Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Ekonomi

Kandıra Belediyesi borcuna karşılık camii yerini önerdi meclis karıştı

SGK, Kandıra Belediyesi’nin ken

6 Şubat 2013 Saat: 01:00
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 17.593 kez okunmuştur

Kandıra Belediyesi borcuna karşılık camii yerini önerdi meclis karıştı
Kandıra Belediyesi borcuna karşılık camii yerini önerdi meclis karıştı
Kandıra Belediye Meclisi önceki akşam Şubat ayı oturumunu yaptı. Tek gündem maddesi ile toplanan mecliste, İmar Müdürlüğü tarafından son anda sunulan teklif ortalığı karıştırdı. Gündemde yer alan tek madde ise zabıtaların çalışma mesailerine yapılacak zammı oldu. Meclis, zabıtaların mesai ücretlerine yüzde 10 oranında zam yaptı, 198 lira olan mesai ücreti 220 liraya çıktı. Öte yandan her toplantıda gergin anların yaşandığı Kandıra Belediye Meclisi’ne, bu kez de İmar Müdürlüğü’nün meclise sunduğu teklif damgasını vurdu.
BİR DARBEDE SGK’DAN Bilindiği gibi Kandıra Belediyesi, Kocaeli İl Özel İdaresi’ne olan borcunu ödemeyince belediyenin onlarca kiracısına haciz işlemi ile ilgili tebligat göndermişti. İl Özel İdaresi, belediye borcunu ödemeyince haciz işlemi başlatarak paranın tahsili için kira gelirlerine el koymuştu. Kandıra Belediyesi’ne bir darbede SGK’dan geldi. İmar Müdürlüğü, SGK borçlarına karşılık belediyeye ait 3 mülkiyetin SGK’ya devredilmesini teklif etti.
3 YIL ÖNCE TEMELİ ATILMIŞTI Toplamda 4,5 milyon SGK borcu olan Kandıra Belediyesi’ne SGK öyle bir darbe vurdu ki, İmar Müdürlüğü’nün meclise sunduğu teklif ortalığı karıştırdı. Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan bu 3 mülkiyeti, İzmit Caddesi’nde bulunan Çamlık Aile Çay Bahçesi, Kandıra girişinde bulunan arsa ve 3 yıl önce sanayi çarşısında temeli atılan Akhasan Camii olarak belirledi. AKP Kocaeli Milletvekili Fikri Işık’ın katılımıyla 3 yıl önce sanayi çarşısında temeli atılan Akhasan Camii’nin de 3 mülkiyet arasında yer alması şok etkisi yarattı. Meclis üyeleri bu duruma büyük tepki gösterdi.
FİKRİ IŞIK’IN TEMELİNİ ATTIĞI CAMİ SATILIYOR Kandıra Belediyesi tarafından uzun yıllardan bu yana SGK’ya ödenmeyen toplamda 4,5 milyonluk işçi prim borcu için harekete geçen SGK, kendisine idari bina yapmak amacıyla borçların bir kısmına karşılık belediye mülkiyetlerinden yer talebinde bulundu. Belediyenin tüm varlıklarına haciz konulmasıyla karşı karşıya kalan Belediye Başkanı Cengiz Kan, belediyenin mallarının tamamına ipotek koyulmaması için acil olarak meclis gündemine, içinde üç yıl kadar önce Milletvekili Fikri Işık’la birlikte temelini attığı Akhasan Cami’inin yerinin de olduğu üç belediye mülkünün SGK’ya borç karşılığında devredilmesi teklifini sundu.
SGK MERKEZE YAKIN DİYE ORAYI İSTİYOR Kocaeli Milletvekili Fikri Işık’la birlikte temeli atılan Akhasan Camii yerinin, verilen sözlere ve kamuoyunda şimdiye kadar yapılan duyurulara rağmen, borç karşılığında SGK’ya verilmek istenmesi meclis üyelerinin tepkisine neden oldu. Belediyeye ait birçok yer bulunmasına rağmen cami olarak temeli atılan bir alanın meclis gündemine getirilmesinin altında SGK’nın bu alanı merkeze yakın olduğu için tercih ettiği belirtildi. Belediye meclis üyeleri ile tartışan Belediye Başkanı Cengiz Kan ve yaşanan diyaloglar ise kafalarda soru işaretleri bıraktı.
VATANDAŞTAN CİDDİ TEPKİ ALIRIZ AKP’li üye ve aynı zamanda İmar Komisyonu Başkanı olan Erkan İşler, bu maddenin meclis gündemine doğrudan alınmayarak ek gündem maddesi olarak getirilmesinin endişe uyandıracağını dile getirirken, “Topluma ve özellikle sanayi esnafına verilen sözler var, bu hepimizi sıkıntıya sokar. Başka alternatif yerler bulunsun, komisyonlarımız incelesin. Bir ay sonraki meclise hazır olarak gelelim. Halka cami olarak söz verilen bir alanın farklı bir kuruma bu şekilde satılmasına vatandaşlarımız ciddi tepki gösterir. Basında çıkan haberlere göre dernek başkanı cami için hayırseverlerin desteğini beklediğini belirtiyor. Bunun altından kalkamazsınız. Ben hayır diyorum” dedi.
CENGİZ KAN YETKİ İSTEDİ SGK’ya olan borç yapılanmasında sorun yaşandığını belirten başkan Kan, “Ödeseydik belediye giderlerini yapamazdık. Belediyenin atıl duran arazilerini, gayrimenkullerini satarak borcumuzu ödeyelim. Bu arazilerden ilgisiz insanlar yararlanacağına, satıp halka daha iyi hizmet sunmak istiyoruz. Belediyenin menfaatlerini korumak suretiyle meclisten yetki alıp encümen kararıyla şartlara uygun olan yerler ile borcumuzun bir kısmını ödemeyi düşünüyoruz” diye konuştu.
SANAYİ ESNAFI BENİ İLGİLENDİRMEZ Meclis üyelerinin tepkileri karşısında Cengiz Kan, kendini savunarak, “Bizi sanayi esnafının ne düşündüğü ilgilendirmez. Camiyi başka yere yapsınlar. Gerekirse SGK’dan rica ederiz, yapacakları idari binanın en alt katını mescit şeklinde düzenler, sanayide kullanır. Böylece de sanayi esnafı istediği camiye kavuşmuş olur” şeklinde konuştu. Kan’ın aldığı bu tavır sinirleri daha da gerdi.
GEREKSİZ HARCAMALAR YAPILDI Muhalefet adına cami devrine DP’li üye Salih Akyıldız, oldukça sert tepki gösterdi. SGK kurum borçlarının zamanında ödenmediğini ve yapılandırılmadığını ifade eden Akyıldız, “Popülist düşüncelerle bir sürü borç varken gereksiz harcamalar yaptınız. Mezarlığa taş duvar kışla köprüsü, aşırı personel alımı, belediye garajında gereksiz yemek davetleri, Konya, Bursa, İstanbul ve Çanakkale gibi değişik illere el altından geziler düzenlenmesi, gereksiz iş makineleri alımı ile hizmet aracı alımları gibi borçlanmalarla belediyeyi haciz kıskacına ittiniz” dedi.
FİKRİ IŞIK NE DÜŞÜNÜR ACABA? Kandıra Belediyesi’nin kendi asli görevini bırakıp, Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gereken işlere Kandıra Belediyesi’nin para harcadığını söyleyen Akyıldız, “Bizi bu hale siz getirdiniz. Milletvekili Fikri Işık, temelini attığı cami yerinin borç karşılığı SGK’ya devri konusunda ne düşünür acaba?” diye konuştu. Ardından CHP meclis üyeleri satışın oldubittiye getirilmemesini, komisyonlara havale edilmesinin daha doğru olacağını vurguladı. Gergin geçen mecliste karar alamayan üyeler ve başkan Kan, çareyi toplantıya ara verilmesinde buldu. Meclis Cuma günü 14.30’da toplanacak.
       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑