Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Kültür

Karpe'de Su Altı Arkeopak Projesi'nde sona doğru

Kocaeli Müze Müdürlüğü ekiplerince, ülkemiz Karadeniz kıyılarında yapılan ilk bilimsel su altı kazıları devam ederken, bu kapsamda hazırlanan Su altı Arkeopak Projesi'nin 2024 yılında tamamlanarak hizmete girmesi bekleniyor.

7 Ekim 2023 Saat: 05:25
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 976 kez okunmuştur

Karpede Su Altı Arkeopak Projesinde sona doğru
Karpe'de Su Altı Arkeopak Projesi'nde sona doğru

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izinleri doğrultusunda Kocaeli Müze Müdürlüğü ekiplerince, Müze Müdürü Serkan Gedük başkanlığında, Kandıra Karpe'de başlatılan kazılar 3 yıldır devam ediyor. Yapılan kazılar ile tespit edilen kültür varlıları sonucunda Kerpe Koyu 2022 yılında Kocaeli Anıtlar Kurulu tarafından Arkeolojik Sit alanı olarak tescillendi.

LİMAN KENTİ
Bilindiği üzere, antik dönemde bir liman kenti olarak kurulan ve birçok tarihi batık alanı, antik limana ait mendirek kalıntıları bulunan Kerpe'de, Kazı çalışmalarında geçtiğimiz yıl Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait eserler tespit edilmişti. Kesin olmamakla beraber M.Ö 7. yüzyılda Megaralı kolonistler tarafından kurulduğu değerlendirilen Kerpe'de bu yıl yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen bilimsel verilerin Müze Müdürlüğü tarafından yakın zamanda paylaşılması bekleniyor.

2024'DE HİZMETE AÇILMASI BEKLENİYOR
2021 yılında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün koordinasyonu ve Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde, Kandıra Belediyesi Ortaklığı ile Kocaeli Müze Müdürlüğünce hazırlanan Kerpe Sualtı Arkeoparkı Projesi’i, T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansının 2022 Yılı Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde kabul edildi. Kazılarda elde edilen yeni eserler ve bilgiler doğrultusunda, Projenin 2024 yılında hazırlanılarak hizmete açılması bekleniyor.

ÖNEMLİ PROJE
Bu proje sayesinde sualtı kültür varlığı açısından zengin olan ülkemizin tanıtılmasında önemli bir rol oynaması bekleniyor. Ayrıca Kocaeli’nin Turizm çeşitliğini göstermesi acısından son derce önemli bir proje.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑