Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Yaşam

Öz-Ka İşçilerine Yüzde 15 Zam

Lastik-İş Sendkası'nın örgütlü olduğu ve grev aşamasına gelinen Öz-Ka Lastik’te toplu iş sözleşmesi imzalandı. İşçilerin ücretlerine ilk 6 ay yüzde 15 oranında zam yapılırken, sosyal haklara ise yüzde 22 ile 59 oranında zam

4 Temmuz 2020 Saat: 03:42
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 3.017 kez okunmuştur

Öz-Ka İşçilerine Yüzde 15 Zam
Öz-Ka İşçilerine Yüzde 15 Zam

Lastik-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Öz-Ka Lastik fabrikasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. 12 Aralık 2019’da başlayan ve grev aşamasına gelinen sözleşmede taraflar önceki gün yaptıkları toplantıda sözleşmeyi bitirdi. 3 yıllık yapılan sözleşmenin ilk 6 ayında yüzde 10 zam yapılırken seyyanen 194 lira maaşlara eklendi. İşçilerin sosyal haklarına ise yüzde 22 ile 59 oranında zam yapıldı. Sözleşme ile en düşük işçi ücreti net 4 bin 450 lira oldu.

3 YILLIK SÖZLEŞME
1 Ocak’ta geçerli olacak sözleşmenin ilk 6 ayda işçilerin yaptıkları işler gözden geçirilerek, baz ücret düzenlemesi yapıldı. Yapılan ücret ayarlaması sonucunda, ortalama ücrette yaklaşık yüzde 3,5 oranında iyileştirme sağlandı. Ücret iyileştirmesi uygulandıktan sonra, toplu iş sözleşmesinin birinci 6 ayında üyelerimizin ücretlerine yüzde 10 zam yapıldıktan sonra seyyanen 194 lira ücret zammı uygulandı. Böylece işyerinde çalışan işçilerin ortalama brüt çıplak ücretleri 4 bin 450 TL’ye yükseltildi.

MESAİLER YÜZDE 100’E ÇIKACAK
Sözleşmenin ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarında enflasyon, beşinci ve altıncı altı aylarında enflasyon oranına 2 puan eklenerek bulunacak değer kadar ücret zammı uygulanacak. İşçilerin fazla çalışma ücretleri toplu iş sözleşmesinin birinci yılında yüzde 80, ikinci yılında yüzde 85, üçüncü yılında yüzde 90 oranına çıkarıldı. Sözleşmenin üçüncü yılının son ayı itibariyle fazla mesai ücreti yüzde 100 oranında uygulanacak ve böylece yasanın iki katına ulaşmış olacak.

SOSYAL HAKLAR ARTTI
İşçilerin evlenme, ölüm, doğum, öğrenim, maluliyet yardımları gibi olaya bağlı sosyal yardımlara yüzde 23 ile yüzde 164 arasında artırıldı. İzin harçlığı, bayram harçlığı ve yakacak yardımı gibi sürekli sosyal yardım ödemelerine yüzde 20 ile yüzde 49 arasında arttırıldı. Sosyal yardımlara toplu iş sözleşmesinin ikinci yılında 12 aylık enflasyon oranında, sözleşmenin üçüncü yılında ise 12 aylık enflasyon oranına 2 puan eklenerek bulunacak değer kadar zam yapılacak.

ESNEK ÇALIŞMA ÖNLENDİ
İşçilere toplu sözleşmenin ilk yılı ve ikinci yılında 60, üçüncü yılında ise 75 günlük ikramiye ödenecek. Ayrıca yeni dönemde işçilerin devam primi, çocuk yardımı, anaokulu yardımı gibi yeni parasal haklar kazandı. Sözleşmenin üçüncü yılında işveren tarafından üyelerimize tamamlayıcı özel sağlık sigortası yaptırılacak. Sendika sözleşmeye işyerinde özel istihdam bürosuna bağlı kiralık işçi çalıştırılmayacağına ilişkim hüküm koydu.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑