Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Siyaset

Bitik Halk beni isterse 'hayır' diyemem

2004 yerel seçimlerinde AKP'den Kandıra Belediye Başkan aday adayı olan Hüdaverdi Bitik, 2009'da yapılacak seçimlerde seçmen ve parti aday olmasını isterse göre...

11 Mayıs 2009 Saat: 21:03
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 3.651 kez okunmuştur

Bitik Halk beni isterse 'hayır' diyemem
Bitik Halk beni isterse 'hayır' diyemem

2004 yerel seçimlerinde AKP'den Kandıra Belediye Başkan aday adayı olan Hüdaverdi Bitik, 2009'da yapılacak seçimlerde seçmen ve parti aday olmasını isterse görevden kaçmayacağını söyledi

 

 

Kandıra AKP fokur fokur kaynıyor

Kandıra'da yerel siyaset ilimizde en zor yapıldığı yerlerin başında geliyor. Nüfusunun az olması, ülke çapında çok önemli politikacıların çıkmış olması Kandıra'da işi daha bir zorlaştırıyor.

***

Kocaeli'nin ilçeleri arasında köy nüfusunun en fazla olduğu yer Kandıra...

Karadeniz ile kıyısı olan bir ilçe Kandıra...

Çiftçiliğin en fazla yapıldığı, hayvancılığın, tarımın en yoğun yapıldığı ilçe Kandıra... Bu en çoklara rağmen ekonomik olarak en zor durumda olan ilçe de Kandıra...

Kocaeli, göç alma bakımında İstanbul ile yarışırken, Kandıra ise Kocaeli'nin göç almamış tek ilçesi.

Kandıra'da, memur ve öğrencinin dışında yabancı bulmanız mümkün değil. Bir de vatani görevini yapmaya gelen gençler hariç...

***

Kandıralıların bir kısmı ise İzmit'i mekan tutmuştur.

Bunlar genelde Bekirdere bölgesinde iskan eder. Kandıra köylerinde İzmit'te gelenler ise köy ile irtibatlarını kesmemiş, yaz aylarında köyde, kış aylarında ise İzmit'te iskan ederler.

Kandıra kıt kanaat bir yaşam sürmesine rağmen ünlü politikacılar çıkarmıştır. Bunlar ülke yönetiminde söz sahibi olmuş kişilerdir. Kimler derseniz...

Nihat Erim, Turan Güneş, Kazım Dinç, Sedat Akay, Hurşit Güneş...

Siyasi olarak hemen hemen her devirde güçlü isimleri parlamentoya gönderen Kandıralı son yıllarda bu konuda zayıf kalmıştır.

***

1991 yılından sonra Kandıra-İzmit arasındaki karayolun güzergah değişikliğine uğrayarak yeniden yapılması, Kandıra-İzmit ulaşımını kısaltmış ve Kandıra'yı İzmit ile bütünleştirmiştir.

23 Temmuz 2004 yılında Kocaeli il sınırları Büyükşehir Belediyesi sınırlarıyla aynı olunca, Kandıra hizmet alma konusunda daha şanslı bir hale gelmiştir.

***

Kandıra'nın hemen hemen her yerinde Büyükşehir'in çalışmasına şahit olmanız mümkün.

Üstelik Kandıra Belediye Başkanı Mustafa Öğren'in CHP'li olmasına rağmen. Her yıl yapılan Kandıra Festivali ise diller destan oldu. Yoğurduyla, Kandıra beziyle aslında üne sahip olan Kandıra'ya sahip çıkılması ve ülke genelinde olsun yurt dışında olsun ülke tanıtımına katkısı olacak bir ilçemiz.

***

AKP'nin kuruluşundan bu yana içinde olan, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Hüdaverdi Bitik ise AKP yönetimlerinde aktif olarak görev alamamış olsa bile üye olarak var gücüyle partisi için çalışıyor. Öyle ki eşi son kongrede Kandıra AKP İlçe Kadın Kolları Başkanı olarak seçildi.

Bitik'ler ailecek AKP hizmetinde. Bundan dolayı Bitik'e ne sorsanız verdiği cevapların özeti ""Söz konusu AKP olunca gerisi teferruat"" oluyor.

Bitik'in bu söylemine rağmen AKP Kandıra Teşkilatı'nda ciddi ve gizli bir muhalefet olduğu kendisini gösteriyor. AKP'nin Kocaeli'de hiç bir ilçesinde olduğunu sanmadığımız gruplaşmalar Kandıra'da mevcut.

***

2004 yerel seçimlerinde Hüdaverdi Bitik belediye başkan aday adayı olmuştu. Tahminlere göre aday olacaktı. Fakat listeler açıklandığında eski ANAP'lı belediye başkanı İsmail Genç aday gösterilmişti. Bunun AKP içinde yarattığı bölünme sonucunda da AKP, Kandıra'da hiç beklemediği bir yenilgi almıştı.

İşte bu aşamadan sonra 2004 seçimlerinde AKP Kandıra ve Karamürsel'de neden seçim kaybettik sorusunun cevabını aramaya başlamıştı.

***

AKP Kandıra İlçe Teşkilatı 2006 yılında yeniden yapılanmış ve kongresini yapmıştı. Kongrede Cengiz Kan tek aday olarak girmiş ve ilçe başkanı olmuştu.

Ne oldu ise kongre sonrası Cengiz Kan ile Hüdaverdi Bitik arasına bir soğukluk girdi. Kan ve Bitik bu soğukluğu hissettirmemelerine rağmen Kandıra gibi küçük bir ilçede bu husus dikkatlerden kaçmamıştı.

***

Kandıra'daki bu soğukluk Cengiz Kan'ın da belediye başkan adayı olmak istemesi ve Hüdaverdi Bitik'in de aynı niyette olmasına bağlanmıştı.

Bunun üzerine Hüdaverdi Bitik ile gerek yerel seçimleri, gerek bu olayı, gerekse Kandıra hakkında düşündüklerini konuştuk.

İşte bizim sorup,  Hüdaverdi Bitik'in söyledikleri.

              

Sayın Hüdaverdi Bitik sizi 2004 yerel seçimlerinde AKP'den Kandıra belediye başkan aday adayı olarak gördük. Kooperatif müdürü iken siyasete atıldınız. Nasıl oldu siyasete girmeniz?

Üniversite yıllarından beri bu davanın içindeyim. Daha önce de milletvekili aday adayı ve adayı oldum. Yani AKP benim ilk kez siyaset yaptığım parti değil. 1995 seçimlerinde Refah Partisi'nden, 1999 seçimlerinde Fazilet Partisi'nde milletvekili adayı ve aday adayı oldum. 1999 yılında yani Osman Pepe, Şevket Kazan ve Mehmet Batuk'un milletvekili seçildikleri seçimde listenin 7. sırasında milletvekili adayı idim. Bunun için siyaset benim ve ailem için yeni değil. Uzun süredir içindeyiz.

 

Sizden başka ailede siyaset yapan var mı?

Eşim AKP Kandıra İlçe Teşkilatı Kadın Kolları Başkanı. Bu göreve seçimle geldi.

 

Neden AKP? Sizi AKP'de politika yapmaya iten temel neden ne oldu?

Ben zaten Refah ve Fazilet Partileri'nde vardım. Bu partiler kapanınca Recep Tayyip Erdoğan'ın parti kuracağı konuşulmaya başlandı. Zaten yakinen tanıdığımız ve çalışmalarını beğeniyle izlediğimiz Sayın Erdoğan'ın bu hareketinin içinde olmaktan başka seçenek kalmamıştı. Çalışmasını, karizmasını, duruşunu beğendiğin Başbakanımın partisinde görev almak benim için onur oldu. Doğru karar verdiğim seçim sonuçlarında da ortaya çıktı.

                 

Kandıra'da belediye başkan aday adayı olma sürecinizde yaşanan gelişmeler parti kulislerinde uzun süre gündemde kaldı. Neler oldu da aday olarak gösterilmediniz?

2004 yılında seçim ortamına girince aday adayı olarak partime müracaat ettim. Benden başka İsmail Genç bey de müracaat etti. Bundan demokratik bir şey olamaz. Aday adayı olmak isteyen herkes bu müracaatta bulunabilir. Tatlı bir yarış başlattık. Kırmadan, geçirmeden devam etti bu yarış. Sonra partimiz teşkilat yoklaması yaptı. Mülakat yapıldı. Sonunda teşkilatım Sayın Genç'i aday olarak açıkladı. Bu karara saygı duydum. Partimin başarısı benim için her şeyin önündeydi. Bu noktada ""söz konusu AKP ise gerisi teferruat"" dedim. Fakat seçim çok az bir farkla kaybedildi.

 

Ancak aday gösterilmediğiniz için yerel seçimlerde partiniz için çalışmadığınız ileri sürüldü? Bu iddialar hakkında neler söyleyeceksiniz?

Böyle bir şey olması mümkün mü? Ben temelden bu partiliyim. Partim ve davam için varım. Seçime hiç bir zaman müdahil olmadım. Partimin başarısı için çalıştım. Fakat 40-50 oy ile CHP seçimi kazandı. Sonuçta sandıktan çıkan sonuca saygı duymak gerekir. Keşke 'AKP seçimi kazansaydı' diye halen hayıflanıyorum. Benim için isimler değil, AKP önemli.

              

Yerel seçimlere 1 yıl kaldı. 2009'da belediye başkan aday adayı olacak mısınız? Bir yere aday olmak sadece kişinin isteğiyle olacak bir şey değildir. Mutlaka parti teşkilatının teveccühü olacak. Kandıra halkının teveccühü olacak. Benim istemem bir şey ifade etmez. Ailemle birlikte eşimle birlikte partim için varız.  Verilecek her türlü görevi ayırt etmeksizin yaptık, bundan sonrada yapacağız. Belediye başkan adaylığı da sonunda bir görevdir. Uygun görülür ve halkta onay verilese 'hayır' deme gibi bir lükse kimse sahip değildir. Kandıra'da doğduk, hala burada yaşıyoruz. Doğduğumuz ve yaşadığımız kentimize borcumuzu ancak hizmet yaparak ödemeye çalışabiliriz. Ama tabii bu tür şeyleri siyasi malzeme olarak kullananlar olabilir. Ben Bitik olarak görev adamıyım. Asla ihtiraslarımla hareket etmem. Bunu zaten tüm camiamız bilir.

 

Belediye başkan aday adayı oldunuz. Hatta milletvekili adaylığınız bile var. O halde kafanızdan Kandıra için neler yapmak geçiyor?

Kandıra çok bakir bir bölge. Kocaeli'nin en güzel doğasına ve bozulmamış doğasına sahip. Kandıra'nın ekonomik sıkıntıları var. Özellikle belediye bu sıkıntıların çözümlenmesi için aracı görevi üstlenmesi gerekli. Tarım ve turizm Kandıra'nın kurtuluşu olacak. Belediyede bu konuda önderlik edecek. Sosyal ve kültürel hizmetleri ne kadar fazla yaparsak Kandıra o kadar ilerler. Bunların dışında Kandıra'da mutlaka bir ziraat fakültesi kurulmalı. Tarım diyoruz, ama okul yok. Organize tarım ve hayvancılık Kandıra için elzem. Bunun yanı sıra seracılık şart. Köylümüzü eski alışkanlıklarla üretimden uzaklaştırıp verimi artırmak gerekli. Bir de miras hukukundan kaynaklanan bir sorun var. Tarlalar bölünüyor. O kadar küçülüyor ki, üretim verimli olmayacak hale geliyor. Buna çare bulmak gerekli.

Kandıra'nın en büyük sorunu arazi satışının çok artması. Kredisini ödeyemeyen tarlasını satıyor. Hem de kime sattığını bile bilmiyor. Emlakçiler aracılığıyla yapılıyor. Çok arazi satılıyor. Neden alındığını bilen yok. Sıkışan köylüden ucuza alınıyor. Maksatları nedir bilen yok. Bu husus mutlaka incelenmeli.

 

Son olarak söyleyeceğiniz neler var?

Adaylık konusu bir tarafa AKP'nin başarısı için nefer olacağım. Kandıra'nın sorunlarının çözümü ancak halkın düşünceleri alınarak sağlanır. Halkla beraber olan yerel yönetimler buna çare bulabilir. Seçimlere 1 yıl var. Henüz vakit çok erken. Şimdiden net bir şeyler söylemek yakışık almaz. Kandıra'da beni herkes tanır. Ben de tüm Kandıra'yı tanırım. Hedefimiz Kandıra Belediyesi'ni AKP'ye kazandırmaktır. Kimse 'AKP Kandıra'da parçalandı' diye heveslenmesin.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑