Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Yaşam

Kasaplar yeni yılda ete zam bekliyor

Kocaeli Kasaplar, Celepler, Besiciler, Tavukçular ve Evcil Hayvan Bakımı Esnaf Odası Başkanı İsmail Şalgam, 2022 et fiyatlarını değerlendirdi. Şalgam, önümüzdeki yeni yılın da et fiyatları için zamlarla geçeceğini kaydetti.

30 Aralık 2022 Saat: 09:57
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 601 kez okunmuştur

Kasaplar yeni yılda ete zam bekliyor
Kasaplar yeni yılda ete zam bekliyor

Yeni yıla girerken, 2022 yılında et fiyatlarında yaşanan yükselişin 2023 yılında ne olacağı halk arasında tartışma konusu. 2022 yılı et fiyatlarını değerlendiren ve yeni yılda kırmızı ve beyaz ette yaşanabilecek fiyat değişimleriyle ilgili konuşan Kocaeli Kasaplar, Celepler, Besiciler, Tavukçular ve Evcil Hayvan Bakımı Esnaf Odası Başkanı İsmail Şalgam şunları söyledi: “Et ve tavuk fiyatlarıyla ilgili 2022 yılı genelde yükselişle geçti. Bu artış yaşadığımız enflasyonla alakalı, enflasyon et fiyatına artış olarak yansıdı. Yıl içerisinde konut fiyatlarında ve genel gıda fiyatlarında artış çok daha fazlaydı. En azından et fiyatlarını ulaşılabilir rakamlarda tuttuk. 2022 başında bütün tavuk 25 TL civarındaydı, şimdi ise 45 TL seviyelerinde. Kıyma fiyatımız sene başında 80-90 TL bandındaydı, bugün 170-180 TL civarında.

ÜRETİCİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞLAR
Yıl içerisinde fiyat artışlarının temel sebebi üretici maliyetlerindeki artışlar. Yem, elektrik, mazot, gübre gibi kalemlerde fiyat artışı yaşanınca bu durum et fiyatlarına zam olarak yansıdı. Süt fiyatlarındaki sıkıntı nedeniyle inekler kesime gönderildi. Bu durum ne kadar et üretimine olumlu yansısa da biz bu yaşananlara karşıydık, hala da karşıyız. Bugünden sonra ineklerin kesim işleminin duracağı kanaatindeyim çünkü süt fiyatlarına bir zam yapıldı, üretici bir nebze olsa da rahatlatıldı. İneklerin kesilmemesi bizim için çok önemli çünkü inekler kesilmezse danalar olacak, aksi takdirde ineğin olmadığı yerde yeni danalar olamaz. Süt fiyatındaki sıkıntı 2022 yılında biz kasapları ve doğal olarak et tüketen vatandaşı etkiledi.

YENİ YILDA BİRAZ DAHA YÜKSELECEK
30 yıldan beri sektördeyim, mesleki birikim ve tecrübemle 2023’e dair şunları söyleyebilirim: Asgari ücretin 8 bin 506 TL’ye gelmesi, sigorta primlerinin artması, Bağkur primlerinin artması, elektrik ve doğalgaz giderlerimizin artması maalesef bizlere artı maliyet getiriyor. 2023 yılında bu artışları karşılamak için esnafımızın da fiyatlarda bir artış yapması gerekecek, et fiyatları yeni yılda biraz daha yükselecektir. Biz zam yapmak istemiyoruz, bunu kimse de istemiyor ama elimizde olmayan sebepler de ortada. Arz ve talep çok önemli ve bu iki unsur ticaretin temeli. Fiyat artışı olacak dedik ama bu artışla ilgili şöyle bir durum da var; maalesef vatandaş olarak alım gücümüz düştüğü için insanımız ete ulaşmakta zorlanacak ve alamadığı için de et fiyatlarındaki artış bir yerde duracak.”

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑