Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Ekonomi

Ford ve Volkswagen Kocaeli’ye fabrika kuruyor

Otomotiv sektörünün lider markalarından olan Ford ve Volkswagen’in, 2019 ‘da imzaladığı iş birliği ile ortak geliştireceği ticari araçları, Türkiye’de hatta Kocaeli’nde üretecekleri netlik kazandı.

21 Ekim 2020 Saat: 14:56
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 16.511 kez okunmuştur

Ford ve Volkswagen Kocaeli’ye fabrika kuruyor
Ford ve Volkswagen Kocaeli’ye fabrika kuruyor

ABD’li otomobil üreticisi Ford ile Alman otomobil markası Volkswagen arasında, 2019 yılı Ocak ayında ticari araçlar, elektrikli otomobiller ve otonom teknolojileri geliştirmek üzere anlaşmaya varıldı. Anlaşma kapsamında da iki markanın ortak platformda ticari araç geliştireceği ve bu araçların üretim yeri olarak da Türkiye’yi düşündükleri açıklandı.  2022 yılında yollarda olması beklenen araçların üretim yeri hakkında henüz firmalar tarafından resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak yapılan araştırmalar ve alınan duyumlar sonucu, iki markanın yeni araçların üretim yeri olarak Türkiye, hatta Kocaeli üzerinde anlaştığı öğrenildi.

TÜRKİYE’DE Kİ EN CİDDİ YATIRIMLARDAN

Resmi olarak açıklanmasa da,  yeni araçların üretim yerinin Türkiye ve Kocaeli ili olacağı da kısa sürede duyuldu. İki dev otomotiv firmasının yatırım açıklaması merakla beklenirken,  Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu proje ile ilgili sorularımızı cevapladı. Zeytinoğlu,   ülke ve kent adına kendisini de oldukça heyecanlandıran bu projeden haberdar olduğunu,  ancak firma isimleri ve proje detaylarını, kendisi tarafından deklere edilmesinin doğru olmayacağını ifade ederek, “ Türkiye’de ki en ciddi yatırımlardan biri olacak” diyerek müjdeyi verdi.

İKİ OTOMOTİV FİRMASI

Yapılacak yatırım ile ilgili soruları cevaplayan Zeytinoğlu, “Bizim duyduğumuz kadarı ile bölgemizde bulunan bir otomotiv fabrikasında, başka bir markaya ait, ikinci bir ürünün üretilmesi koşulu ile uzlaşma sağlandı.  Bu kapsamda, mevcut fabrika büyütülerek,  diğer otomotiv markasına ait aracın üretimi yapılacak. Bu uzlaşma kapsamında Ülkemize en önemlisi ise kentimize büyük bir yatırım yapılacak. Tabii biz firmaların hangileri olduğunu biliyoruz. Ancak kendileri deklere etmeden bizim deklere etmemizin doğru olduğunu düşünmüyorum.” dedi.

İHRACATA BÜYÜK DESTEK

Yapılacak yatırımın çok ciddi bir yatırım olacağını ifade eden Zeytinoğlu, “Bildiğim kadarı ile Türkiye’de ki en ciddi yatırımlardan biri olacak ve Türkiye’nin ihracatına da çok büyük destek sağlayacak. Kocaeli, Türkiye’nin üretim ve ihracat merkezi olan bir kent, Körfezimiz’deki limanlar sayesinde, bölgeye çok ciddi yatırımlar çekebiliyoruz. Yine bu özelliğimiz sayesinde yeni bir yatırım alabilmenin de mutluluğunu yaşayacağız. İnşallah en kısa sürede bu yatırımı yapan firmalarımız,  anlaşmayı ve yatırımı deklere eder” şeklinde konuştu.

YATIRIM ALMANYA’DAN

Son olarak bu yatırım sayesinde istihdamda da yüzde 20 oranında bir artış olacağını ifade eden Zeytinoğlu, “ Bu gerçekten heyecanlı ve önemli bir gelişme olacak. Bu dönemde Almanya’da bulunan güçlü bir firmadan, böylesine büyük bir yatırımın gelmesi, bence her şeyden daha önemlidir. İnşallah en kısa sürede herhangi bir aksilik çıkmadan proje hayata geçer” dedi.

800 MİLYON AVROLUK YATIRIM

Öte yandan yapılacak yatırım ile ilgili olarak ek bilgilere ulaşıldı. Net rakamlar olmamakla birlikte edinilen bilgilere göre projeye 800 milyon avroluk yatırım yapılacak. Mevcut Ford fabrikasının Yeniköy’de bulunan fabrikası genişletilecek ve 110 dönümlük yeni bir tesis kurulmuş olacak. Şu anda Ford fabrikasına üretilen yıllık 320 bin araç kapasitesinin ise Volkswagen’in yeni ticari araçlarının üretimine başlanması ile birlikte 750 bine ulaşacak.  Öte yandan Türk Metal Sendikası Gölcük Şübe Başkanı Mehmet Şener,   şu anda 8 bin 500 kişinin çalıştığı ford fabrikasında yeni tesislerin kurulması ile birlikte 2 bin ila 2 bin 500 arası istihdam sağlanacağını ifade etti.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑