Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

'Kandıra yoğurdu' adını yeniden duyuracak

Manda sayısındaki azalma nedeniyle üretimi durma noktasına gelen meşhur Kandıra yoğurdu ve peyniri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nce hayata geçirilen projeyle tekrar yaygınlaşacak.

15 Eylül 2013 Saat: 22:03
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 5.923 kez okunmuştur

'Kandıra yoğurdu' adını yeniden duyuracak
'Kandıra yoğurdu' adını yeniden duyuracak
Manda sayısındaki azalma nedeniyle üretimi durma noktasına gelen meşhur Kandıra yoğurdu ve peyniri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nce hayata geçirilen "Kırsal Kalkınma Destek Projesi"ile tekrar yaygınlaşacak. Bölgede yaşayan insanlar tarafından duruluğuyla "ab-ı hayat" serinliği verdiği ve lezzetiyle "baş döndürdüğü" ifade edilen Kandıra'nın meşhur manda yoğurdu, son dönemde bölgede azalan manda sayısı nedeniyle çok az yerde satılıyor.
Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen projeyle bölgede artan mandalardan elde edilen ürünlerin marka haline gelmesi amacıyla Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Şefliği'nce özellikle Kandıra'da çalışma yürüterek manda sayısını bin 500'e çıkarttı. Manda birliği kurulması, yeni manda ırklarının kazandırılması projeleriyle Kocaeli’deki manda yetiştiriciliğinin bilinçli olarak yapılmasını amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, çeşitli destekler sağlayarak Kartepe Ketenciler köyünde 200 başlık modern manda ahırı kurulmasını sağladı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Köy Hizmet Şube Müdürü Erhan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kırsal Kalkınma Destek Projesi"ni çiftçilerle ortaklaşa yürüttüklerini belirterek, bu kapsamıda kurulan ahırda 120 mandanın bulunduğunu söyledi. Ahırın kurulmasında birimleri tarafından üreticiye teknik destek verildiğini ifade eden Öztürk, mandadan yüksek verimlilikte süt almayı hedefleyen çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Öztürk, kurulan ahırda modern manda yetiştiriciliğini üreticilere öğretmeyi amaçladıklarını anlatarak, merkezde mandaların cinsiyetlerine ve boyutlarına göre sınıflandırıldığını bildirdi.
Mandacılıkta gün geçtikçe daha fazla profesyonelleştiklerini belirten Öztürk, "Burası örnek çiftliğimiz, burada üreticilerimize kurs da veriyoruz. Üretici burada mandasına yedireceği ürünün dahi tanımlamalarını yapıyoruz. Sadece buğdaylı, yulaflı besicilik değil, değişik ürünleri de tanıtıyoruz. Eskiden mandadan 3 litre süt alınıyordu, biz bunu 8-10 litrelere çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu. "Çevre illerden Kandıra yoğurdu almak için geliyorlar" Öztürk, Büyükşehir Belediyesi olarak kurulan köylü pazarlarında üretici tarafından yapılan ürünlerin satılmasına imkan sağladığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Köylümüz, kurulacak köylü pazarlarında ürünlerini satacak. Vatandaş, yoğurdu üretenle doğrudan iletişime girecek, Manda yoğurdunun fiyatı belki buna ve üretime bağlı olarak azalacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan projeyle Kocaeli'deki manda sayısı bin 500'e çıktı. Bu çalışmalar görüldükçe vatandaşın Kandıra yoğurduna karşı ilgisi üretime bağlı olarak artacak. İstanbul, Sakarya ve Bursa'dan Kandıra yoğurdu ve sütünü almak için geliyorlar. Kandıra yoğurdu, peyniri ve bütün ürünler yetiştirilecek. Manda sütünün verimini arttıracağız, daha sonra pazarı oluşturduğumuz zaman vatandaşımız mandasını süt ve süt ürünleri için yetiştirecek."
"Manda yetiştiriciliği yok olma seviyesine geldi" Manda üreticisi Mehmet Erdur da mandacılığın yaygınlaşmasını arzuladıklarını dile getirerek, birçok kişinin manda bakımını bilmediği için bunu besleyemediğini anlattı. Bu işle uğraşan aile şirketlerini büyütmek istediklerini belirten Erdur, bölgede manda sayısını arttırmayı planladıklarını bildirdi. Erdur, "Kandıra'da 20 yıl önce 2-3 bin manda varsa şimdi 600'lere düştük. Manda yetiştiriciliği yok olma seviyesine geldi. Manda sütünden üretilen ürünlerde azlık var. Bu nedenle vatandaşa yeterince ürün veremiyoruz" ifadesini kullandı.
       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑