Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Yaşam

Et fiyatları yükseldi: "Afganlar olmasa işimiz zor"

Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam, ete gelen zamların nedenini değerlendirdi. Şalgam, fiyat artışındaki temel sebebin üretim maliyetindeki yükseliş olduğunun altını çizerek vatandaşların kırmızı et yerine beyaz ete yöneldiğini söyledi.

9 Ocak 2023 Saat: 09:06
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 712 kez okunmuştur

Et fiyatları yükseldi: Afganlar olmasa işimiz zor
Et fiyatları yükseldi: "Afganlar olmasa işimiz zor"

Normal piyasaya göre daha uygun fiyatlara alışverişin yapılabildiği Et ve Süt Kurumu geçtiğimiz günlerde yayımladığı alım fiyatı listesine göre büyükbaş hayvan alımında 90 TL olan kilogram fiyatı 116 TL'ye çıkarıldı. Küçükbaş hayvan alımında ise kuzu kilogramı 92 TL'den yüzde 8'e yakın artışla 99 TL'ye yükseltildi. Kurumun yaptığı zammın ardından kasaplarda etin kilo fiyatı değişti.

AFGANLAR OLMASA İŞİMİZ ZOR
Yeni yıl ile birlikte yükselen et fiyatlarını değerlendiren Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam, “Birçok kalemde üretim maliyetleri arttı. Yemin kilosu 400 lirayı buldu. Yem fiyatlarındaki artışa bir türlü çözüm bulunamıyor. Aynı zamanda asgari ücretin artmasıyla birlikte çoban giderleri de arttı. Çoban bulmakta günümüzde çok zor bir iş haline geldi. Afganlar olmasa işimiz çok zor olacak” dedi.

DENGELİ OLUNMASI GEREKİYOR
Hayvancılıkta dengenin çok önemli olduğunun altını” çizen Şalgam, “Süt fiyatlar düşük olduğu için üreticiler ineklerini kesime yolladı. Et ucuzladı fakat aradan geçen zamanla birlikte süt fiyatları uçtu. Aynı zamanda kesime yollanan inekler doğurmadığı için dana olmadı ve bu kez yine et fiyatları yükselmeye başladı. Yani tam anlamıyla bir denge politikası olması gerekiyor.

ENERJİ VE YEM FİYATLARI DÜŞMELİ
Yeni yıl için et fiyatlarında bir düşüş beklemediklerini de ifade eden Şalgam “ Enflasyonda bir düşüş beklentisi var. Ancak et fiyatları mevcut durumda inişe geçmez. Enerji ve yem fiyatlarının düşmesi gerekiyor. Sütün kilosu 15 liraya ulaştı. Böyle bir ortamda çoğu kişi sütçülük yapıyor. Kesime hayvan gönderilmediği için et fiyatları için bu yıl ciddi bir yükselişin ve artışın olacağını düşünmüyoruz.” diye konuştu.

DIŞARIDAN ALIM YAPILIYOR
İlimizde 150 bin büyükbaş hayvan ve 140 bin de küçükbaş havan olduğunu ifade eden Şalgam, “ Hayvancılık konusunda Kandıra ve İzmit ilçelerimiz başta geliyor. Kocaeli’nin et tüketiminde kendine yetebilmesi için büyükbaş hayvanda 500 bin, küçükbaş hayvanda ise 600 bin seviyelerine ulaşması gerekiyor. Aradaki bu açık Balıkesir, Afyon, Eskişehir gibi illerimizden karşılanıyor” ifadelerini kullandı.

TAVUK ETİ TERCİH EDİLİYOR
Et ve Süt Kurumu fiyatlarının kasaplara göre daha ucuz olmasını da değerlendiren Şalgam, “ Orada zararına bir satış yapılıyor. Amaç fiyat dengesini sağlamak. Fiyatların yükselmesi bizi de olumsuz etkiliyor. İnsanların alım gücü azalıyor. Bizim de işlerimiz düşüyor. Vatandaşlar kırmızı et yerine artık genellikle tavuk etine yöneliyor. Güncel olarak kıymanın kilosu 180, kuşbaşı 200, dana köfte 230 ve dana sucuk 180 lira.” diye konuştu.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑