Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

Genç Kandıralılardan Atalık Tohumlar ile Doğal Tarım Projesi

Genç Kandıralılar Derneği, çevre, toprak, hava ve su kaynaklarını koruyarak, sürdürülebilir sağlıklı yaşam oluşturulması için ‘’Atalık Tohumlar ile Doğal Tarım Projesi”ni hayata geçiriyor

31 Aralık 2019 Saat: 14:30
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 3.071 kez okunmuştur

Genç Kandıralılardan Atalık Tohumlar ile Doğal Tarım Projesi
Genç Kandıralılardan Atalık Tohumlar ile Doğal Tarım Projesi

Nurullah Özer’in başkanlığını yaptığı Genç Kandıralılar Derneği, Akıncılar köyünde atalık tohumlara geri dönüş ve ilaçsız tarım konulu bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Kandıra’nın doğasına, tarihine, kültürel mirasına sahip çıktığını yaptığı sosyal sorumluluk projelerle, gerçekleştirdiği etkinlikler ortaya koyan Genç Kandıralılar Derneği ilçenin el değmemiş doğası ve bereketli tarım alanlarını da kaderine terk etmemek de kararlı görünüyor. Bu amaçla gerçekleştirilen toplantıya Akıncı Köyü sakinleri büyük ilgi gösterdi.

YEREL TOHUMUN ÖNEMİ

Dernek Başkanı Nurullah Özer yaptığı konuşmada ‘Atalık Tohumlar ile Doğal Tarım Projesi’nden bahsederken yerel tohum kullanımının önemine ve tarım ilacı kullanmanın sakıncalarına değindi. Özer, şunları söyledi: ‘’Bizler tarihimiz boyunca tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan insanlarız. Yerleşik yaşama geçişten bugüne insanlar birim alandan elde ettikleri verimi arttırmanın yollarını aramışlardır. Bunun sebebi de hızla artan nüfus ve tarım arazilerinin yetersizliği ve verimsiz oluşudur. O halde yapılacak iş birim alandan elde edilecek ürün miktarını arttırmaktır. 2. Dünya savaşından sonra tarımda verimi arttırmaya yönelik yapılan çalışmalarda kimyasal girdiler (kimyevi gübre, pestisitler vb.) giderek artmış ve ürün miktarı da artmıştır.

Ancak pestisitler tarım alanlarına amaçsız, sınırsız ve kontrolsüz olarak atılmış, toksit ve biyosidal (zararlı) maddelerdir. Bu maddelerin zaman içinde zararları fark edilmeye başlamıştır. Hava, su, toprak, yağmur, kar, buz ve sis te dahi bulunabildikleri tespit edilmiştir. 1960 lı yıllarda DDT ve diğer pestisitlerin (tarım ilacı) çevredeki dayanıklılığı insan ve hayvanların yağ dokularında birikmelerine, hedef olmayan veya olmaması gereken türler üzerindeki toksit etkileri ile çevre ekolojisi ve insan sağlığı ile ilgili yıkıcı etkileri ortaya konmuştur. Ayrıca kullanılan kimyasallar tüm canlılarda genetik bozulmalara neden olmaktadır. Dahası bu kimyasallara karşı direnç kazanan zararlıların kendi sürekliliğini sağlamak amacıyla mekanizması geliştirdikleri saptanmıştır. DDT gibi ilaçlar da biyoçeşitliliğe ve canlıların yaşaması için gerekli olan hava su ve toprağı da yaşanamaz hale getirmiştir. Tarım ilacı olarak adlandırılan ürünler aslında birer zehirdir. Ambalajlarının üzerinde büyük harflerle ‘’zehirlidir’’ ibaresi de mevcuttur.

ÖNEM KAZANDI

Bunlar ve paket gıdalardaki raf ömrünü uzatan katkı maddelerinin zaman içerisinde diğer çevresel etkenlerle birlikte kanser ve otizm gibi hastalıklara neden olduğu bilinmektedir. Sürdürülebilir ekonomik gelişmenin çevreye ve doğal kaynaklara zarar vermeden sağlanması bununla birlikte zararlı etkilerinin ortadan kaldırılması her zamankinden daha fazla önem kazanmıştır. İşte bu amaçla Genç Kandıralılar Derneği olarak 2020’de üreticilerimizle birlikte; mevcut tarım alanlarının geliştirilmesi, yerinde istihdamı sağlayacak sağlıklı ürün yetiştirilmesi, atalık tohumlara sahip çıkarak bölge iklimine adapte olmuş ürün çeşitliliğinin arttırılması, çevre, toprak, hava ve su kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir sağlıklı yaşam oluşturulması için çalışıyoruz.

ATALIK TOHUM ÖNCELİĞİMİZ

Asıl amaç, sürdürebilir sağlıklı bir yaşam imkânına katkı sunarak gelecek kuşaklar ile kent merkezinde yaşayan insanlara da güvenilir gıda ulaştırmayı hedeflemekteyiz. Bunu gerçekleştirmek için sanayi yoğun bir kentin güvenilir gıda ihtiyacının da bir kısmına organik metodlar ve atalık tohumlar ile gerçekleştirmek önceliğimizdir.”

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑