Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Ekonomi

‘Çiftçiler, borç batağında’

İlimizdeki ziraat odalarının başkanları Kandıra Ziraat Odası’nda bir araya geldi. Oda başkanları yaptıkları açıklamada Türkiye’deki çiftçilerin tarım kredi kooperatiflerine ve bankalara 32 milyar lira borçlarının olduğunu söyledi

14 Aralık 2012 Saat: 18:03
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 12.592 kez okunmuştur

‘Çiftçiler, borç batağında’
‘Çiftçiler, borç batağında’
Kocaeli’ndeki tüm ilçelerin ziraat odası başkanları, Kandıra Ziraat Odası’nda bir araya gelerek toplantı yaptı. Kandıra Ziraat Odası Başkanı Kemalettin Er’in ev sahipliği yaptığı toplantıya, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Karamürsel Ziraat Odası Başkanı Menduh Birinci ve Başkan Vekili Hasan Aslan, Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı ve Başkan Vekili Osman Fidan, Derince Ziraat Odası Başkanı İsmail Demir ve Başkan Vekili Hasan Turgut katıldı. Oda başkanları, Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntıdan Kocaeli ve ilçelerinin aşırı bir şekilde etkilendiğini ifade ederek tarım sektöründe bulunan çok sayıda çiftçinin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine 22 milyar 300 milyon lira borcu olduğunu açıkladı. ET-SÜT AYNI, İHTİYAÇLAR ZAMLI Oda başkanları diğer bankalara birlikte bu rakamın 32 milyar lirayı bulduğunu dile getirdi. İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Bekir Çanakçı, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Çiftçilerimizin elektrik borçları 2,1 milyar, faiz borçları ise 1,8 milyar lirayı bulmaktadır. Bu rakamlar çiftçinin battığının ispatıdır. Çiftçilerimiz bankalardan çektikleri kredileri ödeyememekte ve borcu borçla kapatma yoluna gitmektedir. Et fiyatları 2 yıl önceki fiyatlarla aynı. Süt fiyatları da aşağı yukarı aynı oranda. 2012 yılında yem fiyatları yüzde 100, saman fiyatları yüzde 300, elektrik fiyatları yüzde 32, mazot fiyatları ise yüzde 23 artmıştır.
ÇOK TEHLİKELİ BİR GİDİŞAT Girdiler artıyor, maliyet yükseliyor ürettiklerimizin fiyatları aynı kalıyor. Hükümetimiz acilen önlem almalı, canlı hayvan ve et ithalatı derhal durdurulmalı ve hayvancılık müdahale kurulu kurulmalıdır. En kısa zamanda çiftçiye yem ve mazot desteği verilmeli, kesim ve süt desteği artırılmalıdır. Kocaeli’nin acilen modern bir hayvan pazar yerine ihtiyacı vardır. Büyükşehir Belediyemizin bu konuya acilen bir çözüm bulması gerekmektedir. Bölgemizde besiciler süt ineklerini kesime vermeye başlamışlardır ve bu da çok tehlikeli bir gidişattır. Önümüzdeki yıllar üretim durma noktasına girecektir. DESTEK YERİNE, KÖSTEK OLUYOR Hükümet üretimi destekleneceğine, adeta köstek oluyor. Tarım ülkesi olan ülkemizde çiftçi can çekişirken para babaları Çin’den fasulye, İtalya’dan ıspanak, ABD’den fındık, Güney Afrika’dan mandalina, Bulgaristan’dan nar, İran’dan kayısı getirmektedir. Bunların ithali derhal durdurulmalı ve ithal sevdasından vazgeçilmelidir. Çiftçilerimizi bugün desteklemez mağdur edip batırırsak küstürürüz. Aklımızı başımıza alalım ve şunu iyi bilelim ki, Türk çiftçisi üretmediği sürece bizler aç kalırız, biz üretirsek Türkiye doyar. Biz dün 70 milyonluk Türkiye’yi ve 30 milyon turisti doyururken ne oldu bize? Herkes bunu iyi düşünmek zorundadır. 4 yıldır mazot ve gübre destek oranı hala aynıdır fakat ilaç, mazot, gübre ve elektrik yüzde 100 artmıştır. Çiftçinin bu yükün altından kalkması mümkün değildir.”
       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑