Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Yaşam

2019’da suya zam yok

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğünün 2018 yılı 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. TÜFE göre yapılan su fiyat artışının 2019 yılında yapılmamasına karar verildi.

18 Kasım 2018 Saat: 11:13
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.458 kez okunmuştur

2019’da suya zam yok
2019’da suya zam yok

Genel Kurul, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Kurumun yatımlarını değerlendiren  bir sunum yapan İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, “Şehrimiz sürekli göç almaktadır. 2018 yılı itibariyle 793.383 aboneye hizmet veren bir kurumuz. Her yıl ortalama % 4-5 oranında abone artışına rağmen su temini noktasında bir sıkıntımız yok. Şehrimizin su ihtiyacını, Yuvacık Barajı, Kandıra Namazgah Barajı, Denizli Göleti ve Yerel Su Kaynaklarından karşılıyoruz. Yıllık 245 Milyon m3 kapasiteli su rezervimiz var. 30 milyon m3’lük Avcıdere ve İhsaniye Barajları ve 80 Milyon m3 kapasiteli Sakarya Ballıkaya Barajı’nın hizmete alınmasıyla birlikte yıllık su rezervimiz 355 milyon m3 olacaktır.

KOCAELİ’DE SU ÇEŞMEDEN İÇİLİR
Bugün itibariyle barajlarımızdaki doluluk oranı ise Yuvacık Barajı %21, Namazgah Barajı %61, Denizli Göleti%57, Sapanca Gölü su seviyesi ise 31,18 m’dir. Akıllı su yönetimi ile 2009 yılında yüzde 49 olan kayıp kaçak oranı 2018 yılı itibariyle % 30 oranına çekilmiştir. Hedefimiz, yılsonu itibariyle bu oranı %30’un altına çekmektir” dedi. Açıklamasına devam eden Genel Müdür Ali Sağlık, şunları kaydetti, “Biz ‘Kocaeli’de Su Musluktan İçilir’ dedik ve yoğun sanayiye rağmen bunu başardık. Aylık 356 noktadan alınan 1000’in üzerinde numune ile içme sularımız sürekli denetlenmektedir. İçme suyu SCADA sistemimiz ile 304 ayrı noktada, 188 içme suyu deposu, 105 adet içme suyu tefi merkezi ve 11 adet içme suyu arıtma tesisi çevrimiçi olarak denetlenmektedir. 2018 yılında 21 adet içme suyu deposu ve 5 adet içme suyu terfi merkezi istasyonu SCADA Sitemine dahil edilmiştir. 2018 yılı içinde içme suyu depolarına çok büyük önem verdik. Şu anda Gebze Gaziler’de 20 bin m3’lük bir içme suyu deposu inşa ediyoruz.”

BALLIKAYA BARAJI SAKARYA’YLA BERABER KULLANILACAK
Kocaeli ile Sakarya illerinin su ihtiyacını karşılamak için Sakarya Mudurnu Çayı üzerinde Ballıkaya Barajı inşa edildiğini de ifade eden Genel Müdür, şunları söyledi,”DSİ tarafından yapılan Ballıkaya Barajı’nın Sakarya ile birlikte işleteceğiz. 189 milyon m3 kapasiteli olarak planlanan ve  inşaatı süren barajdan Kocaeli olarak yüzde 42 oranında su alacağız. Baraj ile Seka Kampı arasında 75 km uzunluğunda isale hattı yapılacak. Bu baraj ile birlikte Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacı garanti altına alınmış olacak” dedi.

KOCAELİ SU SIKINTISI YAŞAMAYACAK
Genel Kurulu yöneten Büyükşehir Başkan Vekili Zekeriya Özak da, “Ballıkaya Barajından Kocaeli olarak 80 milyon m3 su alacağız. Karamürsel İhsaniye ve Avcıdere barajlarından 30 milyon m3 su alacağız. Bu barajlar ile birlikte  alacağımız toplam 110 milyon m3 ile şuanda Yuvacık Barajı suyu kadar su almış olacağız. Böylelikle Yuvacık Barajı kadar yeni bir su kaynağımız oldu. Dolayısıyla yılda 50 bin nüfusu artan Kocaeli olarak çok ciddi bir sigortamız olacaktır. Son derece önemli olan barajlar ile birlikte su konusunda kentimizde rahat bir nefes olacak yatırımlar oldu. Kentimiz için hayırlı olmasını diliyorum  İlimizde önemli yatırımlar gerçekleştiren İSU Genel Müdürlüğü’ne ve yöneticilerine teşekkür ediyorum” dedi.

SU FİYATLARINDA ARTIŞ OLMAYACAK
Yapılan konuşmaların ardından Genel Kurulun gündem maddelerine geçildi. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun isteği doğrultusunda 2019 yılında su fiyatlarında artış yapılmaması Genel Kurul üyelerinin oybirliği ile onaylandı. Böylelikle her yılbaşında TÜFE oranında uygulanan su fiyat artışı bir yıl boyunca uygulanmayacak. Ayrıca, İSU Genel Müdürlüğünün 2019 yılı Gelir Bütçesinin 920.974.937 TL, Gider Bütçesi’nin 1.089.774.937 TL ile Ballıkaya Barajı’ndan içme suyu temini için DSİ ile protokol yapılması onaylandı.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑