Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan: Vatandaş yeterince kemer sıktı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Türkiye ekonomisinin son durumunu ve kısa-uzun vadedeki yol haritalarını anlattı. Vatandaşın yeterince kemer sıktığını söyleyen Erkan, enflasyonda tek hane için 2026'yı işaret etti.

17 Aralık 2023 Saat: 10:38
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 697 kez okunmuştur

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan: Vatandaş yeterince kemer sıktı
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan: Vatandaş yeterince kemer sıktı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, "Vatandaş yeteri kadar kemer sıktı" diyen Erkan, parasal sıkılaşmanın bir müddet daha korunması gerektiğini söyledi. Uyguladıkları para politikasının çalıştığını gördüklerini kaydeden Erkan, enflasyon rakamlarına dikkat çekti. Erkan, raporlarda 2024 sonu için yüzde 36-40 aralığının beklendiğini belirterek, "Sene sonunda yüzde 65'in gerçekleşmesiyle yüzde 36'ya olan inanç daha da artacak." diye konuştu.

"FİYATLARDA GERİLEME İLK ÇEYREKTE GENELE YAYILIR"
Erkan, bazı otomotiv, beyaz eşya ve mobilyada fiyatlarının gerilediğini, 2024'ün ilk çeyreğinden itibaren bunun genele yayılmasını beklediklerini ifade etti.

"TEK HANELİ ENFLASYON 2026'DA"
Ulaşım, yemek gibi hizmet gruplarıyla kiralarda gerilemenin ise yavaş olacağına dikkat çeken Erkan, "Enflasyonda tek haneli rakamları 2026'da göreceğiz. 2025 sonu hedefimiz yüzde 14." dedi.

"DÖVİZE MÜDAHALE ETMİYORUZ"
Merkez Bankası döviz rezervinin uygulanan politikalarla rekor kırarak arttığını vurgulayan Erkan, dövize müdahale edildiği iddialarını da kabul etmedi. Erkan, "Müdahale etsek rezerv bu kadar artmaz." ifadesini kullandı.

"ANNEMLERE YERLEŞTİK, ONLARIN YANINDA KALIYORUZ"
Arz eksikliği ve ucuz finansmanın dengeleri bazen bozabildiği söyleyen Erkan, Türkiye'nin en önemli sorununun sosyal konut arzı olduğunu belirtti.

İstanbul'un Manhattan'dan pahalı olduğuna dikkat çekerken "Biz İstanbul’da ev bulamadık. Müthiş pahalı. Annemlere yerleştik, onların yanında kalıyoruz." dedi.

"BU TARZIMLA BENİ MARKETTE TANIMAZLAR"
Sıklıkla markete gidip fiyatları incelediğini açıklayan Erkan "Saçımı topluyorum, at kuyruğu yapıyorum. Eşofmanlarımı da giyiyorum. Kimse tanımıyor. Hem ‘ucuz’ ürün satmasıyla bilinen marketleri hem orta halli marketleri hem de sayıları daha az olan özel ürünler satan ve ‘pahalı’ olan marketleri geziyorum." dedi.

"MARKETLERİ GEZİP FİYATLARA BAKIYORUM"
Erkan "Ben markette patatesin, kırmızı etin ve sütün fiyatına bakıyorum. Ekmek, süt ve akaryakıtın enflasyonda ciddi bir etkisi var. Aynı ürünü farklı fiyata satan market gördüğüm zaman bunu onlara soruyorum. Sonuçta iki adım ötedesin. Biz normal dışarıdan alınan yoğurt yemiyoruz, mayalıyoruz. Süt fiyatları bazen markette artmıyor ama TÜİK istatistiklerinde arttığını görüyorum." ifadesini kullandı.

"KONUŞMAK İÇİN ERKEN"
Kredi faizlerinde indirim konuşmak için erken olduğunu söyleyen Erkan, " Biz parasal sıkılaştırma adımlarının sonuna doğru geldiğimizi belirttik. Önümüzdeki seneye bu zamanlar daha ılımlı bir ortamda olacağımızı düşünüyorum. Bunu hem enflasyon hem parasal sıkılaşma için söylüyorum. O zaman başka adımlar atacağız diye söylemiyorum ama. Yabancı yatırımcı da girecekse şimdi girecek. Daha sonra çok daha düşük bir getiriden gireceği şu an belli. Ama dezenflasyona ne kadar hızlı girersek ve o politikada başarılı olabilirsek sıkılaştırma politikasında ne yönde hareket edeceğimiz de o ölçüde şekillenecek. Ayrıca çok fazla bilinmeyen var. Ocak ayında ücret artışları ne olacak? Mayıs ayında doğalgaz ne olacak? Bunları da görmemiz gerekiyor." dedi

Kaynak: Hürriyet

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑