Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! İşte yeni asgari ücret

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan milyonlarca vatandaşın beklediği 2023 yılı asgari ücretini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücretin 8 bin 500 TL olduğunu açıkladı.

22 Aralık 2022 Saat: 12:48
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 704 kez okunmuştur

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! İşte yeni asgari ücret
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! İşte yeni asgari ücret

Asgari ücretlilerin nefesini tutarak beklediği, 2023 yılı asgari ücret tutarı netlik kazandı. Milyonların günlük süren bekleyişi 20 Aralık 2022 tarihinde sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Türk-İş, TİSK ve Çalışma ve Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in katıldığı masadan çıkan rakamı ulusa sesleniş konuşmasında paylaştı. Peki, 2023 asgari ücret açıklandı mı?, 2023 asgari ücret ne kadar?

2023 YILI ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDU MU?
Bakanlık, TİSK ve Türk-İş temsilcilerinin de yer aldığı toplantının ardından ulusa sesleniş yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak asgari ücret net 8.500 TL olarak açıkladı.

2022'DE ASGARİ ÜCRET NE KADARDI?
Türkiye'de yaklaşık 20 milyon vatandaşımız asgari ücret ile geçimini sağlamaya çalışıyor. Her sene Aralık ayında işçi, işveren ve hükümet temsilcisinin katıldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı ile 20 milyon insanın emeğinin karşılığı belirleniyor. Geçtiğimiz yıl rekor bir zam alan ve ilk olarak 4.253 TL'ye yükselen asgari ücret, yükselen enflasyon nedeniyle temmuz ayında ara zam almış ve 2022'yi 5.500 TL olarak noktaladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLADI
Değerli işveren temsilcisi, kıymetli basın mensupları sizleri selamlıyorum. Çalışan ve işveren temsilcileri bir araya gelmişlerdir. Yapılan bir dizi toplantı sonunda, çalışan ve işveren tarafları maalesef ortak rakam üzerinde anlaşamamışlardır. Hükümet olarak biz tüm tarafların tekliflerini ve gerekçelerini saygıyla karşılıyoruz. Her kesim kendi hassasiyetleri doğrultusunda bir tutum ortaya koyacaktır. Bize düşen en hakkaniyetli, sürdürülebilir sonucun ortaya çıkmasını sağlamaktır. Makul noktada uzlaşma için samimi gayret sarfettik. Gönlümüz çalışan temsilcilerinin de bugün aramızda olmasını isterdi. Ancak taraflardan herhangi biri katılmadığı için hem çalışanların alacakları en az maaşı hem de buna endeksli geliri belirleyen asgari ücreti ortada bırakamazdık. Geçmiş yıllarda da hükümet olarak sonuçlandırılan çok sayıda asgari ücret müzakeresi vardır. Açıklayacağımız asgari ücret rakamı ülkemizin genel ekonomik ve sosyal görünümüyle de uyumludur. Bugün ülkemiz 34.7 milyonluk işgücüne karşılık, 31.6 milyonluk istihdamla tarihinin en yüksek çalışan rakamına ulaşmıştır.

Memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranlarını da bu şekilde tespit edeceğiz. Adeta akrebin kıskacında yoğrularak gelişen, büyüyen, güçlenen Türkiye'nin gerçekten büyük fedakarlıkla kazandığı imkanları insanlarımızın emrine vermeyi sürdüreceğiz.

Ülkemizde 2002'de, 184 lira olan asgari ücret bizim dönemimizde bu da çok önemli, nominal olarak 30 kat, reel olarak yüzde 142 oranında arttı. Geçen yıl asgari ücrete yüzde 50 oranında artış yaparak net 4 bin 253 liraya yükselttik. Bununla kalmamış, gelir vergisi ve damga vergisini de kaldırmıştık. Yıl içinde enflasyondaki yüksek artış bizi temmuzda yeni bir düzenleme ile asgari ücreti hatırlayalım, 5500 liraya çıkarmaya yöneltmiştir. Bunları yaparken unutmayalım, sırtımızda bu devletin küfesi var. Yıl içinde ortalama yüzde 80 ve kümülatif yüzde 95 artış sağlamıştık. Sırtında küfe müfe olmayanlar atıyorlar. Bu ayla birlikte enflasyonun hızla aşağıya düşüşüne şahitlik edeceğiz. Yıl ortasında yüzde 30'lu, yıl sonunda yüzde 20'li rakamlara indirmekte kararlıyız. Her vatandaş hesabını bu hedefe göre yapsın.

Asgari ücreti belirlerken önümüzdeki yıla dair enflasyon öngörümüzü destekleyecek yaklaşım benimsedik. Beklenmedik tabloyla karşılaşırsak geçen yıl gibi yine bir ara düzenleme yapmaktan kaçınmayız.

Net asgari ücret 2023 yılında 8500 lira olarak aramızda mutabık kaldık. Yeni asgari ücretin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑