Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

Namazgah Barajı’ndan ilk su verildi

İSU Genel Müdürlüğü’nün yaptırdığı ve müteahhit firmalar ile yaşanan sıkıntılar sebebiyle açılış tarihi geciken Namazgah Barajı’ndan kente ilk su Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımı ile verildi.

15 Ocak 2014 Saat: 23:03
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 9.498 kez okunmuştur

Namazgah Barajı’ndan ilk su verildi
Namazgah Barajı’ndan ilk su verildi
İSU Genel Müdürlüğü’nün öz kaynaklarıyla yaptığı ve birçok kez müteahhit firma ile yaşanan sorunlar nedeniyle yapımı uzayan Kandıra Namazgah Barajı’ndan ilk su Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla verildi. Ekim ayından beri su tutma işlemi yapılan barajda bu zamana kadar 3 milyon metreküp su birikti. Baraj, kentin günlük su ihtiyacını karşılayacak seviyeye ulaştı. Kandıra merkez ve köyleri ile İzmit, Derince, Körfez ve Gebze’nin kuzey köylerinin 100 yıllık ihtiyacını karşılayacak. İSU, kente yıllık 50 milyon metreküp su verme kapasitesi bulunan barajı ihtiyaç halinde devreye sokacak.
TÖRENE KATILIM YOĞUNDU Ekim ayından beri su tutma işlemi yapılan Kandıra Namazgah Barajı’dan ilk su verilmesi nedeniyle görkemli bir tören düzenlendi. Törene Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın yanı sıra Vali Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AKP İl Başkanı Mahmut Civelek, Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan, Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Kandıra Belediye Başkan Aday Adayları, ve çok sayıda davetli katıldı. Törenin açılış konuşmasını İSU Genel Müdürü İlhan Bayram yaptı. Barajın önemli aşamalarından birinin gerçekleşeceğini belirten Bayram, “Barajdan yıllık 50 milyon metre küp su alacağız” dedi.
100 YILLIK İHTİYAÇ KARŞILANACAK 303 metre yüksekliğe tek kademe ile su basacakalarını kaydeden Bayram, “İzmit, Derince, Körfez ve Gebze’nin kuzey köylerinin 100 yıllık su ihtiyacını karşılayacak. Barajın maliyeti KDV hariç 129 milyon liradır” açıklamasında bulundu. Bayram’ın ardından Karaosmanoğlu söz aldı. Bunlar halkımızın eseri. Halkın bize verdiği emaneti yerine getirdik. Kandıra’ya tarihte görülmeyen hizmetler yaptık. Burası kenarda köşede kalmış bir Anadolu köyüydü. Önce köylerden başlayarak burayı planladık. Doğalgazı getirdik. O önemli bir gömlekti. Kandıra şehir içinin alt yapısı tamamen değişmek zorundaydı. Bunları yaptık” diye konuştu.
NAMAZGAH, YUVACIK GİBİ DEĞİL Barajın Kandıra’nın hayat kaynağı olacağını belirten Karaosmanoğlu, “Yazın kaynaklar azalıyor. Özellikle sahil kesimi tamamen susuz kalıyordu. Tankerlerle su taşıyorduk. Ama taşıma su ile değirmen dönmeyeceği için öz kaynaklarımızla bu işi yaptık. Yuvacık Barajı’nda ki gibi geleceği ipotek altına almadık. Yuvacık zamanında devlette bir ur vardı. Avrupa’dan, IMF’den borç alalım durumu. Bizim partimiz milleti hayal kırıklığına uğratmayacak. Asla bu kutlu yürüyüşü Allah’tan başka kimse durduramaz. Milletin bize verdiği emanetin, her kuruşunu hesap ederek çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.
SENEYE GELİN PİKNİK YAPIN 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarına değinen ve yolsuzluğun olduğu yerde bu kadar hizmetin yapılamayacağını söyleyen Karaosmanoğlu, “İstikrarlı yürüyüşümüz, millet bize güvendikçe gelecek beş yılımızda kentimizi Avrupa’dan daha güzel hale getireceğiz. Önümüzdeki yıl gelin burada piknik yapın” şeklinde konuştu. Kuraklığa önlem için baraj yaptıklarının altını çizen Karaosmanoğlu, “Şehirde ne varsa köylerde de aynısı olacak. Parolamız Kocaeli’nde su musluktan içilir” dedi. Karaosmanoğlu eski hükümetlerin de bu tür törenleri Cumhurbaşkanı ile yaptığını söyledi.
ŞEHRİN GELİŞİMİNE KATKI Karaosmanoğlu’nun ardından Topaca söz aldı. Birçok hizmetin suya bağlı olduğunu belirten Topaca, “Millet olarak suyun önemini biliyoruz. Devlet artık su yatırımlarından kısmıyor. Temeli atmak da ilk su vermek de nasip oldu. Bu su şehrimizin gelişmesine önemli katkı yapacak. Belediyenin yaklaşık 25 milyon metreküp kapasitesi olan bir barajı bir buçuk yılda yapması Türkiye’nin gücünü göstermektedir. Bu bizim için onur vericidir. Artık birçok yatırımı hiç borçlanmadan yapabiliyoruz. Bu yatırımlar geçmişte yıllarca devam ederdi. Ben kaymakamlığımda kömür satarak okul çatısı yapardım” dedi.
İLK KEZ SU SORUNU OLMAYACAK Son olarak söz alan Işık ise, “Bu an tarihi bir an. İlk defa bir yazı Kandıra’da su sorunu olmadan geçireceğiz. Su medeniyettir. Yuvacık Barajı’nın başlama tarihi 1968, hizmete alınma tarihi 1998. Yani 30 yılda bitmiş. Yuvacık’ın maliyeti sıfırdan yapılıyor olsa 100 milyon dolara bitmesi lazım. Ancak yarısını devlet yapmış. Namazgah Barajı 29 milyon lira. Yuvacık’ın hazineye maliyeti var, Büyükşehir’e maliyeti var. Büyükşehir’e maliyeti 4 buçuk milyar doları geçiyor. Burdan CHP’ye sesleniyorum. Yuvacık Barajı ile ilgili sayıştay raporu var, yolsuzluk mu arıyorsun oda var” ifadelerine yer verdi.
YOLSUZLUK OLSA BARAJ OLUR MU O dönem belediye başkanı Sefa Sirmen’in görevini kötüye kullandığını ve zaman aşımından beraat ettiğini belirten Işık, “Yolsuzluğu Yargıtay tarafından tescillenen birini belediye başkan adayı yapacaksın, sonrada gelip bize hesap soracaksın. Türkiye’de yolsuzluk olsaydı, bu baraj olmazdı, Türkiye’nin her yeri duble yol olmazdı. Artık Kandıra’yı Karadeniz otoyolu ile İstanbul’a daha da yakınlaştıracağız. Bütün bunlar yapılırken devletin borcu artmıyor, bunlar ülkenin kendi gücü ile yapılıyor. Yolsuzluk yapan bir hükümet bu kadar havaalanı, bu kadar hastane yapabilir miydi” diye sordu.
       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑