Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

Kandıra dışında birçok yerde zemin sıvılaşması var

İRAP ile ilgili bilgi veren AFAD İl Müdürü Mehmet Emin Koçan, depremle ilgili en büyük sıkıntının zemin sıvılaşması olduğunu ve Kandıra dışında birçok noktada zemin sıvılaşması olduğunu belirtti

16 Ağustos 2023 Saat: 15:35
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.542 kez okunmuştur

Kandıra dışında birçok yerde zemin sıvılaşması var
Kandıra dışında birçok yerde zemin sıvılaşması var

Afet Risk Azaltma (İRAP) planı ile ilgili de bilgi veren AFAD İl Müdürü Mehmet Emin Koçan, “İRAP’ı iki üniversitemiz ve kurumlarla birlikte çalıştık ve 9 ay içinde çıktı. Her 6 ayda bir planın değerlendirmesi yapılıyor. Valimiz planı il yatırım sistemine de aldı. İRAP’ta belirlenen eylemlerden 23 tanesi hiç başlamamış, 11 tanesi tamamlanmış, 70’i devam etmekte, 43’ü de önceliklendirildi. Şu anda tamamlanma oranımız yüzde 20 oranında. 162 eylem planı, 46 sorumlu kurum ve 82 destekleyici kurumumuz var.

İRAP’ta sadece depremi değil, diğer afet risklerinin tamamen çalışıyoruz ve önlemler için çok ciddi adımlar atıyoruz. Heyelan haritamızı yeniledik, 100 yıllık yağış haritasını çalışıyoruz, endüstriyel kazalarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. İRAP içinde kentsel dönüşüm, mekânsal planlama, güvenli yaşam alanlarının oluşturulması afet eğitimleri, risk analizleri, veri paylaşımı, kurumlar arasında iş birliği ve kurumların kapasitelerinin artırılması ile ilgili çalışmalar var. Aynı zamanda yapısal önlemler, yapıların tespitleri, erken uyarı sistemleri, denetim ve kapasite geliştirme var.


İlimizde zemin sıvılaşma haritasına baktığımızda Kandıra hariç ilimizin birçok noktasında zemin sıvılaşması ile ilgili çok ciddi sıkıntılarımız var. Buna göre reaksiyon alınması gerekiyor. Deprem gözlem istasyonlarımızı yenilemeye başladık. 45 istasyonumuzun tamamı yenilenecek. Kamu kurum ve kuruluşlarımızdan 600 kamu işçisine afet eğitimi verdik. Olası bir afette çadır kurulmasından, bir bölgenin ihtiyaçlarının karşılanması, sel baskınında beden gücü ile çalışacaklar. 12 ilçede olan bu çalışanlar afet yerine gelerek afetin izlerinin hemen silinmesi için çalışacak.

Eğitim çalışmasını her alanda devam etiklerini söyleyen AFAD İl Müdürü Mehmet Emin Koçan, “Özellikle okullarda bunu yapıyoruz. 2022 yılında 660 bin kişiye eğitim verildi. Öğretmenlerimize eğitmen eğitimi verdik. Aynı zamanda gönüllü kamu çalışanlarına da eğitim veriyoruz. Bizim gönüllü kurtarma sayılarımız diğer illere göre hep iyiydi. Ancak 6 Şubat depreminde bu sayı gerçekten daha da yükseldi. Şu anda ağustos ayı itibariyle 43 bin 212 gönüllümüz var. Gönüllü arama kurtarma ekipleri çok önemli. 6 Şubat depreminde en çok gönüllü desteği veren illerden biriyiz. Çünkü herkesin arama kurtarma eğitimi alması müdahale açısından çok önemli. 2022’de 1783 tatbikat yaptık ve 563 kişi bu tatbikatlara katıldı. Sık sık tatbikat yapmamızın nedeni kurumlarımızın atalete düşmemesi içindir. Kurumların alacağı reaksiyonları da güncelliyoruz” dedi.

Göreve geldikten sonra Afet Yönetim Merkezimiz kurduklarını söyleyen AFAD İl Müdürü Mehmet Emin Koçan, “İl Afet Yönetim Merkezini kurduktan sonra ilçe bazında da çalışma başlattık. 12 ilçe merkezimizde kuruldu. İçeriği açısından yeterli değil. Süreç içinde yeterli olmalarını sağlamak istiyoruz. Kaymakamlarımızı ve belediye başkanlarımızın başkanlığında kendi koordinasyonlarını sağlamalarını istiyoruz. Kendi içinde olası bir afete müdahale etme kabiliyetlerini oluşturmaları gerekiyor. Kendilerine yetecek duruma olmalarını istiyoruz. Şu anda arzu ettiğimiz seviyede değiller ama olacaklar. Afet Yönetim Merkezimizde Kocaeli Büyükşehir belediyesinin tüm kameralarını izliyoruz” dedi.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑