Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Yaşam

Toplulaştırma, Kandıra tarımına çok şey katacak

AK Parti Kocaeli Milletvekili, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi İlyas Şeker, Kandıra'da bir dizi program gerçekleştirdikten sonra ilçede yapılması planlanan toplulaştırma çalışmasını görüşmek üzere muhtarlarla bir araya gel

20 Eylül 2021 Saat: 07:06
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 4.938 kez okunmuştur

Toplulaştırma, Kandıra tarımına çok şey katacak
Toplulaştırma, Kandıra tarımına çok şey katacak

Toplulaştırma çalışması kararı alınan 17 mahallenin muhtarı, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan ve Ak Parti İlçe Başkanı Erol Ölmez’den gelen talepler üzerine DSİ Bölge Müdürü Yüksel Tazegül’ü Kandıra’ya davet eden AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, muhtarları doğru bilgilendirmek adına belediye meclis salonunda bir toplantı gerçekleştirdi.

Muhtarların ve vatandaşların en doğru şekilde bilgilendirilmesinin büyük önem arz ettiğini kaydeden Şeker, “ Derince’de toplulaştırma çalışmaları tamamlandı, Körfez ilçemizde de devam ediyor. Kandıra’da da başlattığımız toplulaştırma çalışması ile birlikte, çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek şekilde küçük, parçalanmış, dağılmış ve verimli işlemeye elverişli olmayan taşınmazların bir araya getirilerek düzgün kare veya dikdörtgen şekilli parseller oluşturuluyor. Bu sayede bütün parsellerin yol ve sulama hattına cephesi olacak. Böylelikle dağınık ve optimal büyüklüğe sahip olmadığı için değerlendirilemeyen araziler kullanılabilir duruma gelecek. Tarımda kullanılan iş gücü azalacak, yol ve su problemi de kalmayacağı için araziden alınan verim ciddi anlamda artacak.” dedi.

DSİ 1.Bölge Müdürü Yüksel Tazegül ve Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan ile birlikte muhtarların taleplerini tek tek dinleyen Kocaeli Milletvekili Şeker; “İlimizde hali hazırda arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışmaları sonucu toplam tescil olan alan 8 bin 350 hektar, çalışması devam eden 4 bin 507 hektar ve toplulaştırma yapılabilecek kalan potansiyel alan ise 9 bin 286 hektardır. Kandıra ilçemizde 91 mahallede 70 bin 677 parsel bulunmakta. Bu parsellerden 195 bin 342 dekarlık alanda tarım desteklerine müracaat edilmiş.

Tarım desteklerine müracat edilemeyen alan ise 22 bin 331 dekar. Köy nüfus oranımıza baktığımızda maalesef bu oranın yüzde 35 olduğunu görmekteyiz. Tarım arazilerinden alınan verimin arttırılabilmesi ve böylelikle köye dönüşün hızlandırılabilmesi için yapılması planlanan toplulaştırma çalışması 17 kırsal mahallede olacak. Bu kırsal mahalleler; Akbal, Akdurak, Balcı, Bozburun, Döngelli, Duraçalı, Ferizli, İncecik, Karlı, Lokmanlı, Mancarlar, Pelitpınarı, Seyitaliler, Sarıgazi, Sinanlıbilallı, Sucuali ve Süllü’dür.

Bu kırsal mahallelerde toplam arazi toplulaştırma alanı 92 bin 864 dekardır. Ortalama parsel büyüklüğü 2 bin 472 metrekare olan alanlar bu çalışma ile birlikte daha da büyütülerek ekonomik fayda elde edilecek. 2022 yılında ihalesi yapılacak olan çalışmamız bölgemize hayırlı uğurlu olsun, çalışmaları yürüten ve yapılan çalışmalar hakkında bizleri bilgilendiren DSİ Bölge Müdürümüz Yüksel Tazegül ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan toplantıda daha çok tarımsal alanların sulanabilmesi yönünde muhtarlardan gelen talepler de değerlendirildi. Arıklar sulama alanından bin 849 hektarlık tarım alanın sulanabileceği bildirildi. İlave sulama talepleri üzerine Milletvekili İlyas Şeker; “Bölge müdürlüğümüzle öncelikle proje üzerinde bir çalışma yapacağız. Arıklar sulama havzasının kapasitesine göre ilave sulama hattı ihtiyaçları, mevcut göletin kapasitesi, arazi eğimi ve mevcut su kaynakları da dikkate alınarak ilave sulama kanallarının ve ilave bir göletin yapılıp yapılamayacağını değerlendireceğiz. Amacımız bu bölgede tarımla uğraşan hemşehrilerimizin gelir seviyelerini yükseltirken aynı zamanda bölgede yapılmakta olan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak olan fabrikaların ihtiyacı olan ürünlerin de bu bölgeden karşılanmasını sağlamaktır.” dedi.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑