Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Yaşam

Kandıra’da bir ilk gerçekleştirildi

Ayçiçeği Çayır Tırtılı zararlısıyla ilgili Kandıra Kaymaz Erikli-Araman Mahallelerinde Kocaeli Tarım ve Orman İl Müdürü başkanlığındaki teknik ekip ayçiçeği çayır tırtılı tespiti yaptı.

25 Temmuz 2022 Saat: 09:50
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 2.052 kez okunmuştur

Kandıra’da bir ilk gerçekleştirildi
Kandıra’da bir ilk gerçekleştirildi

Ülkemizde son günlerde ayçiçeği tarlalarında görülen Ayçiçeği Çayır Tırtılı zararlısıyla ilgili Kocaeli İlimiz Kandıra İlçesi Kaymaz Erikli-Araman Mahallelerinde Kocaeli Tarım ve Orman İl Müdürü başkanlığındaki teknik ekibimiz ve Ak Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, Kandıra Ak Parti İlçe Başkanı Erol Ölmez, Kandıra Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ercan Aydın, Kandıra Belediye Meclisi Beyhan Şen, bölgemiz muhtarları ve üretici vatandaşların katılımıyla, Kocaeli Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne ait Drone ile ayçiçeği tarlalarında inceleme ve ayçiçeği çayır tırtılı zararlısı tespiti yapıldı. Üreticilerimize Ayçiçeği Çayır Tırtılı zararlısıyla ilgili mücadele konusunda bilgi verildi.

Ayrıca İl Müdürü Yüksel Çil ilaçlamaların yapılacağı saatlere dikkat edilmesi gerektiğini, özellikle arıların çalışma saatlerinde ilaçlamadan kaçınılması konusunda uyarılarda bulundu. Müdürlüğümüzce her türlü teknik desteğin sağlanacağını ve bu durumdan siz çiftçilerimizle işbirliği içinde çalışarak kurtulabileceğimizi vurguladı.

Kocaeli genelinde 15.236 dekarlık alanda ayçiçeği, 29.136 dekar alanda yonca bitkisi yetiştirilmektedir. Ayçiçeği Çayır tırtılı zararlısı Kandıra ve İzmit ilçelerinde ortaya çıkmıştır. Yaprak, çiçek, tomurcuk ve sürgünde zarar yapan ayçiçeği çayır tırtılı zararlısına karşı yürütülen sürvey çalışmaları sonucunda; Kandıra İlçesi Özbey, Balcı, Kanatlar, Esentepe, Selimköy, Araman mahalleri hudutlarında bulunan Ayçiçeği tarımının yapıldığı alanlarda bugün itibariyle (18.07.2022) yaklaşık olarak 750 dekarlık alanda Ayçiçeği Çayır tırtılı zararlısı ve zarar belirtisi gösteren ayçiçeği tarlaları tespit edilmiştir.

İzmit İlçesi Akmeşe, Bağlıca, Düğmeciler mahallerinde ekonomik zarar eşiğinin altında olmak koşulu ile toplamda 100 dekara yakın alanda zararlı tespit edilmiştir. İl genelinde Ayçiçeği ekiliş alanlarında toplamda % 5’e varan oranda zarar mevcuttur.

Kocaeli İli genelinde 29.136 dekar yonca ekiliş alanlarında yaklaşık olarak 250 dekar yonca tarımı alanında zararlı tespit edilmiş olup zarar oranı % 1 oranındadır.

Körfez, Karamürsel ve Derince ilçelerinde yürütülen sürvey çalışmalarında zararlıya rastlanılmamıştır.

İlimizde geçmiş yıllara göre Amerikan Beyaz Kelebeği popülasyonu yoğun olduğu için orman kenarlarında bulunan tarlalarda bayram öncesinde yaptırdığımız ilaçlama sayesinde; Ülkemizde ortaya çıkan ayçiçeği çayır tırtılı zararlısına karşı da mücadele edilmiş oldu. Ayrıca zararlının görüldüğü yerlerde 13-15 Temmuz 2022 arasında yaptığımız sürvey çalışmaları neticesinde ayçiçeği çayır tırtılı zararlısı tespit edilmiş olup üreticilerimize zararlı ile mücadele edilmesi hususunda sms yoluyla ve çiftçi toplantılarıyla bilgi verildi.

Kocaeli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Kandıra Tarım ve Orman ilçe müdürlüğü teknik ekip sahada tespit ve bilgilendirme yaptı, bireysel mücadelenin önemi anlatıldı.

Ayçiçeği ve yonca alanlarında arıların yoğun olarak bulunduğu görülmüştür. İzmit ilçesinde ayçiçeği tarlarında 9750 adet arı kovanı bulunmaktadır. Kandıra ilçesinde ayçiçeği alanlarında 4200 adet arı kovanı bulunmaktadır.

Bayram öncesi yapılan sürvey çalışmalarında zararlıya rastlanılmamıştır.13-15 Temmuz 2022 tarihinde yapılan survey çalışmaları ile ilk defa zararlıya rastlanmış ve üreticilerimize 15 Temmuz ve 18 Temmuz 2022 tarihinde kısa mesaj servisi (SMS) ile bilgilendirme ve mücadele mesajı gönderilmiştir. Kısa mesaj servisi ile yaklaşık olarak 7000 üreticimize bilgilendirme yapılmıştır.

Ayçiçeği Çayır Tırtılı tespit edilen alanlarda üreticilerimizle müştereken zararlı ile mücadele çalışmaları yapılmaktadır. Yine üreticilerimize İl Müdürlüğümüz tarafından her türlü teknik destek sağlanacaktır.

 

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑