Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Röportaj

Köken, Kandıra’ya umut halka mutluluk vaat etti

Çiçeği burnunda belediye başkanı Ünal Köken, Kandıra temsilcimiz Ünal Cankurt’un sorularını yanıtladı. Başkan Köken, Kandıra’ya umut halka mutluluk vaat etti.

8 Nisan 2014 Saat: 18:30
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 18.199 kez okunmuştur

Köken, Kandıra’ya umut halka mutluluk vaat etti
Köken, Kandıra’ya umut halka mutluluk vaat etti
Kandıra Belediye Başkanı Ünal Köken ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Seçim sonrası değerlendirmelerini, bu yıl hayata geçirilicek olan projeleri, nasıl bir belediye başkanı olacağını, yeni belediye şeklini, OSB’ye bakışı ve daha birçok konu hakkında görüşlerini alığımız Başkan Köken, açık yüreklilikle sorularımızı cevapladı. Köken, koltuğuna oturur oturmaz çalışmalarına başladığını, kent meydanı ile belediye hizmet binasının yenilenme projesinin bu yıl içinde başlatılacağını söyledi. Ayrıca halkın kendisine daha rahat ulaşabilmesi ve işlerini daha hızlı bir şekilde yürütebilmeleri için belediye girişindeki bir odayı beyaz masa yaptıklarının da müjdesini verdi. İşte yeni belediye başkanımızın merakla beklenen açıklamaları şu şekilde; Aday adayları içerisinde neden Ünal Köken? Genel merkez ve büyüklerimizin teveccühü olduğunu düşünüyorum. Benim belediyeciliğimin olması, bürokrasiden gelmem ve belediyeyi Ak Parti vizyonuyla daha iyi yerlere getireceğime inandıkları için Ünal Köken dediklerini tahmin ediyorum. Kandıra için ilk hedefleriniz nelerdir? Kandıra halkımızın bizden beklentisi çok. Seçim atmosferinde de bunu yaşadık gördük. Kandıra merkezde insanlarımızın belediyeyle kucaklaşma temennileri var. Şeffaf bir belediye istiyorlar. Zaman zaman çalışmalarımızla ilgili halkımıza açıklama yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Halkla kucaklaşmak ve taleplerini hızlı bir şekilde yerine getirmek için çalışmalarımız var. Belediye binasının girişinde bulunan boş odayı beyaz masa yapıyoruz. Vatandaş beyaz masaya gelip sorununu anlatacak ve ilgili kişi yetkili kurumlara bizzat kendisi götürerek halkımızın işlemlerini hızlandıracak.
Kandıra’da ne tür yenilikler düşünüyorsunuz? Önceliğimiz Kandıra’nın modern bir şehir olduğunu ve her gün gelişerek ilerlemeye devam edeceğini halkımıza hissettirmek. Maalesef Kandıra’mız köy halinden kurtulmuş değil. Öncelikle en büyük projemiz olan kent meydanı projemizi bir an önce hayata geçireceğiz. Bu konu ile ilgili büyükşehir belediye başkanımızla görüştük ve çalışmalarımızı başlattık. Şu anda belediye hizmet binasının nereye yapılacağı ile ilgili farklı düşüncelerimiz var. Onun için önce yer tespiti konusunda karar vereceğiz ve çalışmaları başlatacağız. İnsanların Kandıra’nın değişeceğini görmesini istiyoruz. Kent meydanı projesi benim için olmazsa olmaz. Onun dışında Ümit Balkan Parkı ve Çamlık Parkı güzel bir şekilde düzenlenip halkın hizmetine açılması için gerekli talimatları verdim. En yakın zamanda işletmelerin ihalesini açacağız. Talep olmazsa belediye olarak biz işleteceğiz. Daha sonra Orhan Mahallesi’nde bulunan bir mahalleyi dekoratif bir şekilde düzenleyerek Osmanlı Mimarisi’ni anımsatan bir görünüme kavuşturacağız. Bu proje biraz zaman alabilir. Çünkü belediye olarak şu anda paraya ihtiyacımız var. Şu anda ödeneklerimizi hesaplarımızı çıkartıyorum. 2 aydır müteahhitlerin paraları ödenmemiş. Bir sürü borcumuz var. Belediyecilik ekip işidir. Ben ne kadar uğraşırsam uğraşayım eğer ekibi kuramazsam, işi bilen kişileri buraya getiremezsem biz bir adım bile atamayız. Daha önceki belediye başkanından daha kötü bir duruma düşmüş oluruz.
Geçtiğimiz dönem belediye meclisinde sık sık kavgalar yaşanırdı. Sizin döneminizde de bu tür olaylar gerçekleşebilir mi? Benim yaşam tarzım zaten uyumlu olmaktır. İki türlü Ünal Köken vardır. Zaman içerisinde bunu herkes görecek. Birincisi herkesle uyumlu bir şekilde çalışmaya çalışan, doğruları söylemeye çalışan birisiyim. Onun dışında uyumlu yaklaşımım karşısında olumsuz tavır aldığımda sertleşen ve taviz vermeyen bir yapım var. İki Ünal Köken’i de herkes zaman içinde görecek. Bu olay meclis üyeleri içinde geçerlidir. Kandıra’mızın gelişmesi gerektiğini onlara söyleyeceğim ve beraber çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bana destek olacaklarını düşünüyorum. Ama insanların içinde art niyet varsa geçmişteki olaylar burada da yaşanır. Ama bunun sonucunda geçmişte olduğu gibi yine Kandıra kaybeder. Biz bunu istemiyoruz. Bu yüzden meclis üyelerimle beraber uyumlu çalışacağımıza inanıyorum. Bu dönem bu olayların yaşanacağını düşünmüyorum. Belediye meclis üyelerimizin hepsi Kandıra’nın gelişmesi için çabalamak isteyen arkadaşlarımız. O yüzden olumsuzlukların yaşanacağına inanmıyorum. Sahillerle ilgili çalışmalarınız neler olacak? Sahillerle ilgili projeleri büyükşehir belediye başkanımız zaten yapıyor. Biz sahillerimizdeki düzeni ve karmaşıklığı önlemek adına düzenlemeler yapacağız. Temizliğine özen göstereceğiz. Bu dönem imkânsızlıklardan dolayı bazı aksaklıklar olabilir ama bir daha ki yaz pırıl pırıl ve düzenli sahillere kavuşacağız. Bu yıl hayata geçireceğiniz projeleriniz nelerdir? Benim öncelik tanıdığım iki proje var. Birisi kent meydanı diğeri Kandıra belediye binasının yeniden inşa edilmesi. Şu anda belediye hizmet binası için bir iki yeri tespit ettik. Akdurak Mahallesi’ndeki askeri lojmanların bulunduğu bölge ya da eski devlet hastanesinin olduğu bölgeye belediye binasını yapabiliriz. Daha net bir şekilde belli değil. Ben aslında imkanımız olsa belediye binasını merkez dışına yapmak isterim. Yanında AVM’leri olur. Bu şekilde merkez biraz daha genişlemiş olurdu. Bunun kararını daha vermedik.
Kocaeli’nde en genç belediye başkanı sizsiniz. Bu sizin için bir avantaj mı? İşlerden yılmamak ve yorulmamak anlamında avantaj tabi ki. Önümüze çıkan engeller ile yılmadan mücadele edebiliriz. Gençliğimizi insanlarımızın sorunlarını çözmekte kullanabilirsek en büyük kazanç halkımızın olur. Seçim oranı beklentilerinizi karşıladı mı? Bize biçilen oy oranından yüksek bir oy aldık. Bu durumdan memnunuz fakat daha yüksek oy alabilirdik. Beklentilerimizin altında olmasının sebebi karşımızdaki partilerin kirli siyaset yaparak seçmenin kafasını karıştırma mücadelelerini fazla ileriye götürmeleridir. Ak Parti’nin karşısında güçlü olan partide diğer partilerin birleşmesi nedeniyle oylarımız biraz daha düştü. Her parti kendi oyunu alsaydı oylar bu kadar dağılmazdı ve biz daha yüksek bir oy oranıyla seçimi kazanırdık. Yine de beklentilerimizin üzerinde bir oy aldık. Önümüzdeki dönemde bu oy oranımızı çok çalışarak arttırmamız gerekiyor. Hedefimiz büyüdü. Köylere hizmetleriniz neler olacak? İlk olarak önceliklerini tespit edeceğiz. Bazı köylerimiz çok iyi hizmet almış, bazı köylerimiz ise biraz geri planda kalmış. Biz öncelikle bize sahip çıkan köylerimize desteklerinin karşılığını vereceğiz. Köylerimizin en büyük eksiği asfalt yollar. Mayıs-Haziran aylarında büyükşehir belediyesinin hizmetleriyle köy ana yolları tamamen asfalta kavuşacak. Bizde ara yolları yapmaya çalışacağız. Daha sonra projelerimizi gerçekleştireceğiz.
Kandıra’nın yoğurdu ve bezi gibi önemli simgelerinde nasıl yol alınacaktır? Kandıra’nın Kocaeli’nde ve Türkiye’de ismini duyurmanın zamanının geldiğini düşünüyorum. Kültür ve sanat etkinlikleri adı altında Kandıramızı öne çıkartacak Kandıra bezi, yoğurdu, güreşleri, keten helvasını tanıtacağız. Sahil bölgelerimizden birinde bir işletme açıp bu tür festivalleri sahillerde yaparsak hem sahillerimiz tanınmış olur hem de ürünlerimiz bu şekilde çok daha kalıcı olur. Festivalleri deniz ve ormanının buluştuğu bir yerde yaparsak bu çok dehşet bir proje olur. Bunları zaman içinde sponsor bulup önümüzü gördükten sonra yapacağız. Daha önceden festivaller yapılırdı. Son 5 yıldan beri panayır yapılıyor. Halk eğlence istiyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Halkımız genelde daha fazla hareketli, kültür ve sanata yönelik festivallerde buluşmak istiyor. Artık Kandıra’mızda gıda ve hayvancılık sayılı kişiler tarafından yapılıyor. Bu sebeple talep fazla olmuyor. Biz halkımızın daha fazla ilgi duyacağı yönde festivaller yapmalıyız. Değişik festivaller deneyeceğiz. Hangisine talep fazla olursa onu devam ettireceğiz. OSB’ye bakışınız ne olacak? İnsanlar doğal olarak bu proje konusunda acele ediyorlar. Bu konuda CHP grubuna sitem etmek lazım. 2008’de destek verseydi, şimdi bacalar tütmeye başlardı. Şimdi OSB’nin gelmesi için başlanan bu sürecin hızlanması için elimizden gelen ne varsa yapacağız. 2 yıl alt yapı 2 yılda inşaatlar sürer. Ortalama 4 yıl gibi bir zaman alacak. Kandıra’da göç oranı azalacak mı? Bizim öncelikle istihdam sorununu halletmemiz gerekiyor. İstihdam olduğunda zaten gençler geri döner. Fabrika kurduğumuz zaman ve Toki konutları yaptığımız zaman gençlerin ailelerin yanına döneceği kesin. Tabi herkesin geri dönmesini bekleyemeyiz. 10 bin kişi geri dönse göç durumu biter.
1/1000 ölçekli mevzi imar planında Kandıra’da 400’ün üzerinde itiraz vardı. Bu konuyla ilgili nasıl bir yol izleyeceksiniz? Biz bu konuyla ilgili yetkili kurumlardan çalışmalarımızı istedik. Bizim için önemli olan Kandıra’da barışı sağlamaktır. Eğer bu konuda halkımız üzülüyorsa bizim bu davranışlardan vazgeçmemiz lazım. Bu anlamda yapılacak ne varsa belediye yönetimi olarak yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. İnşallah halkın istediği yönde davranışlarda bulunuruz. Önce çalışmalarımızı yapalım daha sonra halkımızı bilgilendireceğim. Yeni belediye şekli nasıl olacak? Kandıra Belediyesi 50 binin altında bir belediye olarak yönetiliyordu. Şimdi 50 binin üzerinde bir belediye olarak yönetmelikte hesaplanacak. 2-3 hafta içerinde mahalli idareler kurumundan yeni şeklimiz gelecek. Biz yeni şeklimize göre yeni bir yapılanma ile belediye oluşturacağız. Burada Kandıra’mızın gelişmesini sağlayabilecek arkadaşlarımızı uygun bir yere getireceğiz. İşi bilen arkadaşlarımızla buradaki personeli karma yaptığımız zaman Kandıra’yı adım adım güzelleştireceğimize inanıyorum. İnşallah ilçemizi layık olduğu yere getireceğiz. Kandıra ve köyleri nasıl bir belediye başkanı tanıyacak? Ben kendimi bildiğimi düşünerek beni seveceklerini söylüyorum. Çünkü benim tatlı sert bir yapım vardır her zaman. Halkım bana herhangi bir konu ile geldiğinde süreci sonraya bırakmayacağım. Eğer işi halledilir bir konu ise hemen işlemleri başlatacağım. Eğer olmaz ise açıkça olmaz diyeceğim. Benim böyle bir tarzım var. Kanun ve nizamları, hangi işin olacağını ya da olmayacağını bilen biriyim. İnşallah Kandıra’mız kazanacak. Son olarak neler söylemek istersiniz? Kandıra kazanmıştır. Kimse umudunu tüketmesin. Halkımız beklediği ve gerçekleşen projeleri gördükçe geleceğe umutla bakacaktır. Kandıra merkez ve köylerimizdeki halkımıza bizlere göstermiş oldukları ilgi ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Halkımın istediği bir idareci olmak için elimden geleni yapacağım.
       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑