Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Yaşam

USTAM Kocaeli tanıtıldı: “Türkiye’ye örnek proje”

Üniversite ve sanayi iş birliği ile mesleki ve teknik beceri kazandıracak “Ustam Projesini tanıtıldı. Programda konuşan Başkan Tahir Büyükakın, “Ustam Kocaeli Türkiye’ye örnek olacak” dedi

31 Mart 2021 Saat: 00:13
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.801 kez okunmuştur

USTAM Kocaeli tanıtıldı: “Türkiye’ye örnek proje”
USTAM Kocaeli tanıtıldı: “Türkiye’ye örnek proje”

Örgün eğitim çağı dışına çıkmış, herhangi bir mesleği olmayan veya almış olduğu mesleki eğitimle iş bulamayan bireylere sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda, mesleki ve teknik beceri kazandırıp, belgelendirerek beşeri sermayeyi geliştirmeyi amaçlayan projenin tanıtımı yapıldı. Kocaeli Kongre Merkezi Akçakoca Salonu’nda Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın tarafından gerçekleştirildi.

GENİŞ KATILIM
Programa Başkan Büyükakın’ın yanı sıra Vali Seddar Yavuz, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik, İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, OSB yönetim kurulu başkanları, ilçe belediye başkanları, KOMİAD Başkanı Duran Topuz, MHP İl Başkan Yardımcıları Sami Acıkök, Tuncay Batı ve çok sayıda davetli katıldı. Programda Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Bilsen Bilgili sunum yaptı.

“ARA ELEMAN SIKINTIMIZ SÜRÜYOR”
Programda sanayiciler adına konuşan Kocaeli Sanayiciler Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ara eleman konusunda sanayimiz sıkıntı içerisinde. İhtiyacımız olan ara eleman noktasında Büyükşehir’in projesi bizler için umut verici bir durum. Odalarımızı okulları sahiplendiler. Tüm odalarımızın okulları var. Mesleki eğitim için biz odalar olarak elimizden geleni yapmaktayız. Kişilere firmalara sorularak eğitim verilmesi çok cazip. Ülkemizin nüfusu 83 milyon. Almanya’da bizim kadar nüfusa sahip. Orada 45 milyonun üzerinde insan çalışıyor. Bizde ise bu rakam 27 milyon. Bu konuyu çözmeden büyüyemeyiz maalesef” dedi.

“MUTLULUK DUYUYORUZ”
Zeytinoğlu’nun ardından kürsüye gelen Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, “Mezunlarımızın iş bulmasını arzu ederiz. Bilişim noktasında görev alacağız. İnşallah bilim ve sanayi şehri Kocaelimize Gebze Teknik Üniversitesi olarak önemli hizmetler sunacağız. Paydaşlardan biri olmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

“KENTİMİZİN HİZMETİNDEYİZ”
Programda konuşan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, “Ustam Projesi’nin temeli yaklaşık 3-4 yıl önce atıldı. Sektörel ihtiyaçları karşılamak adına koordinasyon bozukluğu vardı. Biz sektör temsilcilerinin katıldığı bir çalıştay düzenledik. Nasıl eleman istiyorsunuz? Diye sorduk. Bu noktaya gelmekten çok mutluyuz. Yetenekli eleman yetiştirme noktasında kentimizin ve milletimizin hizmetindeyiz” dedi.

“ORTAK AKLIN ÖRNEĞİ”
Tanıtım programında kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Güzel bir projeyle karşınızdayız. Gerçekten ortak aklın inanılmaz bir örneği. OSB’lerin neredeyse tamamı içinde, odalarımız, üniversitelerimiz projenin içinde. Bizim için gurur verici bir tablo. Hayat bize inanılmaz değişimlerle geliyor. Bu meydan okumalara ayak uydurmak zorundayız. Belediyeler olarak neler yapıyoruz diye kendimize soruyoruz. Pandemi sürecinde 300 milyon liralık bir miktarı bütçeden kullandık. İşler çok kötü giderse umursamadan belediyenin tüm imkanlarını halk için harcarım.

“TÜRKİYEYE ÖRNEK OLACAK”
İstihdamla ilgili inanılmaz talepler geliyor. Belediye o talebe cevap vermek zorunda. Bir sistem kurmalıyız dedik. Çok toplantı yaptık. Ortaya çok güzel bir şey çıktı. Projede sanayicilerimizin, eğitimcilerimizin, odalarımızın aklı var. 12 Nisan’da başvurular alınacak. Sonra komisyonlar ön elemeler yapacak. En çok önemsediğim şeylerden birisi kurum aidiyeti, iş ahlakı gibi konulardır. Hedef kitle örgün eğitim çağını tamamlamış ama mesleği olmayan grup. Bizi izlemeye devam etsinler. Bu proje Türkiye’ye örnek olacak” dedi.

“TANINIRLIĞIMIZI ARTTIRMALIYIZ”
Büyükakın’ın ardından konuşan Vali Seddar Yavuz, “Dünya aslında bir istihdam telaşıyla devam eder. İnsanlar bunu çözdüğünüz ölçüde mutlu olur. Tüm katılımcıları tebrik ediyoruz. İş gücü piyasasına kalite katacak bir proje. Pratik toplum olmamızdan dolayı krizi fırsata çevirebiliyoruz. Makine OSB’de istihdam yüzde 33 artmış. İŞKUR rakamlarına göre işsizlik azaldı. Bu sanayicimizin işine sahip olmasını gösteriyor. Şu anda dünya piyasasında yerini pekiştiren bir süreç işliyor. Kocaeli’nin tanınırlığını arttırmalıyız. Proje hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

İSTİHDAMIN YENİ ADRESİ
Çalışmalarına hız veren Büyükşehir Belediyesi, Üniversiteler, Ticaret Odaları, Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgeleri, Kalkınma Ajansı, Kentin eğitim, istihdam ve kalkınmasında tüm etkin kurumlar aranan eleman yetiştirmek için bir araya geldi. Proje başında mesleki eğitimlerin verileceği bir Kampüs kurulması hedeflenirken, bu fikir genişletilerek tüm Kocaeli’nde OSB, Üniversite ve Odalara ait eğitim mekânları kullanılarak daha geniş kitleye hitap edebilmek amaçlanıyor.

USTAM ENSTİTÜ
USTAM projesi kapsamında uygulama ağırlıklı mesleki eğitimler; Üniversitelerde ve Organize Sanayi Bölgelerindeki son teknoloji atölyelerde düzenlenecek. USTAM Kocaeli Sektörel Eğitim Kampüsü Projesi kapsamında Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve sektörde deneyimli alanında uzman eğitimciler görev alacak. USTAM projesi kapsamında; işsiz bireyleri, sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli meslek elemanı olarak yetiştirerek, sektörün iş gücü taleplerine cevap verecek.

PİLOT UYGULAMA BAŞLIYOR
Proje kapsamında pilot olarak Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Sanayi Odası, İŞKUR ve ilk etapta Güzeller OSB ile işbirliği başladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi proje koordinasyonu, başvuru, değerlendirme, eğitim, belgelendirme ve istihdam süreçlerinin yönetimi, eğitimci ücretlerinin ödenmesi, eğitimde kullanılacak malzeme ve yazılım maliyetlerini üstlendi.

MÜFREDAT GELİŞTİRİLECEK
Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi, üniversiteleri bünyesindeki atölyelerinin kullanılması, eğitim verilecek branşlarda sanayiye uygun müfredat geliştirilmesi, yetenek taraması, uzman eğitimci görevlendirilmesi, sınavların düzenlenmesi ve belgelendirilmesini sağlayacak.

EĞİTİM VERİLECEK ALANLAR
Fizibilite çalışmaları sonrasında sektörün ihtiyaç duyduğu öncelikli 15 meslek alanını belirlendi. Öncelikli meslek alanları; Robotik Kaynak Operatörü, CNC Operatörü, Torna Operatörü, Montaj Elemanı, Bakım Uzmanı, IT Uzmanı, Yazılım Uzmanı, Mekanik Üretim Elemanı, Elektrik İşleri, Metal Kalıp Ustası, Otomasyon, CAD/CAM, Ar-ge Uzmanı, Kalite Uzmanı ve Satış Pazarlama olacak. Böylece Ustam Kocaeli ile Türkiye’ye model olacak bir istihdam projesi hayata geçecek.

PAYDAŞ KURULUŞLAR
Mesleği olmayan bireylere sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda mesleki ve teknik beceri kazandırmayı amaçlayan projenin paydaşları arasında İMES OSB, Güzeller OSB, KSO, KOTO, KOÜ, GTÜ, İŞKUR, Ford MYO, NUH Çimento MYO’da eğitim verileceği öğrenildi. İlk etapta 600 kursiyerin devam edeceği kursların 2,5 ay sürmesi bekleniyor.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑