Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Eğitim

Kent Meydanı’nda öğretmenlerden dev grev!

Öğretmenlik Meslek Kanunu'na karşı tepki göstermek amacıyla bugün Kocaeli'deki eğitim emekçileri bir günlük greve çıktı. Kent Meydanı’na geçen öğretmenler, yaptıkları açıklamanın ardından bin 500 öğretmenin katılımıyla halay çekti

2 Kasım 2022 Saat: 23:50
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 935 kez okunmuştur

Kent Meydanı’nda öğretmenlerden dev grev!
Kent Meydanı’nda öğretmenlerden dev grev!

Öğretmenlik Meslek Kanunu'na karşı ülke genelinde bugün iş bırakan eğitim emekçileri, Kocaeli'de de 4 sendikanın çağrısıyla greve gitti. Eğitim İş Şubesi, Eğitim-Sen Şubesi, Eşit Haklar Sendikası ile Hürriyetçi Eğitim Sen İl Temsilciliği'nin destek verdiği iş bırakma eylemi için öğretmenler, İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde bir araya geldi. Okula grev pankartının asılmasının ardından öğretmenler, İzmit Kent Meydanı'na geçerek burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Çok sayıda öğretmenin destek verdiği eylemde, İzmit Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi’nden İzmit Kent Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirildi.

SLOGANLAR ATILDI
Yürüyüşte sık sık ‘Susma haykır, ÖMK’ya hayır’ sloganları atıldı. Yürüyüş sonunda Kent Meydanı’na geçen grubu meydandaki kalablık öğretmen grubu karşıladı. Hazırlanan platforma çıkan sendika temsilcileri, iş bırakma eyleminin sebeplerine vurgu yaparak eğitim emekçilerine seslendi. Eğitim İş Şube Başkanı Sabri Mutlu, Eğitim-Sen Şube Başkanı Suphi Yıldırım, Eşit Haklar Sendikası Genel Başkanı Ahmet Yıldız ve Hürriyetçi Eğitim Sen İl Temsilcisi Süleyman Pekin’in okuduğu ortak açıklamada, bugünkü grevin bir uyarı niteliği taşıdığı ve taleplerin karşılanmaması durumunda eylemliliğe devam edileceği vurgulandı.

“EMEKLİLİK HAYALİMİZ ÇALDILAR”
Eğitim emekçilerinin, bir an önce hayata geçirilmesi gereken taleplerini de sıraladığı ortak açıklama şöyle: “Bugün eğitim emekçisinin, haksızlıklar karşısında susmayacağını, baskılara boyun eğmeyeceğini, mesleğinin onuruna, çocuklarının geleceğine sahip çıkacağını göstermenin günüdür. Yıldan yıla haklarımızı gasp ettiler; bizi ayın daha başında kara kara ay sonunu düşünür hale getirdiler; evimize başımız dik, sınıflarımıza kafamız rahat girmemizi engellediler; Başöğretmenimizin bize emanet ettiği öğrencilerimize laik, bilimsel, kamusal, adil ve çağdaş bir eğitim vermemizin önüne geçtiler, yaşanabilir bir emeklilik hayalimizi bile çaldılar; sistematik itibar suikastleri düzenlediler, şimdi ise bu tabloyu daha da beter hale getirecek, hakaret niteliğindeki bir Öğretmenlik Meslek Kanununu önümüze getirdiler.

“DERS VERECEĞİZ”
Onlar, elimizde kalanlarda da gözü olduğunu gösterdi; şimdi biz de haklarımızı ve saygınlığımızı teslim etmeye niyetimiz olmadığını göstereceğiz. Türkiye'de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaşlarla çalışmak zorunda kalan başka bir meslek grubu yoktur. Öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımına yenilerini eklenirken, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleği de eklenmek istenmektedir. Öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunları Milli Eğitim Bakanlığı’nın gündeminde değildir. Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır. Bugün 14 eğitim sendikası olarak üretimden gelen gücümüzü kullanacak, iş bırakarak kararlılığımızı gösterecek, ‘ders vereceğiz.’

“ÖMK GERİ ÇEKİLMELİ”
Taleplerimiz şöyle: Ülkedeki Öğretmenlik Meslek Kanunu geri çekilmeli ve eğitim sendikaları ile tüm eğitim emekçilerinin görüşlerinin de yansıyacağı şekilde yeniden düzenlenmelidir. 19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmelidir.

Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmelidir. Ülkedeki gerçek enflasyonda eğitim emekçisinin alım gücünün ne kadar düştüğü de açıktır. Oysa insanlık onuruna yaraşır ücretler alarak çalışmak bir haktır! Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmelidir.

“EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET”
Eşit işe eşit ücret ilkesine uygun olarak farklı ücret ve istihdam şekillerine son verilmeli, kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalıdır. Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir. Sosyal devlet ilkesi gereği, tüm eğitim çalışanlarına giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmelidir. Öğrencilerimize öğretebileceğimiz en büyük değerlerden biri adalet iken eğitimin bu değerden yoksun hale gelmesi kabul edilemez. Kamuda mülakat uygulamasına derhal son verilmeli, her kadro hak edilerek alınmalıdır. Eğitim Anayasal bir hak iken ve bu hakkın ayrılmaz parçası olan barınma, beslenme ve ulaşım konusunda sosyal devletin varlık göstermemesi kabul edilemez. Öğrencilerimizin tüm bu hakları devlet güvencesine alınmalı ve kamusal eğitim sağlanmalıdır.” Açıklamanın ardından yaklaşık bin 500 öğretmen, Kent Meydanı’nı doldurarak müzikler eşliğinde grev halayı çekti.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑