Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Ekonomi

Fındık üreticisinin yüzü bir türlü gülmüyor

Kandıra’nın geçim kaynaklarından biri olan fındık bu yıl çiftçinin yüzünü güldürmedi. Fındık fiyatlarının yükselmesini bekleyen üretici bir kez daha hayal kırıklığı yaşadı

11 Şubat 2013 Saat: 22:01
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 9.160 kez okunmuştur

Fındık üreticisinin yüzü bir türlü gülmüyor
Fındık üreticisinin yüzü bir türlü gülmüyor
Kandıra’nın yüzde 70’i bilindiği gibi fındık üreterek geçimini sağlıyor. Şartların her geçen gün zorlaşması fındık üreticilerini zora sokuyor. Bahçelerin temizlenmesi, kazılması, gübre ve ilaçlanması, bunun yanında fındıkların toplanması çiftçiye büyük külfet getiriyor. Fındık üreticileri maliyeti düşürebilmek için kendi imkanlarıyla bahçelerini temizleyip kazsa da toplama noktasında yeterli olmuyor. Fındıkların zamanında toplanmaması sonrasında dibine dökülüyor. Bu zorluğu yaşamak istemeyen üretici mecburen yevmiyeci tutarak fındıklarını toplattırıyor fakat maliyet her geçen gün büyüyor. Tüccarlar fındığı ilk etapta 3.50 kuruştan almaya başladı. Daha sonra 4.50 kuruşa kadar yükseldi. Şu anda fındık fiyatları yine aşağıya düşerek 4.30 kuruş oldu. MALİYETİ KARŞILAMIYOR Bir üretici olayı şöyle anlatıyor; “Havaların iyi gitmesi nedeniyle fındık üreticileri bahçelerini kendi imkanlarıyla temizlemeye çalışıyor. Bir kısmı da yevmiyeci tutarak bahçelerini temizletmeye çalışıyor. Yevmiyeciler günlük 50 lira talep ediyor. Traktörlerle bahçelerin dönümü 70 liraya sürülüyor. Yaza girerken fındıklar ilaçlanıyor. Bahçelerin içindeki otlar biçiliyor. Toplanmak için hazır hale getiriliyor. Ağustos ayının girmesiyle birlikte fındıklar toplanmaya başlanıyor. Tüm fındıkların aynı anda toplanması yevmiyeci bulma noktasında büyük sıkıntı oluşturuyor. Farklı il ve ilçelerden yevmiyeci bölgemize geliyor. Bunlarda 30-35 lira yevmiye istiyor.
MASRAFLARI KARŞILAMIYOR Fındığın maliyeti bu bakımlar sonrasında yükseldikçe yükseliyor. Fındık fiyatının 3-4 liraya satılması kesinlikle üreticiye hiçbir kazanç sağlamıyor. Sadece kendi bedeniyle bakımını ve toplamasını yapan üretici de kendi yevmiyesini bile çıkartamıyor. Fındık çok olduğunda işçilikte çok olmuş oluyor yani gideri de çok oluyor. Fiyatı da bolluk nedeniyle aşağıya düşüyor. Fındık az olsa da yine aynı bakımı yapmak zorunda kalıyorsun. Sadece fındık toplanmasında daha az sayıda yevmiyeci tutuyorsun. Fındık fiyatı yüksek görünse de toplanan fındık, üreticinin masraflarını yine karşılamıyor. FİYATLAR YÜKSELMELİ Fındık üreticisi bahçesinin tüm işlerini kendi yaparsa bir nebze eline para geçiyor. Bu da kendi emeğinin karşılığı bile olmuyor. Yevmiyeci yardımıyla üretim yaparsa para kazanması söz konusu bile değil. Fındık fiyatının bugün ki şartlara göre en az 6 lira olması gerekiyor. Fındığı çok olduğunda fiyatı düşüyor, az olduğunda ise fiyat yükseliyor. Köylünün kalkınması için fındık fiyatının hak ettiği değerde pazarlaması gerekiyor.
       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑