Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

Büyükşehir Meclisinde, “Halk Ekmek” tartışması!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’nda Büyükşehir’in Halk Ekmek üretmesi gerektiğini söyleyen CHP’li Engin Taşdemir, “Ekmeğe zam geldi, 23 milyar bütçesi bulunan Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek üretsin” dedi.

12 Kasım 2022 Saat: 09:50
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 714 kez okunmuştur

Büyükşehir Meclisinde, “Halk Ekmek” tartışması!
Büyükşehir Meclisinde, “Halk Ekmek” tartışması!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kasım ayı meclis toplantısı Kocaeli Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Başkanlık makamından gelen gündemlerle birlikte 134 gündem maddesinin görüşüldüğü meclise Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın başkanlık etti. Önemli gündem maddelerin görüşüldüğü mecliste Derince için önemli olan 2 madde meclisten geçti. CHP Grubu mecliste Gebze Güzeller Kentsel Dönüşümü imar planı değişikliği maddesi ve 4 maddeye daha şerh koydu.

MECLİS TARTIŞMAYLA BAŞLADI
Cumhuriyet Halk Partisi Grubu kasım ayı meclisinde, “23 katrilyon bütçesi olan büyükşehir belediyemiz acilen bir halk ekmek üretimi için fabrika kurmalı, şayet halk ekmek fabrikası kuramayacak bir durum söz konusu ise mevcut ekmek fırını sahipleri ile görüşülerek vatandaşa 2 TL’ye ekmek verilmesi, aradaki farkın Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanması, yaygın bir şekilde tüm yoksul mahallelere ucuz ekmek dağıtımı ile ilgili kulübelerin konulması” önergesi verdi.

“SİYASİ AMAÇLA BUNU YAPMAYIN”
CHP Grubunun önergesine cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Biz zaten yoksul ailelere gereken yardımı yapıyoruz. Belediyenin bütçesinden ekmeğin 2 liraya verilip aradaki farkın belediye tarafından verilmesinin mümkün olmadığını bilmeniz gerekir. Fırıncılara direkt bir ödeme yapamazsınız, yoksul olan insanlar varsa bunların tespitleri yapılıyor doğrudan gelir desteği ile destekleniyor. Fırın yapılması konusunda politikalarımızı defalarca paylaştık. Fırın yapmak yerine halk ekmeği fırıncılar ile yapmayı doğru bulduğumuzu söyledik. Biz halk ekmek fabrikası kurduralım diye önerge verdik büyükşehir reddetti maksadıyla bir siyasi amaçla yapıyorsanız bunun doğru olduğunu düşünmüyorum” dedi.

“BU VATANDAŞTAN GELEN TALEPTİR”
Büyükakın’ın sözlerinin ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Meclisi CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir, “Çok iyi niyet okuduğunuzu ifade edebilirim. Toplum artık yoksulluk sınırının da altında olan asgari ücretle yaşıyor. Verilen teklifleri iletmek gibi bir amacımız var. Önümüzdeki süreçte ekmeğin 7 liraya çıkma gündemi varken vatandaştan bu talebin size de geldiğini düşünüyorum. Burada farklı bir siyasi çıkarım yapmak doğru değil, bunu yapıp yapmamak Büyükşehir Belediyesi'nin başında olan sizin takdiriniz. Biz bunun vatandaştan gelen bir talep olduğunu ifade ediyoruz” dedi.

HALKIN SESİNE KULAK VERİLMEDİ DİYORSUNUZ
Taşdemir’in sözlerine tekrardan cevap veren Büyükakın, “Farklı bir noktaya getirmiyorum. Mevzuyu nasıl anladığımızı anlatıyorum. Seçilmiş bir meclis üyesinin önergesini okutturmak benim görevimdir. Sizin belediye başkanınız bunu okutmuyor. Bunu söylemek benim özgürlüğüm. Siz Ankara’nın sorunu diyorsunuz. Siz seçildiniz ben de seçildim” dedi. Başkan Büyükakın, CHP Meclis Üyesi Orhan Tanış'ın “Neden reddedilmiş? Buna bir bakalım istiyorum ben” sözlerine “Hanginize cevap vereyim ben şimdi. Ankara buranın gündemi değil diyen Taşdemir’e mi yoksa size mi? İBB var olan fırını çalıştırmadı. Ben niyet okumuyorum ben önergelere cevap verdikten sonra tamam deyip basında ve sosyal medyada biz böyle bir önerge verdik bu önerge reddedildi halkın sesine kulak verilmedi diye paylaşım yapıyorsunuz. Sordun cevap verdik. Balamir Bey’e rica ettim acaba halk ekmekle ilgili çalışma yapılabilir mi dedik ama belediyenin yardım yapacağı yerler bellidir. Daha sonra Sayıştay soracak bu ne diye? Var olan sistemi geliştirelim gerekirse fırın da yaparız diyoruz ama fırın yapma şartımız şuan oluşmadı. Ekmek fabrikası yapmak için yapılmaz” şeklinde cevap verdi.

DERİNCE’DE MADDELER KABUL EDİLDİ
Eskiyol mevkiinde yapılacak Derince Limanı’ndan D-100 ve TEM’e bağlantıyı sağlayacak, bölgedeki trafik sorununu önemli oranda ortadan kaldıracak Derince Limanı D-100 ve TEM Otoyol Bağlantı Yolu Yapım İşi için geçtiğimiz günlerde Avos Grup İnşaat ile sözleşme imzalanmış ve yer teslimi yapılmıştı. Söz konusu projeyi yürüten Karayolları Genel Müdürlüğü ile protokol yapmak üzere, başkanlık makamına yetki verilmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu da mecliste gündeminde görüşüldü. İzmit - Derince İlçeleri Limanyolu Alternatif Karayolu Bağlantıları Projesi"nin Karayolları Genel Müdürlüğü’nce onaylanan projeye göre, Derince’de tren yolunun alt kısmında 15 metrelik alternatif bir yol oluşturulacak. Liman başta olmak üzere aşağıdaki sanayi kuruluşlarından çıkacak tır ve kamyonlar, D-100’e hiç çıkmadan Eskiyol mevkiindeki kavşaktan TEM’e bağlanacak maddesi de meclis gündemi geldi. Büyükşehir meclisinde gündeme gelen maddeler oy birliği ile kabul edildi.

BÜTÇE ÖNÜMÜZDEKİ MECLİSTE
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı tahmini bütçesi geçtiğimiz hafta Encümen’de onaylandı. 2022 yılında 6 milyar olarak belirlenen tahmini bütçe, ek bütçelerle 11 milyar 700 milyona çıkartılmıştı. 2023 yılı bütçesi ise 2022 yılına göre yaklaşık yüzde 100’e yakın bir artış ile 23 milyon olarak belirlendi. Büyükşehir’in yanı sıra 12 ilçe belediyesinin 2023 bütçeleri de 29 Kasım’da gerçekleştirilen meclis gündeminde oylanacak.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑