Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Ekonomi

Büyükakın: Kocaeli sanayinin kalbi değil başkenti

Türk-Alman Yatırım ve İşbirliği Günü programında konuşan Başkan Büyükakın, Kocaeli’nin sanayinin kalbi değil başkenti olduğunu belirterek, yatırımcılar için Kocaeli’de tüm imkanların olduğunu ve bu konuda kimsenin endişe etmemesini istedi.

20 Eylül 2022 Saat: 07:35
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 773 kez okunmuştur

Büyükakın: Kocaeli sanayinin kalbi değil başkenti
Büyükakın: Kocaeli sanayinin kalbi değil başkenti

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ve Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası iş birliği ile düzenlenen Türk-Alman Yatırım ve İşbirliği Günü programı Kocaeli Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. İşbirliği görüşmelerinin yapıldığı programın açılışına Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Engin Eroğlu, Federal Almanya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Johannes Regenbdeckt, Federal Almanya Cumhuriyeti Büyükelçisi Jürgen Schulz, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Alman ve Türk iş insanları katıldı.

EN BÜYÜK PARTNERİMİZ
İşbirliği gününün açılış konuşmasını yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Alman iş insanlarına ve yöneticilerine Kocaeli hakkında bilgi verdi. Kocaeli sanayisinin güçlü yapısını anlatan Zeytinoğlu, “ Türkiye AB’nin 6. ticaret partneri. Avrupa pazarına olan ihracatımız, toplam ihracatımızın yüzde 55’ine denk geliyor. 271 milyar dolarlık toplam mal ithalatımızın 85 milyar dolarlık kısmını AB’den gerçekleştirdik.

GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENMELİ
Bu yıl AB ile olan dış ticaretimizde Türkiye lehine bir durum oluşsa da, Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne girdiği 96 yılından bu yana AB ile olan dış ticaretimiz 300 milyar dolar açık verdi. Gümrük Birliği'nin modernize edilmesi artık kaçınılmaz bir durum. Yapılan çalışmalar Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin her iki tarafa da fayda sağlayacağını gösteriyor” dedi. Türkiye’nin coğrafi konu AB için önemli bir avantaj olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, Türkiye ile AB arasındaki işbirliğini önemini madde madde açıkladı.

210 İŞ GÖRÜŞMESİ YAPILACAK
Almanya’nın Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “Almanya’ya ihracatımız, 2021 yılında yüzde 20,9 oranında artarak 19,3 milyar dolar oldu. Ülkemizin, Almanya’dan gerçekleştirdiği ithalat ise 2021 yılında yüzde 0,1 azalışla 21,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.2021 yılında 41 milyar doları aşan ikili ticaret hacmimizin yeni işbirliklerimizle 50 milyar dolara ulaşacağına inanıyoruz. Bugün yaptığımız etkinlikle 18 adet Alman, 95 adet Türk firma katılım sağladı. Toplam 210 adet iş görüşmesi yapılacak. Buradan çok iyi işbirlikleri çıkacağına inanıyorum” dedi.

VİZE BAŞVUSU ÇOK FAZLA
Pandemi ve Ukrayna Savaşı nedeniyle tedarik zincirinde ciddi sıkıntı olduğunu söyleyen Federal Almanya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Johannes Regenbdeckt, “Pandemi bize farklı yollar ortaya koymamız gerektiğini gösterdi. Pandemi ve enerji sorunu ile ilgili nelerle karşılaşacağımızı henüz bilmiyoruz. Kocaeli’de yaptığımız bu çalışma ile bu soruna cevap arayacağız. Vize ile ilgili başvurular çok arttı. Bizim bürolarımız çok hızlı çalışıyoruz. İşlem sürecini kısa tutamıyoruz. İstanbul’da vize için günlüm 600 ile 900 başvuru alıyoruz. Başvuruları zamanında yaparsanız ve bizimle iletişime geçerseniz size yardımcı oluruz.

YENİ İŞLER YAPACAĞIZ
Almanya’da şaşırtıcı bir şekilde kamu yönetiminde geri kaldık ve bunu şok olarak karşıladık. Kriz süresince açık tartışma, önlemler, siyasi tartışmalar sürekli ve her zaman düzeltmelere sebep olacak. Zorluklar bize her gün yeni şeyler öğrenmemiz gerektiğini gösteriyor. Kocaeli’deki bu buluşma yeni iş bağlantıları kuracak ve yeni işler sağlayacaktır. Kriz karşısında da yeni bir meydan okuma olacaktır” dedi.

SANAYİNİN KALBİ KOCAELİ’DE ATAR
Ekonomi günlerini neden organize ettiklerini anlatan Federal Almanya Cumhuriyeti Büyükelçisi Jürgen Schulz, “Bu çalışmayı ilk yaptığımızda çok iyi geri dönüşümler aldık. İstanbul’da başladık ve şimdi Türkiye’nin dört bir yanında yapıyoruz. Bu çalışma ile Almanya’daki kolaylıkları anlatıyoruz. Burada size hizmet vermek için buradayız. Ticaret ve ekonomik değişim için sizleri cesaretlendirmek istiyoruz. Bugün burada Almanya ve İstanbul Başkonsolosluğundan arkadaşlarımız sizlerin sorularına cevap verecek. Türkiye’de sanayiyi kalbi Kocaeli’de atar denir. Kocaeli’nin alman ekonomisi açısından önemli olduğunu biliyoruz. Birçok alman şirket burada çalışmalarını yapıyor. Kocaeli’deki ihracatımız 40 milyonu buldu. Artık Türk iş insanları Almanya’ya yatırım yapıyor” dedi.

BURASI SANAYİNİN BAŞKENTİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, siyasilerin ve kamu yöneticilerinin görevinin iş iklimini kolaylaştırmak olduğunu belirtti. Kocaeli’de bir iş insanına lazım olan her şeyin olduğunu söyleyen Büyükakın, “Yetişmiş insan kaynağı, lojistik, üniversitesi, teknoparkı her şeyi var. Türkiye’nin sanayisinin kalbi sadece Kocaeli'de atmıyor. Kocaeli sanayinin başkenti. İş dünyasında insanlar birlikte iş yapıyor. Almanya ile ortaklıkta Kocaeli dördüncü il. Bizler daha iyi çalışma için buradayız. Kocaeli’de iş yapan iş insanlarının daha iyi koşullarda iş yapması için tüm imkanları seferber etmeye hazırız. Kocaeli aynı zamanda bir bilişim açısından da en önemli illerden biri. Sanayinin başkenti dışında aynı zamanda bilişimin de merkezi.

SADACE SANAYİ YOK TURİZM DE VAR
Kocaeli’de turizm açısından da büyük bir gelişme var. Sağlık, doğa ve spor turizmi açısından inanılmaz imkanlar sunuyor. İki denizi olan, kayak merkezi, gölü olan, 20 dakikada tamamen doğa içinde olacağınız, yüzde 50’si orman olan bir kent. Turizm açısından da büyük fırsatlar var. Küresel ısınma da şunu gösteriyor ki bizler dünya insanları olarak iş birliklerini büyütmeli ve birlikte çalışmak zorundayız. Yeniden düşünmek ve birlikte hareket etmek zorundayız. Gıda alanında ciddi çalışmalar yapıyoruz ve tıbbi ve aromatik bitkiler de gıda sanayisi için önemli bir adım olduğunu unutulmamalı” dedi.

TÜM İMKANLARI SAĞLAYACAĞIZ
Almanya’nın Türkiye’nin en önemli kültürel ve ekonomik ortaklarından biri olduğunu söyleyen Vali Seddar Yavuz, “Türkiye yenilikçi ve kendini aşan projelerin yapılmasında büyük öneme sahip. Kocaeli 270 bin çalışanı ile Türkiye’nin lokomotifidir. Türkiye’nin ihracattaki başarısında ikinci il Kocaeli’dir. Bu programla sadece sanayi değil kültürel ve ekonomik açıdan yeni kapıların açılmasını diliyorum. Vizeler konusundaki sıkıntıların bir an önce çözülmesini istiyoruz. İlimizin stratejik konumu nedeniyle yerli ve yabancı yatırımcılar için her türlü kolaylığı sağlıyoruz” dedi.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑