Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Ekonomi

Asgari ücret en az açlık sınırının üstünde olmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile yarın toplanacak olan komisyon, yeni asgari ücreti belirleyecek. DİSK, Türk-İş ve Hak-İş temsilcileri, asgari ücretin 6 bin 391 lira olan açlık sınırının üstünde olmasını istiyor.

29 Haziran 2022 Saat: 00:18
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.224 kez okunmuştur

Asgari ücret en az açlık sınırının üstünde olmalı
Asgari ücret en az açlık sınırının üstünde olmalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından asgari ücretle ilgili düzenleme yapılacağını duyurdu. Açıklama ile yaklaşık 8 milyon asgari ücretli umutlanırken, sendikalar artışın açlık sınırının altında kalmaması gerektiğini belirtti. Türk-İş Konfederasyonu tarafından açıklanan verilere göre açlık sınırının 6 bin 391 lira, yoksulluk sınırının ise 20 bin 818 liraya çıktığını hatırlatan sendikalar, asgari ücretlinin insanca yaşayacağı bir ücret alması gerektiğini vurguladı.

6 BİN 391 LİRANIN ÜSTÜNDE OLMALI
Türk-İş İl Temsilcisi Yakup Yıldız, kabine toplantısının ardından asgari ücret ile çalışan işçilerin zam için umutlandığını belirtti. Tespit komisyonunun toplantısından sonra detayların ortaya çıkacağını belirten Yıldız, “Bizim için Türk-İş’in açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı önemli. Şu anda Türkiye’de açlık sınırı 6 bin 391 lira, yoksulluk sınırı ise 20 bin 818 lira. Bizim baz alacağımız rakamlar bunlar. Bu nedenle asgari ücretin 6 bin 391 liranın altında kalmayacak şekilde insanca yaşanacak bir ücret olmasını istiyoruz. Türk Lirası’nın değer kaybı ve hayat pahalılığı karşısında düzenleme yapılması kaçınılmaz” dedi.

BELİRSİZLİK VAR
Kabineden somut bir açıklamanın çıkmamasının işçiler için umut kırıcı olduğunu ve büyük bir belirsizlik yarattığını söyleyen DİSK Bölge Temsilcisi Vedat Küçük ise, “Hükümetin asgari ücreti yükseltirken işsizlik fonu payı ve SGK payı gibi işveren yüklerini azaltacak düzenlemeler yapacağını düşünüyoruz. Cumhurbaşkanı’nın da belirttiği gibi asgari ücretin artışı işsizliğe neden olmamalı. Ama insanların bu ücretlerle yaşama şansı yok. Bu hayat pahalılığında verilecek olan zam bir ayda eriyecek. Bu nedenle alım gücünü yukarıda tutacak bir düzenleme yapılmalı. Tespit komisyonun toplantısını beklemekte fayda var. Ama şahsen çok umutlu değilim” dedi.

TÜM ÜCRETLİLİRE DÜZENLEME ŞART
Asgari ücrete zam yapılmasının artık kaçınılmaz olduğunu söyleyen Hak-İş Kocaeli Temsilcisi İdris Ersoy, “Düzenleme artık şart ve elzem. Bu konuda görüşmeler yapılacak. Artış oranı enflasyon baz alınarak yapılmalı. Daha önemlisi enflasyon artacak ise bu artışın baz alınması gerektiğini düşünüyoruz. Yüzde 40 asgari düzenleme olumlu gibi duruyor. Ama ocak ayında da yeniden düzenleme yapılacaksa ise olumlu olur. Eğer yıllık olarak düşünülürse daha fazla zam verilmeli. Asgari ücret düzenlemesinin ardından mevcut asgari ücretin üzerinde ücret alan işçiler için de düzenleme yapılmalı. Bu düzenleme tüm ücretlilere yansıtılmalı” dedi.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑