Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Röportaj

Sarıca: Bilgi ve birikimimi ilçemin kalkınması için harcayacağım

CHP Kandıra Belediye Ba

6 Şubat 2014 Saat: 16:32
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 12.082 kez okunmuştur

Sarıca: Bilgi ve birikimimi ilçemin kalkınması için harcayacağım
Sarıca: Bilgi ve birikimimi ilçemin kalkınması için harcayacağım
CHP Kandıra Belediye Başkan adayı İsmail Sarıca ile bir söyleşi yaptık. Sarıca, bilgi ve birikimini aynı heyecanla bize anlatmaya başladı. Ayrı bir heyecanla Sarıca’nı dinlemeye başladım. Gerçekten bir idareci ülkesine, milletine, bu kadar mı hizmet eder. Evet… Sarıca, ülkesi ve milleti için bunu yapmış. Sarıca, hayata atılmasıyla birlikte başarılarda ardı ardına gelmeye başlamış. Taa devletin zirvesine kadar yükselmiş. Sarıca Kandıralıların Ankara’da adeta temsilcisi olmuş, hemşerilerini her istek ve taleplerine yardımcı olmuş. Kandıra halkı Sarıca’nın bu güzel hizmetlerini yıllardan beri Kandıra’da anlatır olmuş. Sarıca halk dilinde tanınsa da simayen ilçemizde pek tanınmıyordu. Ta ki CHP Kandıra Belediye Başkan adayı olana kadar. İsmail Sarıca belediye başkan aday adayı olmasıyla birlikte adaymış gibi gece gündüz demeden bire bir halkımızı ziyaret etmeye başladı. Yaşının ilerlemesine rağmen, aynı şevk ile çalışmalarını Kandıra ve köylerinde yürütmeye başladı. CHP il balkanı, Kandıra Belediye Başkan adayının İsmail Sarıca olarak ilan etmesinin ardından herkes bu başarılarıyla anlatılan bu ismi tanımak için adeta birbiriyle yarıştı. Kandıra şimdi İsmail Sarıca’nı kısmen tanıyor. Röportajımız esnasında CHP Kandıra Belediye Başkan adayı İsmail Sarıca’ya yönelttiğimiz sorulara iddialı yanıtlar aldık. Sarıca, benim köylüm sayılır. Değer verdiğim başarılarıyla anlattığım bir ağabeyimiz. Kandıra Belediyesi’ni kazandığı takdirde mükemmel projelerini hayata geçirerek Kandıra’nın önünü açacağına gönülden inanıyorum. Tabi ki, bu halkımızın takdiri. Sarıca ile yaptığımız bir saatlik sohbetimiz sonrasında notlarımız arasında mükemmel projeleri yer alıyor. Fakat bunları ileri ki günlerde seçim el broşürleri ile Kandıra halkına duyuracağını belirtti. Bizde bu konuda çok ısrarcı olmadık ve Sarıca sorularımızı şu şekilde yanıtladı;
Kendinizi tanıtır mısınız? Kandıra Çerçilli Köyü’nde doğdum. Bizim zamanımızda köy yaşantısı çok sıkıntılıydı. Zor koşullarda eğitim gördük. Ortaokulu Kandıra’da okurken devlet bursu ile Haydarpaşa Lisesi’nde okudum. Lise hayatımı devlet sayesinde sıkıntısız yaşadım. O yüzden devletime ve milletime minnet borçluyum. Üniversitede ise hem çalışıp hem de okula gidiyordum. Daha sonra fark dersleri vererek İstanbul Öğretmen Okulu’ndan mezun oldum. Askere gitmeden önce Kandıra Ahmetli İlkokulu ve Kandıra Ortaokulu’nda birer yıl öğretmenlik yaptım. İstanbul Üniversitesi’nde Sosyoloji öğrenimi gördüm ve Lisans Okulu İngilizce Bölümü’nden diploma aldım. Askere gitmeden önce Devlet Planlama Teşkilatı’na başvurmuştum. Askerden sonra 1971 yılında Devlet Planlama Teşkilatı’nda göreve başladım. Sırasıyla, uzman ve daire başkanı oldum. 1994-2004 yılları arasında genel müdür olarak görev yaptım. Türkiye’nin her yöresinde geçici görevlerim oldu. Kocaeli’nde de çeşitli araştırmalarda görev yaptım. 2004 yılında emekli oldum. Eşim, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr Süheyla Sarıca, merhum kasap Hamdi Sarı’nın kızıdır. Bir kız babasıyım. Kaç yıldır siyasetin içerisindesiniz? Öğrencilik yıllarımda siyasetle ilgilenmeye başladım. Cumhuriyet Halk Partisi’nin İstanbul’daki çalışmalarına katılırdım. 1977 seçimlerinde Kocaeli milletvekili adayıydım. Daha sonra da aday adaylığım oldu. Siyasette hep vardım ama emekli olduktan sonra adaylık söz konusu olmadı. Belediye başkanlığını daha önceden de düşünüyor muydunuz? Daha önceki yıllarda partimden belediye başkan adaylığı için teklif almıştım. Ama Kandıra’da bu işi yapacak olan arkadaşlarımız vardı. Turan Sarı, Kenan Evin ve Mustafa Öğren başarılı bir şekilde belediye başkanlığı yaptılar. Ben Devlet Planlama Teşkilatı’ndan Kandıra’ya daha çok yararım dokunacağını düşündüm. Kandıra’nın en büyük sorunu sizce nedir? Kandıra’nın en büyük sorunu Türkiye’nin en gelişmiş illerinden birinde olmasına rağmen geri kalmışlık zincirini bir türlü kıramamasıdır. Kandıra devlet ve destek yardımlarını ayrıcalıklı olarak almadığı takdirde ve oluruna bırakıldığı taktirde bu geri kalmışlık zincirinin koparılması mümkün olmayacaktır. Kandıra’nın kırsal kesiminin ve merkezin kalkınması için devlet ve destek yardımlarının ayrıcalıklı şekilde alınması şart. Bir darboğaz var, bunun açılması gerek.
Başkan olduğunuzda ilk projeniz ne olacak? Belki bunun cevabı uygulayacağımız projelerde kendini bulacaktır. Öncelikle meslek hayatım boyunca pek çok yerde yaptığımız işleri Kandıra’da yapacağız. Bunlar uzun zaman alacak işler değil. Hiç kimseyi ötekileştirmeden, siyasilerle, idarecilerle, muhtarlarla, geçmişteki belediye başkanlarıyla, sivil toplum örgütleriyle, Kandıra’nın yetişmiş insanlarıyla bilimsel olarak bir senteze ulaşılmalı. Kandıra’nın kalkınması için önce stratejik unsurların ortaya konulması gerekir. Türkiye’nin bazı yerlerinde uygulandığı gibi kırsal kalkınma projesi uygulamamız gerek. “Bir Ürün Bir Köy” projeleri uygulayacağız.Ayrıntılara girmeyelim burada. Bu konularda hazırlıklarımız tamam. İşin sorumlusu kamu kuruluşları var onlar da çalışmanın paydaşları olmak durumundalar.Projeleri sıralayacak olsam bir gazete sayfası tutar. Merkez ve köyler adaylığınızı nasıl karşıladı? Başlangıçta Muzaffer Yağız arkadaşımızın da aday adaylığı söz konusuydu. Belirli bir aşamadan sonra benim adaylığımda karar kılınınca herhangi bir sorun olmadı. Halk beni uygun ve samimi karşıladı. Özgeçmişim insanları iyi yönde etkiledi. Benim gücüm geçmişimden geliyor. Ben birikimimin zekatını ödüyorum. Çünkü toplum bunu istedi. Kısacası, Kandıralılar “Bu hemşerim Belediye Başkanı olacak” diyor. Kandıra için projeleriniz neler? Önümüzdeki günlerde projelerimizi anlatacağım.Kısaca değineyim; Kandıra’nın kalkınması benim temel projem. Öncelikle hedefimiz Kandıra’nın kalkınmasını ve sosyoekonomik bakımdan güçlenmesini sağlamak. Mesleğim gereği ömrüm proje üretmekle geçti. Zamanı gelince projelerimizi ortaya koyacağız.
Büyükşehir Belediyesi’nin Kandıra merkez ve köylere yaptığı yatırımları yerinde ve yeterli buluyor musunuz? Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarını yerinde ve yeterli bulmak ne mümkün. Kandıra’nın bunca ihtiyacı varken yapılanlar yeterli olur mu? Büyükşehirle doğrudan ilgisi yok ised e şu konuya değineceğim.Yatırımlarda yer seçimi çok önemlidir. Kandıra’ da herkesin eleştirdiği bir konu, yeni yapılan hastanenin yer seçimidir. Burada yer seçimi yanlış olmuştur. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kandıra’ya ayrıcalık uygulamak zorundadır. Çünkü Kandıra çok geri kalmış bir ilçedir. Sık sık söylüyorum; Türkiye’nin en gelişmiş bölgesinde, en gelişmiş illerinden birinde olan Kandıra’mız 872 ilçe içerisinde 433.sıradadır. Bazı Doğu ve Güney Doğu illerindeki ilçelerle aynı gelişmişlik grubunda. Kandıra Belediye Başkanı olduğunuzda Büyükşehir ile ikili ilişkileriniz ne yönde olacak? Büyükşehir Belediyesi’nin yönetimine Tahsin Tarhan’ın geleceğine inanıyoruz. Bununla birlikte kamu görevi halk için yapılan bir görevdir. Hiç kimse o partiden bu partiden diye ilişkilerini çıkmaza sokamaz. Aynı partiden de olsa farklı partiden de olsa başkanlar birbirleriyle geçinmemek gibi bir lükse sahip değiller. Biz ,Devlet Planlama Teşkilatlarında bir işin iyi yapılmasına bakarız. İşimi hakkıyla, dürüstlükle yapan bir insan olduğum için kamu görevimde üst düzeye yükseldim. Dileğim Tahsin Tarhan’ın Büyükşehir Belediyesi’ni kazanması. Dürüst, halktan, içten, hizmet aşkı olan bir değerli Cumhuriyet Halk Partili. Belediye başkanı olduğunuzda personele bakışınız nasıl olacak? İlk önce belediye çalışanları işlerini yaparken huzur içinde olmalılar. Şu partiden bu partidensin diyip ayrım yapmadan eşit bir yaklaşımla davranacağız. Sevgi ve saygıyla çalışmalarımızı yürüteceğiz. Benimle görüşmek isteyen herkes rahatlıkla görüşecek. Kapılar açık olacak. On dört yıl üst düzey yöneticilik yaptım. Kimsenin ekmeği ile oynamadım, oynamam.
Kandıra esnafını kalkındırmak için projeleriniz neler? Kandıra esnafının kalkınması için öncelikle köylünün gelir düzeyinin yükselmesi gerek. Köylünün satın alma gücü yükseldikçe, köylü Kandıra’da alışverişini yapacaktır. Bir diğeri ise çevreyi kirletmeyen seçilmiş sektörlerden sanayi tesislerinin kurulmasıdır. Dünyada kalkınmış tüm ülkeler, tarımda kalkınmışsa sanayide de kalkınmıştır. Bu bakımdan Kandıra esnafının, gelir düzeyinin yükselmesi, köylümüzün gelir düzeyinin yükselmesiyle doğru orantılıdır. Kandıra için ne tür projeleri hayata geçirmeyi düşünüyorsunuz? Turizmde çok önemli kıyılarımız var. Uygun ve geniş kumsallar yatırım bekliyor. Bunun yanında Kandıra’mıza 4 yıllık fakülteleri kazandıracağız. İlçemizde bir ziraat fakültemiz veya bir su ürünleri fakültemiz neden olmasın. Bunun yanında sosyal bilim dalları da tabi ki. Memleketimize gelen öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin Kandıra’mızın kalkınmasına, sosyal ve kültürel gelişimine çok katkısı olur. Köylerimizde terk edilmiş okullarımız var. Bunları onarıp köylülerimizin sosyal toplantıları için uygun yerler haline getirilebilinir. Merkezi köylerimizde sosyal salonlara ihtiyaç var. Eski İzmit-Kandıra yolu güzergahında gezi yolunun yapılması lazım. Gerekli yerlere çocuklarımız için oyun alanları oluşturulabilir. İhtiyacı olan yaşlılarımızın rahatlığı için tesisler yapılabilir. Bunlar çok büyük masraflar değil. Düşündüğümüz tüm projeleri bir kitapçıkla yakın zamanda sunacağız. Son olarak neler söylemek istersiniz? Değerlendirmelerimize göre,güzel günler gelecek.Kandıra köylerine giden herkes,bu durumu gözleyecek.Kandıra merkezde doğruyu öğrenmeye başlayınca moraller bozulup etik değerler unutulmasın. Görelim Mevlam neyler Neylerse güzel eyler.
       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑