Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Siyaset

Seçimi En Rahat Kazanacak İlçeyiz

CHP olarak Kocaeli'de en şanslı ilçelerin başında geldiklerini söyleyen Kandıra Belediye Başkanı ve adayı Mustafa Öğren, "Seçimi en rahat kazanacak ilçe biziz&q...

11 Mayıs 2009 Saat: 22:06
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.799 kez okunmuştur

Seçimi En Rahat Kazanacak İlçeyiz
Seçimi En Rahat Kazanacak İlçeyiz

CHP olarak Kocaeli’de en şanslı ilçelerin başında geldiklerini söyleyen Kandıra Belediye Başkanı ve adayı Mustafa Öğren, “Seçimi en rahat kazanacak ilçe biziz” diyor

 

Kandıra ilimizdeki temiz sahilleri nedeniyle yaz aylarında turizm faaliyetlerinin yoğunlaştığı önemli bir ilçemizdir. Babadağ Tepesi’nde Kocaeli fatihi Akçakoca’nın anıt mezarı bulunmaktadır. Yöreye özgü Kandıra bezi dokuma tezgahlarında dokunur ve köşe yastığı, masa örtüsü gibi işler eski Türk motifleriyle işlenerek halkın beğenisine sunulur. Hindi ve yoğurduyla haklı bir üne kavuşan Kandıra, meşhur süsleme taşları ve klarnetiyle de ayrıca çok iyi tanınmaktadır. Kandıra bu özelliklerinin yanı sıra siyaset arenasında da hem ilimizin hem de ülkemizin önemli ilçelerinden birisidir.

Türkiye genelinde ünlü siyasetçilerin yetiştiği Kandıra’da yaklaşan yerel seçimler öncesi siyasi partiler adaylarını belirleyerek, seçim çalışmalarına başladı. Kandıra’nın mevcut belediye başkanı Mustafa Öğren, partisi CHP tarafından tekrar aday gösterilerek, ikinci dönem Kandıralılar’a hizmet etme adına yola çıktı. Öğren’i yıllardır tanırım. Parti disiplinine uyan, örgütüyle bütünleşen, dürüst, idealist ve Kandıra için neler yapabileceğini gece-gündüz düşünen, Kandıra halkına hizmet etmek için çırpınan birisi.

Türkiye’de AKP rüzgarı estiği dönemde ilimizde tek ilçe belediye başkanlığını kazanmayı başaran ve CHP’yi Kandıra’da iktidara taşıyan önemli bir isimdir. Öğren’le belediye başkanlığı döneminde neler yaptıklarını, gelecekle ilgili projelerini konuştuk. Kocaeli siyaseti üzerine yaptığımız kısa bir söyleşinin ardından da ‘2004 yılında nasıl bir belediye devraldınız?’ diyerek röportajımıza yön verdik.

2004 yılında nasıl bir belediye devraldınız?
Öncelikle şunu belirtmek isterim. 28 Mart 2004 öncesinde iktidarda olan AKP’li belediye başkanı, ilçemizde deprem sırasında hiç yıkım olmamasına rağmen İller Bankası’ndan 5 kat pay almış. Seçimleri biz kazandığımızda gördük ki belediyenin kasası bomboş. Ekonomik yönden batmış bir belediye devraldık. İşçisine 3 yıl maaş ödeyemeyen, memura bile maaş veremeyen, araçlarına mazot alamayan, borçlarından dolayı belediyeye ait olan 10 dükkanını satan ve alacaklılar tarafından mallarına el konulan, halk tarafından güvenilirliğini yitirmiş, iflas etmiş bir belediye devraldık. O günlerde bize “İktidar belediyesi maaş veremedi, bunlar nasıl maaş verecek?” dediler. Göreve geldikten sonra personel maaşını, ikramiyeleri, sosyal hakları, toplam 500 milyar lira olan eski borçları, piyasaya olan yaklaşık 2 trilyon borcu ödedik. Halkımızın belediyeye olan güvenini sağladık. Şu anda Kandıra Belediyesi olarak işçi ve memuruna borcu olmayan belediye haline geldik. Kandıra Belediyesi olarak devletten başka kimseye borcumuz yok.

YAPAMADIĞIM TEK ŞEY

Kocaeli Büyükşehir Belediye sınırlarının değişmesi sizi nasıl etkiledi, Kandıra olarak hizmet alabildiniz mi?
2004 yılı temmuz ayında Kocaeli Büyükşehir Belediye kapsamına girdik. Böylelikle de görev ve hizmet alanlarımız değişti. Doğal olarak büyük yatırımlar Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Kandıra Belediyemize kişi başı yüzde 45 pay ayrılarak, Büyükşehir’e devredildi. Büyükşehir de bu Kandıra halkından kesilen paraların karşılığında ilçemize hizmet getirdi. Bu süreçte en büyük özelliğimiz ise sürece hazırlıklı olmamızdı. İlçemizin öncelikli sorunlarını bildiğimiz için öncelikli olan projelerimiz hazırlayarak Büyükşehir Belediyesi’ne sunan ilk belediye olduk. Büyükşehir Belediyesi ile ayrı siyasi partilerden olmamıza rağmen Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu ve diğer yetkililerle çok güzel diyaloglar kurarak, Kandıra halkımıza en güzel hizmeti sunmak için çalıştık. Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla Kandıra Otobüs Terminali, Katlı Otopark ve Kültür Sitemize kavuştuk. 2 kilometre uzunluğundaki Ahmet Ali Caddesi’nin alt ve üst yapısı tamamlandı. Sanayi Çarşısı düzenleme projemiz yapıldı. Kapalı Pazar Yeri etrafı düzenleme projemiz tamamlandı. Ümit Balkan Parkı yapıldı. Udi İsmail Şenoğlu Caddesi yol ve istinad duvarı çalışması bitirildi. Mezarlıklarımızın düzenleme çalışmaları tamamlandı. Mahallelerimiz parke, yollarımıza asfalt yapıldı. Ahlat Dede Türbesi çevre düzenlemesini biz tamamladık. Büyükşehir Belediyemizin katkılarının yanı sıra Kandıra Belediyesi olarak bizler de yol, asfalt ve tretuvar çalışması yaptık. 12 adet çocuk parkının tamamlayarak halkımızın hizmetine sunduk. 5 yıl içinde Kandıra’nın çevresini değiştirdik. Yıllarca alamadığı hizmeti almasını sağladık. Görev sürem içinde yapamadığım tek şey sosyal amaçlı bir salon. 50 bin nüfuslu Kandıramızda hayal edip de gerçekleştiremediğimiz çok amaçlı salona Kandıra’nın çok acil ihtiyacı var. Halkımız bize tekrar yetki verdiğinde ilk yapacak projemiz kesinlikle çok amaçlı salonumuz olacaktır.

SAHİLLERE ARITMA TESİSİ ŞART

5 yıl içinde yaptıklarınızla Kandıra’nın çehresini değiştirdiğinizi söylüyorsunuz ? Bundan sonraki projeleriniz nelerdir ?
Kandıra, Kocaeli’nin nefes alacağı en önemli ilçemizdir. Kandıra sahilleri biz göreve geldiğimizde sahipsizdi. Kandıra sahillerimizde sadece Kerpe ve Cebeci belediyemizin mücahir alanı içindeydi. Diğer sahillerimizden kadastro bile geçmemişti. Kadastronun geçmediği yerlerde imar yapamazsınız. Kandıra Belediyesi olarak bölgemizin turizm bölgesi olması için gerekli girişimleri yaptık. 2007 yılında da Kandıra turizm bölgesi ilan edildi. Turizm Bakanlığı, 1/25.000 binlik nazım imar planı yetkisini Kandıra Belediyesi olarak bize devretti. Kandıra Belediyesi olarak bizler de ihale ederek, konuyu bakanlığımıza intikal ettirdik. Bakanlığımızdan ihalenin onayını bekliyoruz. Bununla da yetinmeyerek, Kandıra’da Turizm İmar Birliği’ni kurduk. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız, Kandıra Belediyesi, kaymakamlık ve köy muhtarlarımızdan oluşan birlik çalışmalarını sürdüryor. Kandıra sahillerinin planlaması ortaya çıktıktan sonra da yatırımlar gerçekleştirilecek. Kandıra sahillerinde yatırım yapmak isteyenler için de ihale açılacak. Otel yapmak isteyenler, pansiyon yapmak isteyenler yani turizme yatırım yapmak isteyenler için ihale açılacak. Kandıramız da turizm konusunda gerçek anlamda önemli bir mesafe alacak. Kandıra sadece Kocaeli’nin değil, ülkemizin en güzel turizm merkezlerinden birisi konumuna gelecek. Ancak, burada şunu da ifade etmek istiyorum. Kandıra sahillerindeki alt ve üst yapı çalışma yapma yetkisi tamamen Büyükşehir Belediyemize ait. Kandıra sahillerimize ivedilikle arıtma tesisleri yapılması gerekmektedir. Kandıra sahilimizde Kerpe, Kefken ve Cebeci’de olmak üzere 3 yerde arıtma sistemi var. Kandıra sahilleri için bu üç paket arıtma sistemi yetersiz kalmaktadır. Kandıra’nın tüm sahillerini kapsayan kolektör sistemi yapılması şarttır. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz bünyesindeki İSU yetkilileri ile konu hakkında görüşme yaptık. İSU’da Kandıra sahillerini 2009 yılı yatırım programı içine aldı. Kandıra için turizm gerçek anlamda çok önemli. Kentimizin kalkınmasına öncelik edecek olan turizm için herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır.

Kandıra aynı zamanda tarım konusunda da son derece önemli bir ilçemizdir. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz tarafından F Tipi Cezaevi’nin karşısında Çal mevkiinde 1/50.000 binlik, 1/25.000 binlik ve 1/ 5.000 binlik planlarda organik tarım ve hayvancılık için yer ayrıldı. Bakanlık tarafından istimlak edilen bu alanımızın alt yapısını Kocaeli Büyükşehir Beleidyemiz tarafından yapılacak. Kandıra için önem taşıyan bu yatırım adeta bacasız sanayimiz olacak. Tarım ve hayvancılığa yatırım yapmak isteyen sanayicilerimiz de buraya davet edeceğiz. Bacasız sanayimiz aynı zamanda turizm ile birlikte istihdam konusunda bölgemize çok büyük katkısı olacaktır. Namazgah ve Kışla Köprüleri genişletilecek. Namazgah mesire alanı yanına piknik alanları yapacağız. Akdurak Mahallemize de spor kompleksi projemiz mevcut. Göreve geldiğimizde de Akdurak Mahallemiz, spor köyü gibi olacak. Doğalgaz Projesi 2008 yılı içinde 3/1 kapsamında yararlandık. Doğalgaz özelleştirilmesi nedeniyle 2009 yılı içinde gelecek olan projenin devamının gelmesini sağlayacağız.

CHP’nin Kocaeli’deki adaylarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tablo çok açık ve net. Genel merkez örgütlerin istediğine kulak verdi. Örgütler hangi adayın arkasında yer aldıysa genel merkez de örgütlerin desteklediği kişileri aday gösterdi. Genel merkez örgütleri önemsediğini bir kez daha ortaya koydu. Örgütleri önemsemeyen bir partinin başarılı olması da söz konusu değildir.

KÜSKÜNLÜK YOK

Kandıra’da küskünlük var mı ?
Kandıra’da ilk etapta küsenler değil, ama kırılanlar olması gayet doğaldır. Ben 2004 yerel seçimleri öncesi de aday adaylığı sürecinde çok yorum yapmadım. Şimdi de yorumlardan hep uzak durmaya çalıştım. Partimize üye olan tüm arkadaşlarımızın aday olma hakkı vardır. Aday adaylık sürecinde de ufak tefek şeyler konuşulur. Partiler içinde bu güzelliktir. Daha iyi hizmet etme yarşıdır. Ancak aday açıklandığında da herkes adayının etrafında toplanmaktadır. CHP olarak yerel seçimlere birlik ve beraberlik içinde gireceğiz. CHP’de kırgınlık ve küsme olmaz. Biz, hepimiz etle tırnak gibiyizdir. Birbirimizden ayrılamayız. CHP’ye zarar vermemek içinde hepimiz seçimleri kazanmaya odaklanacağız.

Sevim Deren, Kenan Evin, Turan Sarı’nın durumu nedir?
Aday adaylık süreci içinde sadece Kenan Evin, gönülden aday olmayı istiyordu. Aday olmayacağını, aday gösterilmesi gerektiğini açıkladı. Sevim Deren ablamız süreç içinde hep yanımızda yer aldı. Turan Sarı ağabeyimizin de gönlünde Kenan Evin vardı. Ancak, adaylığım açıklandıktan sonra Turan Sarı ağabeyimizle görüştüm. Kendisi de aday açıklandıktan sonra adayın etrafında olacaklarını ve destek vereceklerini söyledi. Kenan Evin ile de sorun yaşayacağımızı sanmıyorum. Kandıra’da siyasi büyüğümüz olan ağabey ve ablalarımızla kucaklaşarak seçimleri kazanacağız. Birlik ve beraberliğimizi kimsenin bozamayacağını düşünüyorum. Kandıra’da kırgınlık varmış gibi algılayanlar en kısa süre içinde yanıldıklarını da anlayacaklar. Kandıra’da kırgınlık ve küskünlük olmaz. Kandıra’da CHP’nin iktidarı olur.

ÖRGÜTÜMÜN DESTEĞİ TAM

Bu süreç içinde sizin de adaylığınız tartışıldı.
Adaylık süreci içinde bunlar olağan şeyler. Ancak, örgütümüzün desteği tamdı. İnsanlar bazı gerçekleri gözden kaçırıyor. İstanbul’dan Ankara’ya kadar seçim alan 4 tane ilçe var. Kadıköy, Kandıra, Mengen ve Çankaya. Kandıra olarak AKP rüzgarı karşısında seçim kazanmış bir ilçeyiz. Aday olduğumuzda da genel merkezimiz, kötü bir durumumuz söz konusu değilse mevcut adaylarla yola devam edeceğini açık açık söylemekteydi. Kandıra ilçe örgütümüzün ve halkımızın desteğiyle yeniden aday gösterildim. CHP olarak Kocaeli’de en şanslı ilçelerin başında gelmekteyiz. Çünkü, seçimi en rahat kazanacak ilçe biziz. Kandıra’da doğdum, Kandıra’da büyüdüm. Kandıra’da iş yapıyorum ve Kandıra’dan hiç ayrılmadım. 2004 yılında halkımız bize yetki vererek onurlandırdı. Verdikleri emanete de en güzel şekilde sahip çıktığıma inanıyorum. Siyaseten de neler yapabileceklerimi Kandıra halkımız görme fırsatını yakaladı. Bugüne kadar neler yaptığımı, neler yapabileceğini artık biliyorlar. İlçemizin menfaatleri için üzerime düşen tüm sorumlulukları aldım ve almaya devam edeceğim. Belediye menfaatlerini ve halkımızın menfaatlerini hep önde tuttum. Siyasi ayırım yapmadan hizmet verdim. Şimdi yine hizmet için göreve talip oldum. 5 yıl içinde hayal edilemeyecek hizmetleri yaptık. Ancak beni üzen tek konu var.

Nedir başkan ?
Kandıra’nın İller Bankası’ndan aldığı pay var. Yukarıda da kısaca söz ettim. Kandıra’ya yapılan hizmetleri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yapmış gibi enpoze edilmek isteniyor. Büyükşehir Belediyesi Kandıra’nın nüfusuna göre kesilen payların karşılığı bölgemize hizmet getiriyor. Kandıra olarak 4 yıl içinde bizden 4 trilyon para kesildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 4 trilyon yerine 10 trilyonluk yatırım yaptıysa o da bizim başarımızdır. Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır. Diyalog kurarak Kandıra halkımıza hizmet getirdiysek, eleştiri yerine teşekkür almalıyız. Kandıra’ya yapılanları da inkar etmiyorum. 

Mustafa Öğren kimdir?
1954 yılında Kandıra’da dünyaya gelen Mustafa Öğren, ilk ve ortaokulu Kandıra’da, liseyi İzmit Endüstri Meslek Lisesi’nde tamamladı. 1971–1973 yılları arasında Gölcük Tersanesi’nde işçi olarak çalıştı. 1974-1979 yılları arasında Sakarya D.M.M Akademisi’nde inşaat bölümünde okuyarak bu okuldan inşaat mühendisi olarak mezun oldu. Akademi 2. sınıfta okurken Akbal Mahallesi’nde kurulan Gimtaş Kablo Fabrikası inşaatında staja başladı ve 1979 yılına kadar burada hem çalıştı hem okudu. Daha sonra çalıştığı şirketle birlikte Kaynarca’da kurulan Entaş Fabrikası’nı inşa etti. 1983 yılında Kandıra’da inşaat bürosu açarak ticaret hayatına başladı. 28 Mart 2004 seçimlerinde belediye başkanı oldu ve halen görevine devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk babasıdır.


Kaynak: www.sanalturizm.net
       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑