Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Yaşam

Büyükakın: “Türkiye’nin en güçlü bütçesini yaptık”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Türkiye’nin en borçlu belediyesi olmalarına rağmen Türkiye’nin en güçlü bütçesini yaptıklarını ve bu bütçenin yüzde 48,53’ünün yatırım bütçesi olduğunu kaydetti.

26 Kasım 2021 Saat: 07:52
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 744 kez okunmuştur

Büyükakın: “Türkiye’nin en güçlü bütçesini yaptık”
Büyükakın: “Türkiye’nin en güçlü bütçesini yaptık”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısının ikinci oturumu Kocaeli Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. 34 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın başkanlık etti. Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 tahmini bütçesinin görüşüldüğü toplantıda bütçe ile ilgili muhalefet ve iktidar meclis üyeleri görüş belirtti. Yüzde 48,53’ü yatırım olan Büyükşehir’in 6,5 milyarlık 2022 yılı tahmini bütçesi muhalefetin desteğiyle oy birliği ile geçti.

YATIRIM BÜTÇESİ YÜZDE 48,53
Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı bütçesi 6,5 milyar olarak hesaplandı ve bu hesaplamalarla ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Berna Abiş bilgi verdi. 2022 yılı gider bütçesinin 6,5 milyar olduğunu belirten Abiş, gelir bütçesinin ise 5,7 milyar olduğunu kaydetti. Gelir ve gider bütçesi arasındaki 800 milyonluk farkın belediyenin kasasındaki 800 milyondan karşılanacağını söyleyen Abiş, “Bütçenin 2 milyar 288 bin lirasının sermaye gideri, sermaye transferleri ise 865 milyon lira. Toplamda yatırım bütçesi yüzde 48,53 oranındadır” dedi.

ULAŞIMA YATIRIM YAPILMALI
2022 yılı bütçesi ile ilgili konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle sosyal hizmetlere daha fazla pay ayrılması gerektiğini belirtti. Performans programında yer alan limanların tır parklarının henüz yapılmadığına dikkat çeken Taşdemir “Devasa bir bütçe ile kentin öncelikli ihtiyaçlarına hizmet edilmiyor. Ulaşım çok ciddi bir sıkıntı. 17 yılda sadece 10 kilometrelik bir hafif raylı sistem var. Deniz ulaşımı çok az seviyede. Kartepe’de teleferik hattı hala yapılmadı. Cengiz Topel Havaalanı'nı bir türlü aktif hale getiremedik.

LİMANLAR NE OLACAK
Çöp bertaraf ile ilgili hala bir gelişme yok ve şu anda çöplerin depolandığı alan dolmak üzere. Bakın geçtiğimiz yıllarda Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi ile ilgili yönetmelik çıktı. Bu yönetmelikte limanların birbirleri ile entegre bir şekilde daha sağlıklı ve verimli işletilmesi amaçlanıyordu. Bu konuda ne yapıldı? Hala bir gelişme yok. Yan yana 44 adet liman, her biri ayrı ayrı. Peki, bu yan yana limanların birinde kontrol edilemeyen bir yangın çıkarsa var mı bu konuda bir planımız? Liman Master planı var mı?

KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPIN
Kocaeli 1999 deprem felaketini en ağır bir şekilde yaşamış bir kent. Verdiğimiz can kayıpları geri gelmeyecek, Ancak meydana gelecek depremlere karşı bir önlem almayacak mıyız? Kentin yapı stoku eski ve yorgun. Bunların bir an önce yenilenmesi gerekmekte. Aradan 21 yıl geçmiş ama atılan anlamlı bir adım yok. Ülkemizde kentsel dönüşüm yapılaması en öncelikli ilin Kocaeli olması gerekirken, bu konuda atılmış ve başarıya ulaşmış bir örnek yok. Kentsel dönüşüm konusunda başarılı olduğumuzu söyleyebilir miyiz?” dedi.

HOCAOĞLU İSTİFA ETSİN
Bütçe ile ilgili açıklamadan sonra Taşdemir, meclisten önce yaşanan arbedeye değindi. Taşdemir, “Biz bu kentte hiçbir siyasi partinin liderlerine hakaret etmedik, ettirmeyiz de. Dün Fikret Hocaoğlu genel başkanımızla ilgili seviyesizce bir açıklama yapmıştır. Kendisini özür dilemeye davet ediyorum. AKP İl Başkanı tarafından istifaya davet edilmesini istiyorum” dedi.

CHP’YE TEŞEKKÜR ETTİ
CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir’e teşekkür ederek konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Yaklaşık bütçenin yarısı yatırım bütçesine ayrıldı. Bu sene yapacağımız yatırım bir önceki senenin bütçesi kadar neredeyse. Yapılan tasarruf ve bütçenin doğru kullanılması ile sürekli güçlenen bir bütçe görüyoruz. Çok güçlü bir yatırım bütçesi görüyorum. Belediyenin borçluluğuna rağmen Türkiye’nin en güçlü yatırım bütçesidir. İSU’nun 731 milyonluk yatırım ve bizim bütçemize baktığımızda ciddi bir adımdır.


SOSYAL YARDIMLARDA ENDİŞENİZ OLMASIN
Günlük popülizmden uzak bir şekilde bu bükçe çalışmalarını yapmamızda bize destek veren belediye meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Bütçede ayırdığımız 520 milyonluk ek ödenekle sosyal yardım bütçesini destekleyeceğiz. Geçtiğimiz yıl sosyal yardım bütçesine artış yaptık. Sosyal yardıma ihtiyaç olduğunda başka yerden kısarak vatandaşımıza destek vereceğiz. Bunun için meclisimiz her zaman bize destek verdi. sosyal yardımlarla ilgili endişeniz olmasın.

KÖRFEZ-KARTEPE METROSUNU YAPAMAM
2040 yılında toplam yolculuk 4 katına çıkacak. Bu belediyenin kimin yönettiği önemli değil. Kocaeli’de toplam yolculuğun arttığı bir ortamda yolları 4 kat artırma şansımız yok. Teknik olarak mümkün değil. Bu nedenle toplu taşımaya öncelik verilmeli. Gebze’de metro devam ediyor. Nasip olursa 2023 yılının başında Gebze OSB arası bitecek ve daha sonra OSB- Darıca arası tamamlanacak. Körfez Atalar Mahallesi ile Kartepe arasında 32 kilometrelik bir metro hattı için avam proje var. bu proje için finansman aradım. 1,2 milyar euroluk bir finansman buldum. Faizi çok yüksek olacağı için şehrin geleceğini ipotek altına aldı.

TOPLU TAŞIMADA KAR BEKLEMİYORUZ
Böyle bir yatırımın altına imza atmak şehre ihanet olurdu. Bunu da kentte defalarca söyledim. Doğru finansman bulunursa yaparız. Ama bu şartlarda yapmamızın imkanı yok. Varsın insanlar bizi kınasın. Ben bu kenttin çocuklarının gelecek 30 yılını ipotek altına koyamam. Kentin toplu taşıması için 350 milyonluk bir pay ayırdık. Toplu taşıma hizmetine destek vererek bir çalışma yapacağız. Toplu taşımada kar mantığı ile hareket edilmesi kenttin toplu taşımadan yararlanmaması anlamına gelir.

BAŞİSKELE BÖLGESİ TRAFİĞİ İÇİN AVAM PROJE BİTTİ
Bu dönem tramvayı 2 kilometre daha uzattık. Teleferik için ikinci faz ihaleyi yaptık. Mali ihale ise aralık ayının sonunda yapacağız. Başiskele varyantı ile ilgili avam projesi onaylandı. Son protokolleri tamamlanacak ve uygulama projesini yapacağız. Askeri arazi için de görüşme yaptık. Yuvacık sapağındaki rahatlama ile bu bölgede rahatlayacak. Çöp konusunda bir şey yapılmıyor demek doğru değil. Çöp bertarafı ile ilgili iki ayrı çalışma yürüyor.

ÇÖP İÇİN İKİ PLAN VAR
A planı Ar-Ge projesi. İzaydaş içinde deneme fazına kadar geldi. Firma başarısızsa devam edecek. Başaramazsa gidecek. B planımız ise Kandıra’daki alanda bir biokurutma tesisinin kurulması için çalışmamızı tamamladık. Bunların hepsi 2 yıl sürecek. Bölgede hiçbir çevresel sıkıntı yaratmadan bu çalışmayı yapacağız. Depolama ile ilgili sıkıntıyı aşmak için lot ihalesi daha yaptık. Bunların hepsini Alikahya bölgesine anlattık. Ben sadece yapmak istediklerimi hızlı yapamıyorum. Bunun için de elimden geleni yapıyorum.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VAR
Limanlarla ilgili elimizden geleni yapıyoruz. Kentsel dönüşüm Cedit’e var. Dilovası’nda kömürcüler sona geldi. Kamulaştırma çalışmaları başladı ve Tavşancıl’da yeni bir şehir kuracak şekilde kamulaştırıyoruz. Barbaros Mahallesi ve Kabakoz bölgesinde, Derince ve Gebze’de çalışmalar devam ediyor. Depremle ilgili çalışmalara büyük emek harcanıyor ve iyi bir bütçe ayırdık. Türkiye’nin en borçlu belediyesiyiz ve bunun sebebi ben değilim. Şu ana kadar 1,5 milyar ödedim. Böyle bir belediyeyken tarıma verdiğimiz destek ile şampiyonuz” dedi.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑