraya verilmemiş olması ve gerek malik veya bir başkası tarafından kullanılmış olmaması gerekiyor. Bir üçüncü kriterde gayrimenkulün aslında yapıldığı tarihin 2 yıldan fazla da geçmemiş olması gerekiyor.

MEMURLAR İKAMETTEN MUAF OLACAK MI?
Memurların merak ettiği ikamet şartı konusuna da değinen Özelmacılıklı, "1. ya da 2. bölgede olup diğer illere atanan herhangi bir kişininin diğer illerden bir gayrimenkul almasında sakınca yok. Bu durumda aslında 1. ve 2. bölgede şu anda kirada oturan kişilerde diğer bölgelerden alabilirler avantaj. Ama mevcut durumda yeniden 1. ya da 2. bölgeye yeni atanan kişiler için şu an için yeni muafiyet söz konusu değil. Belki buna ilişkin bazı düzenlemeler, bugün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamalarında bazı şartlar yumuşatabilir sinyali alınmıştı." dedi.

KREDİ SÜRECİ
Kredi başvuru sürecini de anlatan Özelmacıklı, "16 Ocak tarihi itibarıyla müşterilerin sıfır olarak bulduğu bu dairelerin tapusuyla beraber bankalara giderek ekspertiz sürecini başlatmaları ve eğer bu daireler gerçekten bankalar tarafından belirlenen lisanslı garimenkul değerleme şirketleri tarafından onaylanan haliyle bu mevzuatta kapsamında ve kişi de mevzuat kapsamındaki kişilerden ise kredisi onaylanacak" dedi.

RAYİÇ-GERÇEK BEDEL SORUNU
Konut satışındaki rayiç bedel-gerçek bedel sorununa da dikkat çeken Özelmacıklı, "Nispeten gösterilen satış bedelleri gerçek bedeller değil. Belki de yüzde 25 ile sınırlı kalan krediler ve benzerleri olabiliyor. Hatta belki de en fazla yüzde 40 yüzde 50 seviyesinde tutuluyor. O nedenle kişilerin sadace yüzde 10 peşinat ödemesi bulabilecekleri projelerin çok daha sınırlı olabileceğin" dedi.

15 Soru 15 Cevapla “Yeni Evim” kampanyasının merak edilenleri:

Yeni Evim kampanyası hangi illeri kapsayacak, kaç konut kampanya kapsamında olacak?

Kampanya 81 ilde geçerli olacak, ilk etapta 100 bin konutun satışı planlanıyor.

Peşinat ödenecek mi?

Konut bedelinin yüzde 10’u peşin alınacak, dileyen daha fazla da ödeyebilecek.

Kampanyaya ikinci el evler dâhil olacak mı?

Kampanyada sıfır evler olacak. Emlak Konut Genel Müdürlüğü’nün ürettiği projeler; GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketlerin projeleri ve 81 ilin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri; teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde bu sürece dâhil olacaklar.

Ödeme planı nasıl olacak?

0.69’dan başlayan vade farkı ile 15 yıl vadeli, hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek taksit bedelleri belirlenecek.

Projede yaş sınırı olacak mı?

18 yaş üstü, bankalar tarafından kredi alması uygun görülen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kampanyadan yararlanabilecek.

İstanbul’da oturan Ankara’dan ev alabilecek mi?

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla’da konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarda 1 yıl o ilde ikamet etme şartı aranacak. Diğer illerde bu şart geçerli olmayacak.

Hanede eşlerden birinin konutu olması halinde başvuru yapılabiliyor mu?

Eşlerden birinin üzerinde konut varsa yararlanamayacak. Hanede 18 yaşını geçmiş, SGK kaydı bulunan genç ise hanede ev varsa bile başvuruda bulunabilecek.

Evler satılabilecek mi?

Ölüm, boşanma gibi mücbir sebepler dışında 5 yıl boyunca satılamayacak. Yine son 1 yıl içinde konut satışı yapan da projeden faydalanamayacak.

Daha önce ev alıp satan biri, şu anda evi yoksa kampanyadan yararlanabilir mi?

Kampanyadan yararlanacak kişinin son bir yıl içinde konut satmamış olması gerekiyor.

Proje ne zaman başlayacak?

16 Ocak itibariyle projeye başvurular alınacak.

Başvurular nasıl olacak?

Konut almak isteyen bulduğu daireyle banka veya katılım bankalarına başvuracak. Banka hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyecek, uygun olan projeler için kredi tahsis edecek.

Başvuru ücreti olacak mı?

Herhangi bir başvuru ücreti alınmayacak.

Yapımı devam eden konut kampanya kapsamına dâhil mi?

81 ilde bitmiş konutlar, belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlar ile bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayacak projeler kampanyaya dâhil olacak.

TOKİ kampanyalarında olduğu gibi bu kampanyada da kura çekilişi olacak mı?

16 Ocak itibariyle konut üreticisinden konutunu bulan vatandaşlar kurasız konut kredisi alma hakkı elde edebilecek.

Babadan-dededen ev kalan bir vatandaş kampanyadan faydalanabilecek mi?

Hisseli tapusu olan, kooperatif ortaklığı bulunan, bağış yoluyla ya da ivazsız herhangi bir yöntemle tapusu olan vatandaşlarımız kampanyadan faydalanamayacak. Ancak kırsal kesimde konutu bulunan veya devre mülk sahibi olan vatandaşlarımız kampanyaya başvurabilecek.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑