Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

“İnsanlığın daha fazla felsefeye ihtiyacı var”

Büyükşehir’in kent dinamiklerini bir araya getiren Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi (ŞURA), bu kez Kocaeli Çevre Şurasını düzenledi. Programda konuşma yapan Büyükakın, "İnsanlığın daha fazla felsefeye ihtiyacı var" dedi.

3 Kasım 2021 Saat: 08:21
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 705 kez okunmuştur

“İnsanlığın daha fazla felsefeye ihtiyacı var”
“İnsanlığın daha fazla felsefeye ihtiyacı var”

Bilim dünyası, yönetim kadroları ve halkın katılımıyla meydana gelen ortak akılla; Kocaeli’nin gelişmesi, markalaşması, akıllı ve mutlu şehir olması için uygulanabilir politikaların oluşturularak hizmete sunulması amacıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan “ŞURA Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi” bu alandaki çalışmalarına devam ediyor. Titizlikle yürütülen bu çalışmalar kapsamında Kocaeli Turizm Şurası ve Kocaeli Spor Şurası’nın ardından Kocaeli Çevre Şurası ve Çalıştayı, bugün Kocaeli Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Çevre Şurası ve Çalıştayı'na Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, BBP İl Başkanı Remzi Kaya, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantıda teknik bilgilendirme sunumunu Prof. Dr. Taner Yonar gerçekleştirdi.

"BİZİM ORTAYA ÇIKARTTIĞIMIZ ISINMA MESELESİ VAR"
Programda bir konuşma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, "Başkan olarak değil de akademisyen olarak konuşmak istiyorum. Güneşten dünyaya ultraviyole ışınlar geliyor sonra geri yansıyor. Geri yansırken bunu tutan gazlar var. Sera gazları var. Geriye doğru yansıma olduğu zaman bu gazları kalınlaştırırsanız iklimde değişiklik meydana getiren olaylar oluyor. Uzunca bir süredir konuşuluyor. Biz bunları belki de 70'li yıllarda başladık tartışmaya. 29.gün diye bir kitap vardı orada da vardı. Kutsal kitaplarda da var. Dünyanın kendi döngüsünü insan olmasa da problem yaratabilir. Biz olmasak da soğuma devam ediyor. Ama bizim ortaya çıkarttığımız ısınma meselesi var. Bir akademisyen olarak araştırdığım da bilimsel mesele değil sadece. Politik bir mesele. Dünya nelerin yapılması gerektiğini biliyor. Bilim adamlarının söylediklerini politikacılar anlamıyor değiller. Sorun şu politik olarak uygulanabilir olmayışı. Politik olarak uygulanabilir olmayışı tolore etmenin yoluna getirmelisiniz. Bunun da en büyük yolu sivil toplumdur. Bizim emisyonu belli bir değere çekmemiz lazım. Biz araba endüstrisinde standartlar getiriyoruz. Peki gemilerde duyanlar var mı? Oysa gemilerin kullandığı motorların arabaların kullandığı motorlardan çok da emisyona neden olduğunu biliyoruz" dedi.

“BİR NEHİRDE ABDEST ALIYOR OLSANIZ BİLE İSRAF ETMEYİN”
İnsanoğlunun firavunlaştığını dile getiren Büyükakın, "Artık insanlığın daha fazla felsefeye ihtiyacı var. Daha fazla felsefe yapmaya ihtiyacı var. Başkan şaşırdı diyeceksiniz ama şaşırmadım. Ne dediğimi biliyorum. Neden felsefeye daha çok ihtiyaç var. Sera gazları altında kalan kısımda ısınmaya neden olur. Felsefeyi daha çok konuştuğumuzda kutsal kitaplara daha çok kulak vermek gerekir. Peygamber efendimizin bir sözü var. Bir nehirde abdest alıyor olsanız bile israf etmeyin. Böyle bakmak küresel ısınma yaratmaz. Biz her şeye hakim olabiliriz diyen vahşi kafa. İnsanoğlu firavunlaştı. İnsanoğlunun sinir tanımaz mala sahip olma hırsının sonucu. Pandemi ile uğraşıyoruz. Fakir ülkelerin aşı bulması gündemimizde mesela. Sorun insanca yaşamamamız. Su musluğunu açarken israf etmemeliyim diyen çocuklar yetiştirmediğimiz sürece bu sorunları yaşarız" diye konuştu.

GAZETECİ İSLAMOĞLU ŞURAYA KATILDI
Programda son olarak söz alan gazeteci ve doğa aktivisti Güven İslamoğlu da, ‘’Kocaeli benim sık sık geçtiğim bir yer, Anadolu’ya gitmek için buradan geçeceksiniz. Eskiden denizi gördüğümde içim acırdı, şimdi harika bir deniz var. Eskiden kokan bir şehirdi şimdi öyle değil. Muhteşem bir coğrafyası var. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi körfeze çupra balıkları bırakıyor, bu çok önemli bir şey. Başkan Büyükakın’ın siyasi kimliğini bir kenara bırakarak yaptığı konuşma ve felsefeyle ilgili söylediklerine çok önem veriyorum’’ dedi. İslamoğlu, konuşmasına yaptığı sunum eşliğinde devam etti. Başkan Büyükakın, konuşmasının ardından İslamoğlu’na Kocaeli’de üretilen aromatik bitkilerden oluşan özel bir hediye takdim etti. Törende KSO Şahabettin Bilgisu Çevre Ödüllerinin takdimi de gerçekleştirildi. Ödül töreninden sonra şuraya öğlen arası verildi. Çevre Şurası, öğleden sonra yapılacak oturumlarla devam edecek.

ŞURA KENTİ ORTAK PAYDADA BULUŞTURUYOR
Başkan Büyükakın’ın “kenti ortak akılla yönetme” hedefi doğrultusunda kurulan Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi (ŞURA), Kocaeli’ni ulusal ve uluslararası arenada marka ve mutlu şehir hedefine ulaştıracak model, etkin ve sürdürülebilir projeler ortaya koymak amacıyla yola çıktı. ŞURA, bu yoldaki en önemli üçüncü adımını atıyor. Kocaeli Turizm Şurasıyla Turizm Master Planının yörüngesini çizen, Kocaeli Spor Şurasıyla kent genelinde spor adına söyleyecek sözü olan herkesi ortak paydada buluşturan ŞURA, bu kez çevre politikalarını masaya yatırıyor. Kocaeli Çevre Şurası ve Çalıştayında konuyla ilgili tüm paydaşlar ortak akılda buluşacak. Şurada geçmiş deneyimler, mevcut durum, gelecek planlamaları ile iyi uygulama örnekleri konuşulacak. Toplantıda teknik bilgilendirme sunumunu Prof. Dr. Taner Yonar gerçekleştirecek.

13 AYRI BAŞLIKTA ODAK ÇALIŞMA GRUPLARI KURULACAK
Kocaeli, Çevre Şurası ve Çalıştayı kapsamında günümüzde gittikçe artan çevre sorunlarının ve bu sorunlara karşı geliştirilecek çözüm önerileri tüm boyutları ele alınacak. Şuranın açılış toplantısının ardından 13 ayrı başlıkta odak çalışma grupları oluşturulacak. Kocaeli ve çevreyle ilgili her şey; 1-İklim Değişikliği Azaltım, 2-İklim Değişikliği Uyum, 3-Yerel Ulaşım, 4-Sürdürülebilir Arazi Kullanımını Kapsayan Kentsel Yeşil Alanlar, 5-Doğa ve Biyoçeşitlilik, 6-Hava Kalitesi, 7-Çevresel Gürültü ve Titreşim Kalitesi, 8-Atık Üretimi ve Yönetimi, 9-Su ve Atıksu Yönetimi, 10-Eko Yenilik ve Sürdürülebilir İş, 11-Enerji Performansı, 12-Entegre Çevre Yönetimi ve 13- İzmit Körfezi başlıkları altında detaylı şekilde incelenecek. Çevreyle ilgili söyleyecek sözü olan herkes görüşlerini dile getirecek, öneri ve fikirlerini sıralayacak.

ORTAK AKIL, ŞURA’DA BULUŞUYOR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve 2021 yılı itibariyle faaliyetlerine başlayan “ŞURA Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi”; Valilik, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Sanayi Odası, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Kocaeli Kent Konseyinin de paydaş olduğu bir yapılanma olup 7 farklı başlıkta (Kültür-Sanat-Turizm, Sosyal Politikalar, Gençlik Spor Eğitim, Bilim-Teknoloji- İnovasyon, Çevre-Şehircilik, Sivil Toplum- Katılımcı Yönetim – Medya, Sanayi – Ekonomi – İstihdam ) oluşturulan politika kurulları ile çalışmalarını aktif bir şekilde sürdürmektedir.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑