Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Röportaj

Kahvecilikten adım adım zirveye

Kandıra’nın başarılı esnaflarından Mavi Köşe Lezzet Lokantası’nın sahibi Metin Kulaç, kahvecilikle atıldığı iş dünyasında zirveye nasıl tırmandığını anlattı.

4 Aralık 2015 Saat: 15:20
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 12.800 kez okunmuştur

Kahvecilikten adım adım zirveye
Kahvecilikten adım adım zirveye

Kandıra’nın başarılı isimlerini kaleme aldığımız yazı dizimizin bu haftaki konuğu Mavi Köşe Lezzet Lokantası’nın sahibi Metin Kulaç. 60’lı yıllarda kahvehanede çalışarak başladığı iş hayatında bugün Kandıra’nın en çok tercih edilen lokantalarına sahip olan Kulaç, hayatına dair ilginç bilgileri gazetemize anlattı. Meslekte yaşadığı ilginç anılar ve Kandıra’nın o yıllardaki yerleşik ve ekonomik durumu hakkında detaylar veren Kulaç ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. İşte kahvecilikten zirveye yükselişin önemli satır başları…

Öncelikle Metin Kulaç’ı tanıyalım…

1944 yılında doğdum. Babam Kulaçlardan Seyit Ali olarak tanınır. Ortaokulu bitirdikten sonra 16 yaşında amcamın sahibi olduğu kahvehanede çalışmaya başladım. 26 yıl bu mesleği yaptıktan sonra kayınpederimin sahibi olduğu Mavi Köşe Lokantası’nı işletmeye başladım. İşlerimizi her geçen gün geliştirerek bugünlere geldik. Şuan merkezde Mavi Köşe Lezzet Lokantası’nı, Kandıra-İzmit yolu üzerinde Mavi Köşe Kahvaltı ve Izgara Tesisleri’ni ve Coca Cola Kandıra Bayiliği’ni oğlum Sertan Kulaç ile birlikte işletiyoruz.

Kandıra’nın 60’lı yıllardaki fiziki yapısı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Aydınlık Mahallesi Güvenler Caddesi’nde Saadet Partisi’nin ilçe binasının olduğu bina eskiden Çarşı Cami’ydi. Minaresi yoktu. Alt katında dükkânlar vardı. Önünde akasya ağacı vardı. Hoca merdivenle ağaca çıkar ezanı okurdu. Cami yapılınca yerine taşındı. Şuan Kasap Muharrem’in dükkânının üst katı Askerlik Şubesi’ydi. Hemen yanındaki Öner Kahve’nin üst katı da o zamanlar İlçe Emniyet Müdürlüğü binasıydı. Türkocağı Caddesi üzerinde bulunan Yelken Sineması’nın önündeki bina komple Adliye Sarayı’na aitti. Denizbank Kandıra Şubesi’nin olduğu bina ise belediye binasıydı. Devlet Hastanesi de İzmit Caddesi’nde Orman İşletme Müdürlüğü’nün karşısındaki ahşap evin orasıydı. Hükümet Konağı’nın bahçesinde Jandarma Komutanlığı ve Cezaevi vardı.  Göktaş İş Hanı’nın olduğu bina da Kadınlar Cezaevi’ydi.

PEYNİR ŞEKERİYLE ÇAY SATARDIK

Meslek hayatınız boyunca yaşadığınız ilginç bir anınız var mı?

Kahvecilik yaptığımız zamanlar yani 60’lı yıllarda hem ulaşım zordu hem de toptancılardan mal bulmakta zorlanıyorduk.  Mesela toz şeker bulamadığımızda peynir şekeriyle çay satıyorduk. Kahve bulamadığımız zaman bir kilo nohut alıyorduk, ateşin kenarında kavurup, oturak değirmeninde çekerek nohut kahvesi satıyorduk. Herkes de beğeniyordu. Kahvemiz tıklım tıklım dolu olurdu.

 

O zamanlar esnafın kazancı güzeldi sanırım…

GÜNDEN GÜNE MÜŞTERİMİZ ARTTI 

Mavi Köşe Lezzet Lokantası’nı açmaya nasıl karar verdiniz?

Askere gidip geldikten sonra evlendim. Kayınpederim Asım Ulutaş’ın lokantası vardı fakat işletmiyordu. Orayı işletmemi istemişti. Bende başta istemedim ama sonra kahvecilikten umudum kalmadığı için lokantayı açmaya karar verdim. 1986 yılında dükkânın tüm eksiklerini tamamladım. Çarşamba günü sabahı ilk çorbamızla lokantamızı açtık. Sonra Allah yürü ya kulum dedi bizde yürüdük. Mutfakta bir tane aşçımız vardı. Yoğunluğa yetişemeyince bir aşçı daha aldık. Bir döner satardık ikinci döneri aldık. O zamanlar Cemal Sarı’nın çorbası vardı çok iyiydi onu aldık bünyemize. Müşteriler sabahın 4’ünde cama yapışırlardı açsınlar diye. Günden güne müşterimiz arttı.

ESKİDEN REKABET YOKTU

O zamanlar kaç kişi çalıştırıyordunuz?

1986 yılında 8 masa 24 sandalyeyle hizmet vermeye başladık. O zamanlar iki tane garsonla çalışırdım ama sandalyelerimiz hiç boş kalmazdı. Müşterilerimiz özellikle öğle saatlerinde masaların boşalması için karşımızdaki kahvede bekler başka lokantada yemek yemezdi. O zaman 15 tane lokanta vardı. Nüfus azdı ama herkes çok iyi para kazanırdı. Bugün nüfus çok yine 15 lokanta var ama kimse para kazanamıyor. Çünkü rekabetle meşguller. Şu an Mavi Köşe Lezzet Lokantası’nda 25 kişi çalışıyor. 50 masa ve 200 sandalyemiz var. Mavi Köşe Kahvaltı ve Izgara Tesisleri ve Coca Cola bayimizle birlikte 80 işçi çalıştırıyoruz.

PERSONELİMİZ SAYESİNDE KAZANIYORUZ

Başarınızın sırrını soracak olursak nasıl özetlersiniz?

Garsonlarımız müşterilerimizin talebini hızlı bir şekilde karşılıyor. Zaten bu yüzden kazanıyoruz. Personelimiz çok kuvvetli ve çalışkandır. Onun dışında stoklu çalışırım. Kazancım bu yüzden. Malzemeyi az almaktansa toptancıdan 1 haftalık alır depomda saklarım. Bugün okullara verdiğim yemek listesinin et hariç 1 aylık malzemesi depomuzda hazırdır. Her zaman tedbirli ve dikkatliyimdir.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Kandıra halkı sayesinde yıllardır ekmek yiyoruz. Hepsinden Allah razı olsun. Meslek hayatına başladığım günden bu yana bize destek veren tüm hemşerilerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

 

 

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑