Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Adliye

Sungurlu Barajı'na karşı mücadeleyi köylüler kazandı

Kandıra Teksen, Akçaova köylerinin tamamen, 16 köyü ise kısmen su altında bırakacak olan Sungurlu Barajına karşı mücadele veren köylüler, ikinci kez mahkeme tarafından haklı bulundu.

28 Kasım 2021 Saat: 16:32
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 4.367 kez okunmuştur

Sungurlu Barajına karşı mücadeleyi köylüler kazandı
Sungurlu Barajı'na karşı mücadeleyi köylüler kazandı

İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak amacı ile İstanbul Şile ve Kandıra sınırlarında yapılmak istenen Sungurlu Barajı için ikinci ÇED olumlu kararı da mahkemeden döndü. İlk ÇED olumlu kararı 2018 yılında İstanbul 11. İdare Mahkemesinden dönerken DSİ ÇED’i 2020 yılında yeniledi. İkinci ÇED kararını da mahkemeye taşıyan bölge halkı yeniden kazandı ve İstanbul 12. İdare Mahkemesi ÇED raporundaki eksikleri tek tek ortaya koyarak ÇED olumlu kararını ret etti.

67 KİŞİ DAVA AÇTI
Kandıra’da Akçaova ve Teksen köylerinin tamamen, Akıncı, Avdan, Ağaçağıl, Deliveli, Çalyer, Nasuhlar, Şerefsungur, Karadivan, Hacışeyh, Tatarahmet, Çakmaklar, Selametli, Çalca, Kubuzcu, Gebeşler ve Yağcılar köylerinin ise kısmen baraj altında kalacağı projenin iptali için bölgede yaşayan 67 kişi 4 Mart 2020 tarihinde verilen ÇED olumlu kararına itiraz etti. İtirazı değerlendiren İstanbul 12’inci Bölge Mahkemesi ÇED olumlu kararının haksız, hukuka aykırı olduğu belirtilerek Sungurlu Barajı Hes, Malzeme Ocaklar, Kırma-Eleme Tesisi ve Hazır Beton Tesisi Dahil tüm ÇED olumlu raporu iptal edildi.

İNSANLAR NEREYE GİDECEK?
İstanbul 12’inci İdare Mahkemesi tarafından verilen iptal kararının Danıştay Yolu açık tutulurken iptal gerekçeleri ise dikkat çekici. Bilirkişi raporuna atıfta bulunarak iptal gerekçelerini sıralayan heyet, projenin çevre koruma, ekonomik büyüme ve sosyal getirilerine dikkat çekti. Projenin yapılacağı alanda bulunan yerleşim alanlarının nereye taşınacağı, bölge halkının nerede ve nasıl yaşayacağı ile ilgili bir planlamanın olmadığını belirtti.

ZARARI FAYDADAN ÇOK
HES ile ülkemiz bütçesine sağlanacak olan enerji faydasının yanında, tarım ve ekosistem üzerinde önemli oranda tahribat gerçekleştireceği, su akışının kesintiye ekolojik sürekliliğin bozulacağı, barajın inşaat faaliyetleri sırasında da baraj sahasındaki fauna ve florayı olumsuz etkileyeceği şeklinde olumsuz tespitlere yer verildi. Öte yandan, su kaynakları açısından yapılan değerlendirmenin baraj aks yeri, gölalanı, kaya ocağı, depo sahaları ve kırma eleme tesisi ile sınırlı kaldığı, halbuki projenin su kaynakları bakımından Sungurlu Deresi’nin denize boşaldığı noktaya kadar etkilerinin olabileceği ancak bu etkilerin yeterince değerlendirilmediği belirtildi.

BAŞKA FELAKETE NEDEN OLUR
Raporda, baraj yapımı esnasında çıkarılan hafriyatın daha sonra hangi çevre düzenleme işlerinde kullanılacağının raporda tam olarak belirtilmediği, hafriyatla ilgili bu durumun ise başkaca çevre felaketlerine yol açabileceği riskinin bulunduğu ve bu hususun raporda göz önüne alınmadığı, toprak ve arazi kullanımı ile ilgili yapılan çalışmalarda çoğunlukla Kocaeli ve İstanbul toprak durumlarından ve sınıflamasından, arazi kullanım durumlarından bahsedildiği ortaya koyuldu.

TOPRAK İYİ ANALİZ EDİLMEDİ
Raporda, proje alanını ve su altında kalacak alanları kapsayacak toprak özelliklerine yer verilmediği, baraj gölü ve çevresine ait toprak ile ilgili verilerin yetersiz, yapılan çalışmaların ise gerçekle uyumsuz ve eksik olduğu, toprak yapısı, arazi kullanımı, erozyon gibi konularda detaylı araştırmalara ve açıklamalara yer verilmediği anlaşıldığı belirtildi. Raporda sıralanan eksikler nedeniyle heyet ÇED olumlu kararını iptal etti.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑