Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Ekonomi

Kandıra’da Hayvanlar “Yanık Kara” Teşhisi

Kandıra’ya bağlı Beylerbeyi Köyü’nde 30 büyükbaş hayvan telef oldu. Veteriner ekipleri, hayvanların “yanık kara” hastalığından telef olduklarını açıkladı

16 Eylül 2011 Saat: 21:34
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 11.955 kez okunmuştur

Kandıra’da Hayvanlar “Yanık Kara” Teşhisi
Kandıra’da Hayvanlar “Yanık Kara” Teşhisi
15-20 gün önce Kandıra Beylerbeyi Köyü'nde hayvanlarda görülen hastalık sonrasında ilçeden veteriner çağırıldı. Veterinerler hayvanların tedavisini yaptıktan sonra aşılamaya geçti. Ardından her gün birkaç tane hayvanın ölmesi Beylerbeyi Köyü halkını endişelendirdi. 15–20 gün içersinde 30 büyükbaş hayvan telef olurken ölümlerin şu günlerde durduğu öğrenildi.
YAKIN KARA HASTALIĞI Kandıra`ya bağlı Beylerbeyi Köyü’ndeki birçok vatandaşın büyükbaş hayvanları telef olmuş halde bulundu. Beylerbeyi Köyü'nde hayvancılıkla geçimini sağlayan çok sayıda vatandaş ahırlarında ve arazilerde farklı günlerde hayvanların ölmesi sonrasında endişelendi. Beylerbeyi Köyü Muhtarlığınca hayvan ölümünü halka duyurmamak için büyük gayret sarf ederken, üreticiler bu ölümlerin toplumda duyulması sonrasında hayvanlarını satamamaktan korkuyor. Köye gelen veteriner ekipler hayvanların bulaşıcı olduğu bilinen 'yanık kara' hastalığından telef olduklarını açıkladı.
KİREÇLENİP GÖMÜLDÜLER Telef olan hayvanlar köyden uzak bir bölgede üzerlerine bol kireç atılarak topluca gömüldü. Hastalığın bulaşıcı olduğunu belirten veterinerlerin bu açıklamalarından sonra civar köylerdeki hayvan yetiştiricileri de paniğe kapıldı. Hayvanlarının bulaşıcı hastalığa yakalanmamaları için tedbirler almaya çalışan ve hastalığın önüne geçilmesi için hayvanlarının aşılanmasını isteyen köylüler, yetkili kurumlardan konunun üzerine gidilmesini istiyor.
YARDIM BEKLİYORLAR Beylerbeyi Köyü’nde, Halil Dönmez, Şehmi Özcan, Refik Çetin, Yaşar Alkan, Kadir Özkan, Cevdet Özcan, Muhit Kardeş, İshak Tekin, Lütfü Yıldız, Mücettin Yıldız, Nihat Ersöz, Bekir Cici, Muhammet Tekol, Mesut Kızmaz, Eyüp Ayyıldız, Sezgin Kurcan, İdris Can, Hüseyin Cici ve ismi belirlenemeyen 5–6 kişinin daha hayvanları telef oldu. Hayvanları telef olan bu kişiler devletten yardım bekliyor.
Beylerbeyi Köyü Muhtarı Musa Yener hastalığın köy sakinlerini tedirgin ettiğini söyleyerek, "Bayram öncesinde hastalığın görülmesi büyük sıkıntı yarattı. Biz Tarım İl Müdürüğü'ne durumu bildirdik. Bayram süresince yaklaşık 25 büyükbaş hayvan telef oldu. Şu anda köyümüzdeki hayvanlara aşıları yapıldı. Biz bu aşıları belirli periyotlarda yapılmasını istiyoruz." dedi. Bolu Köyü muhtarı Hüseyin Seyrek ise "Beylerbeyi Köyünde ortaya çıkan hastalığın diğer köylere sıçramasından çok tedirginiz. Büyükbaş hayvan maliyetleri ortada. İnsanlar şu anda hayvanlarının hastalanacağı korkusu içinde. Tarım İlçe müdürlüğüne aşı için talepte bulundum ve şuan köy sakinleri olarak aşı bekliyoruz. Ayrıca ben hayvanlarını kaybeden köylülerin mağduriyetlerinin karşılanmasını istiyorum." diye konuştu. Bir saat öncesinde bağırganlı köyünde bir büyükbaş hayvan daha öldügünü duyduk." diye konuştu.
       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑