Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Ekonomi

Kandıra GİOSB, alanları kamulaştırıyor

Kandıra Kaymakamı Oktay Erdoğan’a Kandıra GİOSB hakkında bilgi veren Eroğlu, hissedarı gereğinden fazla olan alanlarda, vatandaşın rızasını alarak kamulaştırma yapıldığını açıkladı

7 Şubat 2013 Saat: 17:01
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 7.782 kez okunmuştur

Kandıra GİOSB, alanları kamulaştırıyor
Kandıra GİOSB, alanları kamulaştırıyor
Geçen yılsonunda Kandıra ilçesine atanan ve atandığı andan itibaren Kandıra’nın kalkınması için yoğun çaba harcayan Kaymakam Oktay Erdoğan Kandıra-GİOSB Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Bölge Müdürü Hamit Eroğlu’dan projenin içeriği ve hangi aşamaya gelindiği konularında bilgi aldı. Kaymakam Erdoğan’ı bilgilendiren Eroğlu, 5 bin hissedarın bulunduğu 200 hektarlık Kandıra-GİOSB alanının yarısının kamulaştırıldığını söyledi. HİSSEDARLAR ÇOK FAZLA Kamulaştırma çalışmalarında gelinen son durumu harita üzerinden özetleyen Kandıra GİOSB Bölge Müdürü Hamit Eroğlu, şunları söyledi: “Kandıra-GİOSB alanının bulunduğu bölgede maalesef yıllardır intikaller yapılmamış. Hatta Osmanlı zamanında vefat etmiş ama intikalleri yapılmamış kişiler var. Bu kişilerin bu gün için hissedarları çok fazla. Mesela bin metrekare yere bakıyorsunuz, 90 tane hissedar çıkıyor karşınıza. YARISINI KAMULAŞTIRDIK Bazı parsellerde hissedarlara 1,5 metrekare yer düşüyor. Bu yüzden kamulaştırmada sıkıntılar yaşıyoruz. Tabi bu durum Kandıra Tapu Müdürlüğü’nü de zorluyor. Buna rağmen rızaen alımlarla yaklaşık 5 bin hissedarın bulunduğu 200 hektarlık Kandıra-GİOSB alanının yarısını kamulaştırdık. Diğer yarısını da aynı şekilde kamulaştıracağız. Bu yöntemle yapılan alımlarda karşılıklı rıza ve anlaşma olduğundan vatandaşında arzu ettiği durum gerçekleşmiş oluyor. YATIRIMCI TEDİRGİN Kamulaştırmanın bitirilmesi halinde hemen altyapı için kazma vuracağız. Bölge halkının, gelecekte bölgeye sunacağımız altın yumurtlayan tavuğu görerek bize yardımcı olmasını bekliyoruz. Çünkü kamulaştırmanın uzaması yatırımcıyı tedirgin ediyor. Fabrika yapacak yatırımcı kalmadığı takdirde, vatandaşlar araziyi bedava verseler dahi üzerinde fabrika olmayan arazinin bölgeye ve ülkemize bir faydası olmaz, bizimde işimize yaramaz.” HALKI KIŞKIRTTILAR Bu projenin Türkiye ve Avrupa’nın İlk Gıda İhtisas OSB’si olduğunu belirten Eroğlu, şöyle konuştu: “Bu projenin bir benzeri Türkiye’de hatta Avrupa’da yok. Yine Türkiye’de, kurulmadan yüzde 100 doluluk oranına ulaşmış ilk OSB Kandıra-GİOSB’dur. Bu kadar ilkleri bünyesinde barındıran Kandıra-GİOSB projesi, maalesef 3 senelik bir gecikmeye maruz kaldı. Bazı çıkar grupları bizim hareket etmememiz için her türlü yolu denediler. Hatta masum halkımızı dahi bize karşı kışkırttılar.
ÇIKARCILAR GÖLGE EDİYOR Yatırımcımızın moralini bozarak bölgeyi terk etmelerini sağlamayı ve Kandıralı halkımızın bu gün kendilerine layık görülen hayatı yaşamaya devam etmelerini arzu ettiler. Ancak halkımızla bizim aramızın açılmasını başaramadılar, başaramayacaklar. Çünkü bizde köylü halkımızın içinden geldik. Köylümüzün zarara uğramasını asla arzu etmeyiz. Kandıralı halkımıza layık görülen bu hayatı onlarla beraber yeneceğiz. Kamulaştırma sürecini tamamlamayı müteakip biz hemen kazmayı vurup önce alt yapı daha sonrada fabrikaları kurmayı planlıyoruz. Yeter ki bu çıkar grupları bize gölge etmesinler, başka ihsan istemiyoruz.” HAMMADDE ÇİFTÇİLERDEN Kandıra GİOSB Bölge Müdürü Hamit Eroğlu, bir yandan Kandıra GİOSB’un bölge halkına sağlayacağı faydaları anlatırken, diğer yandan da bu faydalardan nasıl yararlanılacağından bahsetti. Eroğlu, “Bazı kişiler şahsi menfaatleri uğruna bölgenin geri kalmasına sebep oluyor. Hâlbuki Kandıra-GİOSB bu gün kurulmuş ve fabrikalar çalışmış olsa, yıllık 850 bin ton tarımsal ve hayvansal hammadde ihtiyacının yüzde 40’ına yakın kısmını bölgedeki çiftçilerden karşılanmayı planlanıyor” dedi. BÖLGE BİLİNÇLENDİRİLMELİ Bölge halkının bu hammaddeyi sağlamak için hazırlık yapması gerektiğini ifade eden Eroğlu, “Bu kadar fazla hammadde ihtiyacının sağlıklı bir şekilde sağlanması için bölgede bin hayvanlık çiftliklere ihtiyaç var. Bunun için kooperatif benzeri yapıların bir an önce kurulması ve bizim kamulaştırma yoluyla bölgeye akıttığımız paraların bu kooperatifler vasıtasıyla bin hayvanlık çiftliklerin işletmeye geçirilmesi ve buna benzer organizasyonların oluşturulması için bölge halkının bilinçlendirilmesi elzemdir” diye konuştu. KANDIRA SAĞDUYULU Kandıra Kaymakamı Oktay ERDOĞAN ise “Kandıra GİOSB projesini bizde çok önemsiyoruz. Bu proje geciktikçe, proje ile beraber gelecek olan nimetlerde gecikiyor. Bu durum ne halkımızın, ne de yatırımcının menfaatine değil. Ülkemizin ve bölgenin menfaati, yatırımcının da halkımızın da bir noktada uzlaşmasından geçiyor. Bunu başaramazsak, Kandıra ve ülkemiz kaybeder. Çiftçimizin ürettiği ürünleri heba etmeden değerlendirmek, ülke ekonomisine katkı sağlamasına zemin hazırlamak hepimizin görevi. Ben Kandıra halkını sağduyulu olarak görüyorum. Burada da sağduyunun öne çıkarak konunun kısa sürede çözüleceğini ümit ediyorum” dedi.
       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑