Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Kocaeli

Ziraatte ilaçsız mücadele

Çiftçiler bitki zararlılarını bertaraf etmek için kimyasal ilaçlar yerine doğal dokuyu bozmayan Biyoteknolojik mücadeleye yapıyor.

23 Haziran 2013 Saat: 17:01
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 18.379 kez okunmuştur

Ziraatte ilaçsız mücadele
Ziraatte ilaçsız mücadele
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarımda gereksiz kimyasal kullanımını azaltmak ve ekolojik dengenin korunmasını sağlamak amacıyla önemli bir uygulamayı hayata geçirdi. Bilinçsizce uygulandığında istenmeyen sonuçlar doğuran zirai ilaçların yerine artık kitlesel yakalama metodu kullanılan tuzaklar geliştirildi. Sera ve bahçelere yerleştirilen tuzaklar sayesinde ilaç kullanmadan bitki zararlıları bertaraf ediliyor. Biyoteknolojik mücadele adı verilen yöntem hakkında çiftçiler bilinçlendiriliyor.
DOĞAL YÖNTEM Büyükşehir Belediyesi, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yaygınlaşan ve birçok problemi de beraberinde getiren tarımda kimyasal mücadele yerine doğal yöntemlerin kullanıldığı alternatif bir çalışmayı Kocaeli'de uygulamaya başladı. Park Bahçeler Daire Başkanlığı Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Şefliği tarafından Kocaeli'deki köylerde başlatılan uygulamayla ilaç kullanmadan bitkiler zararlılardan korunuyor. TUZAK KURULDU Uygulama kapsamında; Kandıra, İzmit ,Gebze'nin köylerindeki elma, kiraz, bağ ve fındık bahçeleriyle seralara tuzaklar yerleştirildi. Ayrıca Kartepe İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile beraber elma bahçelerine tuzaklar asıldı. Doğal yöntemler kullanılan tuzaklarla elma iç kurdu, kiraz sineği, bağ salkım güvesi, fındık dalkıran, domates güvesi ve seralarda beyazsinek ve yaprak galeri sineğinin zararlarının en aza indirilmesi amaçlandı. Biyoteknik mücadele hakkında belediye yetkilileri, çiftçileri bu mücadele sistemi konusunda bilgilendiriyor.
ZARAR VERMİYOR Çiftçilerin memnuniyetini kazanan biyoteknik mücadele yöntemleri sadece hedef alınan zararlıya etki ediyor. Bu yöntemde zararlıların; anatomisi, morfolojisi, fizyolojisi, biyolojisi ve davranışları üzerinde etkili olan bazı maddeler kullanılıyor. Bu maddelerle zararlıların bazı özellikleri bozuluyor ve bitkilere zarar vermesi önlenmiş oluyor. Biyoteknik mücadele ayrıca zararlıların popülasyonunu ortaya çıkarmada yardımcı oluyor. İLAÇLARIN ETKİSİ Ürünün korunmasında büyük rol oynayan zirai ilaçlar (pestisitler) istenmeyen bazı yan etkileri de beraberinde getiriyor. Bilinçsizce yapılan ve tekniğine uygun olmayan uygulamalar hava, su, toprak ve yabani hayatı olumsuz etkiliyor. Böylece insan, hayvan ve çevre sağlığı tehdit altında kalıyor. Gıda maddelerinde ilaç kalıntıları birikip, hedef alınan zararlılarda direnç oluşabiliyor. Önemli olmayan bazı zararlılar, zararlı konumuna geçip yararlıların ve doğal hayatın öldürülmesiyle doğal denge bozuluyor ve bitkilerde toksit etki görülüyor. Bu oluşumlar yoğun zirai ilaç kullanımıyla günümüzde artan kanser vakalarına zemin hazırlayabiliyor.
UYGULAMAYA ÖRNEK Bazı sinek türleri sarı renk tarafından çekici bir etkiye sahip. Sarı renkli plastik levhalar üzerine renksiz, kokusuz, kurumaz ve suda çözünmez bir böcek yakalama zamkı sürülerek tuzaklar oluşturuluyor. Örneğin; domates serasında beyaz sineğin varlığını tespit etmek için fide dikimiyle birlikte dekara 1 adet olacak şekilde sarı yapışkan tuzak, bitkinin 10-15 cm üzerinden asılıyor. UÇUŞLA BİRLİKTE 10 METREKAREYE 1 TUZAK İlk beyaz sinek uçuşu belirlendikten sonra tuzaklar, 10 metrekareye 1 tuzak gelecek şekilde 3 metre aralıklarla ardışık olarak yerleştiriliyor. Tuzaklar kirlendikçe yenisiyle değiştiriliyor. Böylece beyazsineğin vereceği zarar kimyasal kullanmadan önlenmiş oluyor. Bu tuzak aynı zamanda; salatalık, patlıcan, biber, kabak, kavun, fasulye ve süs bitkilerinde de kullanılabiliyor.
       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑