Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Yaşam

‘Asgari ücret net açıklanmalıdır’

Türk-İş Temsilcisi Yakup Yıldız asgari ücretin net olarak açıklanmasını isterken, yıl boyunca bu net ücretin altına düşülmemesi gerektiğini vurguladı. Yıldız, SGK prim payının da 5 puan düşürülüp bütçeden karşılanmasını talep etti

30 Kasım 2021 Saat: 23:54
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 990 kez okunmuştur

‘Asgari ücret net açıklanmalıdır’
‘Asgari ücret net açıklanmalıdır’

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere yapılacak komisyon toplantıları yarın başlayacak. Görüşme öncesi Türk-İş, Hak-İş ve DİSK ortak açıklama gerçekleştirdi. Sabri Yalım Parkı’ndaki açıklamada Türk-İş Kocaeli Temsilcisi Yakup Yıldız, şube başkanları. sendika temsilcileri ve işçiler yer aldı. DİSK İl Temsilcisi Vedat Küçük ve Hak-İş İl Temsilcisi İdris Ersoy ise açıklamadan haberlerinin olmadığını ifade etti. Yakup Yıldız bunun konfederasyon kararı olduğunu, kimsenin birbirini aramadığını söyledi.

VERGİ YÜKÜ ÇOK FAZLA
Yakup Yıldız açıklamada şunları söyledi; “Ülkemizdeki asgari ücret düzeyi AB üyesi tüm ülkelerin gerisine düşmüştür. Küresel pazarlar ile rekabet edebilmek adına emek kesiminin talepleri görmezden gelinmemelidir. Türkiye'nin rekabet şartlarını düşük ücret politikasıyla sağlamak doğrultusunda bir anlayışı olmamalıdır. Bugün ücretliler üzerinde dayanılmaz boyutlarda vergi yükleri bulunmaktadır. Ücretliler için vergi matrahı farklılaştırılmalıdır. 2002 yılında gelir vergisi tarifesi brüt asgari ücretin 17,1 katı iken, günümüzde 6,7 katına geriledi. Tüm ücret gelirlerinde, asgari ücrete denk gelen kısmına kadar olan tutarın vergi dışı bırakılması yönünde sosyal taraflar arasında görüş birliği oluşmasına rağmen şimdiye kadar herhangi bir düzenleme yapılmamıştır.

TALEPLERİNİ SIRALADILAR
Asgari ücret net olarak açıklanmalıdır. Bu ücretten yapılacak vergi, sosyal güvenlik vb. kesintiler net tutarın üzerine ilave edilmeli ve yıl boyunca asgari ücret açıklanan bu net ücretin altına düşmemelidir. AGİ işçinin medeni durumuna göre ayrıca ilave edilmelidir. Tüm ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmı vergiden muaf olmalıdır. Damga vergisi kaldırılmalıdır. Asgari ücret sonrası ilk vergi basamağı için uygulanacak oran da yüzde 10 olmalıdır. İşverenlere sağlanan sosyal güvenlik prim desteğinin benzeri bir destek işçilere de verilmeli ve işçilerin sosyal güvenlik haklarında bir kayıp yaratmayacak şekilde işçi SGK prim payı 5 puan düşürülerek bütçeden karşılanmalıdır.”

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑