Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

Büyükakın açıkladı! İşte 3 yılın bilançosu

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, görevdeki üç yılını ve yapılacak çalışmaları anlattı.

1 Nisan 2022 Saat: 01:17
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 781 kez okunmuştur

Büyükakın açıkladı! İşte 3 yılın bilançosu
Büyükakın açıkladı! İşte 3 yılın bilançosu

Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, 3 yılın anlattı. Değerlendirme toplantısına Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, geçmiş dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhurbaşkanlığı Etik Kurulu Üyesi İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti MKYK Üyesi Davut Coşkun Şiviloğlu, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Aziz Bakioğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP İl Başkanı Yunus Emre Kurt, BBP İl Başkanı Remzi Kaya, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, AK Parti il eski Başkanları Mahmut Civelek, Şemsettin Ceyhan, büyükşehir belediyesi koordinatörleri, ilçe belediye başkanları, CHP Büyükşehir Belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, basın yayın kuruluşlarının genel yayın yönetmenleri ile kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

EN BAŞINDAN ANLATTI
Program tanıtım filminin gösterimi ile başladı. Video gösterimi; Başkan Büyükakın, başkanlık serüvenin başladığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ismini açıkladığı an ile başladı. Traktör üzerinde, öğrencilerle konuşma yaparken selamlaşırken sunduğu hizmetlerin video sunumu sonrası kürsüye Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın geldi. Başkan Büyükakın, “2 yıl hızlı bir şekilde geçmiş. Cuma günüydü. Cuma namazından sonra valilik ofisindeyken bir telefon bağlandı. Geçmiş dönem Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız. Sayın Valim istifa ediyorsunuz sizi yarın büyükşehir belediye başkanı olarak ilan edildim. Evdeki eşyaları toplamadan buraya geldik. Ertesi gün Cumhurbaşkanımız, aday tanıtım toplantısında ilan etti. Akabinde 128 gün çalıştık” diye konuştu.

‘EMANETİN RIZASINI ALACAĞIZ’
Büyükakın, “Hemşehrilerimizin teveccühüyle bismillah dedik ve görevimize başladık. O zaman kadar Cumhur İttifakımızın adayıydık ondan sonra herkesi başkanı olarak çalışmaya başladık. Çünkü bu bir emanet. Belediye denince en önemli kelime emanet kavramı olur. Eski adıyla zaten şehramenti balkan da zaten şehremini. Emanet ve eminlik kavramı. Size güvenilmesi için sözünüzü tutmanız laızm. Konuştuğunuzda yalan konuşmamanız lazım. Bu emaneti milletten aldık, rızasını kazanmamız gereken tek mercii de millettir. Millete borcumu vardı. Milletin dışında herhangi bir güç odağı yad da güçlü bizim için rızası alınacak makam değildir. Bunu hiç aklımdan çıkarmadım. 3 yıl oldu, tatil yaptığım süre; 15 gün olmamıştır. Bayram, hafta sonu tatiller de dahil durmadan yorulmadan Bin 95 gündür koşturmaya devam ediyoruz” dedi.

309 ESER BİTTİ
3 yılda tamamlanan eserlerin sayısının 309 olduğunu ifade eden Büyükkaın, “Bunların 66 tanesi ulaşım 44 tanesi altyapı, 66 tanesi üst yapı, 45’i çevre şehircilik, 48’i sosyal ve kültürel hizmetler, 11 tanesi istihdam ve üretimle alakalı, 29 tanesi de pandemi kapsamında yapılan işlerle alakalı. Bunların toplam bedeli 4,5 Milyar TL. Devam eden eserler 102 tane. 29’u ulaşım 29 alt 25 üst 16 çevre ve şehircilikle alakalı, 3 tanesi ise istihdam ve üretimle alakalı. İhale safhasında olan; 155 eser ve hizmet var. 36’ı ulaşım 14 alt 65 üst ya 28 çevre şehir 12 tanesi de istihdam ve üretimle alakalı işler. Bunların bedeli ise 2.6 Milyar TL. Hepsini toparladığımızda 566 hizmet ve eser oluyor. Devam edenlerin 85 tanesini seçtik. Biten işlerimizden ise her birini 1 dakika anlatmak için 4 Buçuk dakikalık film hazırladık. Yani size 4.5 Milyar TL’lik video izleteceğim” dedi.

GEBZE DARICA METROSU
Konuşmasına tamamlanan projelerden başlayan Başkan Büyükakın, “Gebze Darıca metrosunun tamamlanma oranı yüzde 43. Kocaeli için hayati işlerden bir tanesi bu. Metronun bedeli yaklaşık 5 Milyar TL. 3 yılda 4,5 Milyar TL’lik yatırım yaptık. Aşağı yukarı 3 yıllık yatırım bütçemize denk. 2023’ün başında birinci etabının hizmete alınması planlanıyor. 2024’ü başında da Darıca kısmını açacağız. İnanılmaz bir kolaylık muhteşem bir hizmet. Sayın Cumhurbaşkanımıza ne kadar minnettar olsak az. Şehrimizi büyük bir yükten kurtarmış oldular” dedi.

ŞEHİR HASTANESİ TRAMVAYI
Şehir Hastanesi’nin tramvay hattının Ulaştırma Bakanlığı’na devredildiğini hatırlatan Büykakın, “Kavşak bağlantıları bağlantı yolları, menfezler tamamlandı. İhale süresi başladı sonra işe başladılar, ardından hem ulaştım Bakanlığımız hem biz çalışıyoruz. İnşallah kısa zamanda başlayacağız. Şu anda yüzde 12 mertebesinde. Günlük 39 Bin yolcu taşıyacak 3 kilometrelik 5 adet istasyonu olacak. ” dedi.

KURUÇEŞME TRAMVAY HATTI
2022 yılının Ağustos ayı sonuna kadar 203 Milyon 440 Bin TL’lik otobüs aldıklarını ifade eden Büyükakın, “Kuruçeşme tramvay hattı inşaatımız devam ediyor. Şu anda bir sıkışıklık var ama imalat tamamlamadığı için sıkışıklık oluyor. Büyük bir kavşakla birlikte buradaki es ortadan kalkacak. Planlama çalışmaları sürüyor. 320 metrelik bir çelik köprü inşaatı devam ediyor, yılsonunda tamamlanacak” dedi. Çevre temizliği ve denetimlerin sürdüğüne dikkat çeken Büyükakın, “İSU derelere yapılan deşarjları sıkı bir şekilde denetliyor. Müsilaj meselesinden kurtulmak için 3 tane daha yatırım yapıp tesislerimizi ileri biyolojik arıtmaya dönüştürmüş olacağız. Atık sunun tamamının ileri biyolojik artırmadan geçtiği tek il olacağız dedi.

YOL GENİŞLETME ÇALIŞMALARI
Alikahya Stadyum yolunun inşaatına başladıklarını kaydeden Büyükaın, “Buradaki menfez genişletilecek. Darıca’da Osmangazi Köprüsü ihalemizi yaptık. İnşaatı başlatıyoruz. İlave bir köprü daha yapılacak. Şantiye kuruldu. 205 metre uzunluğunda bir köprü ilave edeceğiz. Çayırova Turgut Özal Köprüsü 65 metre uzunluğunda 10,75 metre genişliğinde 2 şeritli olacak. Bu kısmındaki trafiği rahatlatacağız. Dilovası’nın yıllardır beklediği bir proje vardı. Devasa bir viyadük inşa ediyoruz. Derin bir vadi burası. 935 metre duble yol yaparak şuradaki hastaneye şerirden ulaşımı kolaylaştıran bir imalatı yapıyoruz. 2022 yılı sonunda Dilovası bu hizmetten yaralanacak” dedi.

GEBZE’DE 19 NOKTADA ÇALIŞMA
Gebze’de 19 noktada çalışma yapıldığını belirten Başkan Büyükakın, “Trafik dolaşım planı rahatlayacak. Yılın sonunda bütün imalatlar bitecek. Karamürsel Tepeköy’de yıllardır beklenen bir yatırım. Sinyalize bir kavşak yapacağız. Tepeköy’e çıkış Karamürsel’e dönüşe imkan verecek bir sinyalize kavşak imalatı yapıyoruz”. Kentin tamamında asfalt, yol, üst yapı, alt yapının toplam bedeli 300 Milyon TL. Altyapıda 29 eser ve hizmet devam ediyor. Ciddi manda altyapı yapıyoruz. Özellikle Körfez, Derince ve Darıca’daki vatandaşlarımızdan çalışmalardaki mağduriyetten dolayı özür diliyorum” dedi.

‘ŞEHRİMDE DOĞAL AFETTEN KİMSE ÖLMESİN’
Sözlerini sürdüren Başkan Büyükakın, “Ben ülkemde şehrimde insanların afetlerden ölmesini istemiyorum. Boynumuz bükük kalmasın. Bütün zahmetlere bütün eleştirilere rağmen bunları göğüsleyelim. Altyapıya yatırım yapılması gerekiyorsa yapalım diye baktık. 363 kilometrelik içme suyu hattını 25 proje kapsamında 153 mahalle bu hizmetlerden yararlanacak. İçme suyunun kesilmeden verilmesi de hayati mevzumuz. Sokakta çöp yoksa kimse fark etmiyor, var olunca fark ediyor. Dolayısıyla buradaki hizmetleri böyle görmek popülizmden uzak durmak lazım. Yatırımcı kuruluşumuz olan İSU’yu ayakta tutmamız gerekiyor” dedi.

273 MİLYONLUK İÇME SUYU HATTI
Sahada 273 Milyonluk içme suyu hattı işinin devam ettiğine değinen Büyükakın, “Toplam 194 kilometrelik kanalizasyon hattı devam ediyor. Toplam bedeli 185 Milyon TL. Yağmur suyu dere ıslahlarında 18 proje devam ediyor. 66 mahalle bu hizmetlerde yaralanacak. İçme suyu depolara bizler için hayati yerler. Bir kısmın yeniliyor, bir kısmında yeni depolar ekliyoruz. Darıca’ya devasa bir depo yaptık çalışması sırasında su kesilmesin diye. Hattın devreye girmesinin riski bile 3 gündü. Tüm maliyetlere katlanarak buradaki işleri idare ettik. Yerin altından geçiş yaparak imalatları tamamladık. Tamirat işleri yapıldığında artık Darıca’da su kesilmeyecek. Darıca’da 28 depo 43 mahallede 101 Bin kişi yararlanacak” dedi.


‘ÜST YAPIDA 25 PROJE SÜRÜYOR’
Üst yapıda 25 eser ve hizmetin devam ettiğini söyleyen Büyükakın, “Kentin en çok tartışılan projesi. İhale sürecine mahkemede iki firma birbiriyle mücadele ediyor. Bizden kaynaklanmayan sorunları onların ihtirasları sebebiyle sıkıntılar yaşadı. Bizde bir sorun yok kasamıza paramız var. Halkımızın bunu bilmesini istiyorum. Büyükşehir belediyemizin mali durumu son derece güçlü ihaleyle ilgili yasal prosedürler tamamlanınca inşaata başlayacağız. Her şey hazır. İki istasyon var. Arada 190 metre kot farkı var. 14 dakikada karşıdan karşıya geçireceğiz” dedi.

DİSTİLASYON TESİSİ
Kandıra Belediye hizmet binasının yaklaşık 48 Milyon’a mal olduğunu açıklayan Büyükakın, “84 araçlık otoparkı bulunuyor. 7 katlı, meclis salonu olan bir yapı. Kandıra’ya 100 sene hizmet edecek bir bina. Tıbbi aromatik bitkilerin yağını çıkarmak adına bir tesis yaptık. TÜBİTAK’ta bir distilasyon tesisi yapmıştık. Bir tane daha yapıyoruz. İmalatı tamamlandı. Çok kısa sürede tıbbi aromatik bitkilerin yağının çıkarılması sağlanacak. Türkiye’nin en büyüğü olacak. Gebze’de Beyaz Kalpler Projesi bizim parçalanmış ailelerin çocuğu suça bulaşmasın diye örnek bir sosyal proje. Çocuğumuz burada garsonluğu, aşçılığı, tamiratı öğreniyor. Psikolojik danışmanlarla onları hayata tutundurmaya çalışıyoruz. Yüzde 60 tamamlandı” dedi.

‘YENİ BİR CEDİT KURULACAK’
İtfaiye binasında yüzde 99’lara ulaşıldığını söyleyen Büyükakın, “İnterteks alanının yanında 20 Bin metrekarelik bir alanda yaptık. Yeni araçlarla birlikte müfrezemizi büyüteceğiz. Elemanlarımızı da güçlendiriyoruz. Deprem simülasyon alanı eğitim alanı önümüzdeki 50 yılda şehre hizmet edecek. Darıca’da 25 amatör spor kulübünün kullandığı alanı yeniliyoruz. Yüzde 90’ını tamamladık. 198 robotik kodlama atölyesi yaptık. Çevre şehircilikle ilgili 16 işimiz var. Cedit’te yüzde 99 hak sahipleriyle anlaştık. Yıkım sürecinin yüzde 99’u tamamlandı. 494 bina, Bin 209 hane vardı. Yeni bir Cedit kurulacak. Harika bir yenilenme olacak” dedi.

‘DİLOVASI OSB’DE KÖMÜRCÜLÜK FAALİYETİ BİTİYOR’
Gölcük belediye hizmet binasının ise 75 Milyon’a yapılacağını belirten Büyükakın, “4,6 hektarlık bir alanda bakanlığımız bir çalışma hazırladı. Çayırova’da Sazlıdere’de 6,19 hektarlık alanda kentsel dönüşüm yapacağız. Ardından sanayi sitesi oluşturacağız. Önce konutları yapıp vatandaşlarımızı yerleştireceğiz, ardından vatandaşlarımız için yeni konutları yapacağız. Dilovası kentsel dönüşüm ve Kömürcüler OSB’de kömürcülük faaliyeti tamamen duraça. Bakanlığın vereceği talimatla başka bir konseptle faaliyet devam edecek. Alt kısımda 14 hektarlık rezerv alan oluşturduk. Burada da yenilenen bir Dilovası inşa edilecek. Birinci etapta 651 ikinci etapta 872 konutluk bir imalat olacak. 42 Bin metrekare alanı kamulaştırdık. 8 Mart’ta ihalesi yapıldı” diye konuştu.

‘SAĞLIKÇILARIN KONUTLARI YER TESLİM AŞAMASINDA’
Sağlıkçılara verdikleri sözü de hatırlatan Büyükakın, “Kartepe’de 502 dairelik bir imalat yapmak üzere yer teslim süreci devam ediyor. Gebze Millet Bahçemiz şehircilik kapsamında toplam 57 hektarlık bir alan olacak. Dilovası Millet Bahçesi’nde de yüzde 6’sı tamamlandı. Körfez İlimtepe’de yaklaşık 40 dönümlük alanda millet bahçesi yapılıyor. Derince Millet Bahçesi’nin imalatı yüzde 78 mertebesinde. Gölcük’te millet bahçesi projesi yüzde 54 ilerledi. Körfezimize değer katacak bir park yapıyoruz. Dilovası’nda Adnan Kahveci Parkı’nın imalatı devam ediyor. Diliskelesi bölgesinde 2 Bin 550 metrekare alanda seyir terası yapıyoruz” dedi.

MİMARLIK FAKÜLTESİ SEKA’YA GELİYOR
İhale ve proje aşamasındakileri de anlatan Büyükakın, “SEKA Kültür Havzası projesinde mekanik atölye denilen yer var. Buraya mimarlık fakültesi, Taşlı Değirmeni kültür sanat ihtisas merkezi, mekanik atölyeyi de SEKA kütüphanesi yapmak için projelerimizi tamamladı. Kağıt Müzesi’nde zaten kütüphanemiz var. Bir genç mekan oluşturacağız. Bu bir yaşam alanı olacak onlar için. Bu alanın 24 saat yaşayan bir alan olması lazım. SEKA Kültür Havzası’nda 3 fonksiyonun hayat geçmesi başlıyor” şeklinde konuştu.

‘MİLLİ İRADE MEYDANINA BU YIL BAŞLANACAK’
Milli İrade Meydanı’ndaki projenin hangi aşamada olduğunu açıklayan Başkan Büyükakın, “Ortada çok fonksiyonlu işin yapıldığı kuru havuzun olduğu bir alan olarak tasarladık. Spor salonları, çok amaçlı salonların olduğu gözünüzün önünü hiçbir şeyin kapatmadığı meydanı algılayabildiğiniz bir yer olacak. Çok fazla miktarda aracın gelmesini istemiyoruz. Çok büyük kalabalık alan oluşursa buraya gitmek başı başına bir dert olacak. Maksimum 400 araçlık bir otopark olacak. 11 Nisan’da ihalesi yapılacak. Bu sene içinde ise imalatı yapılacak” şeklinde konuştu.

FUAR VE KONGRE MERKEZİ
Kocaeli’nin yeni fuar alanının projesini de anlatan Büyükakın, “Yeri teslim aldık. 276 Bin metrekare alanda 6 adet çok amaçlı salon 3 Bin 850 metrekare alanda akvaryum yapılacak. Rekreasyon iskelesi ve açık otoparklardan oluşacak İmaları bu yıl başlayacak. Kocaeli Uluslararası Fuar Alanı dönüşümü için birden fazla mimar grubu çalıştırıyoruz. Kentin nefes alacağı, kamusal fonksiyonların işlevlendirileceği bir çalışma devam ediyor. Yani burası fuar alanı olmayacak. Yeni fuar alanı 300 dönümlük Cengiz Topel Havaalanı’nın yan tarafını satın aldık, oraya yapacağız. Otelin ve yaşam alanlarının olduğu fuar ve kongre merkezi yapacağız. Yeterince otopark olacak. Kuzey Marmara Otoyol bağlantısının olduğu, şehir merkezini sıkıştırmaya ferah bir tasarım düşündüğümüz için bu fonksiyonu Kartepe bölgesine aldık. Buraya 1 Milyar TL bütçe gerekecek” dedi.

35 ÜST GEÇİT YAPILACAK
Birçok noktada üst geçit eksiği olduğu şikayeti aldıklarını belirten Büyükakın, “16 tanesinin imalatı için harekete geçtik. 2 tanesinin ihalesi yapıldı. Toplamda 35 tane üst geçidin ihalesi 2 yıl içinde tamamlanacak. Mekanik otoparklar yapılacak. İnönü Caddesi üzerinde bir bina var; önümüzdeki günlerde yıkıp katlı bir otopark yapacağız. Şu an ihale aşamasında. Defterdarlık binasının boşaltılmasının ardından orayı devralıp otopark imalatı yapmayı planlıyoruz. Arkadaki tarihi yapı kalacak. Bunlar ihale aşamasında bu yıl içinde ihalesi yapılacak. İzmit ve Gebze’ye engelsiz yaşam merkezi yapacağız. Bu yıl içinde inşaatına başlanacak. 1,5 yıldan sonra ikisi de hizmet vermeye başlayacak” dedi.

‘HALK EKMEK GİBİ YAPMAZSANIZ’
Deprem kenti olmamız gerçeği kapsamında bir afet mutfağı yapacaklarını belirten Büyükakın, “5 Bin metrekarelik alanda gıdaların pişirildiği sevkiyat depolarının olduğu kuru ve soğuk depoları olan bir alan yapacağız. Burası halk ekmek fabrikası olmayacak, sürekli bu tartışılıyor. Fırıncılarımıza da bunu defalarca söyledim. Eğer halk ekmek, halk ekmek gibi olmazsa biz yaparız. Nihai hesap verme merciimiz halkımız halkımızla bir tercih yapmaya kalktığımızda onlardan yana olacağımızı da söyleyeyim” şeklinde konuştu.

‘KÖRFEZ’İN TEMİZLİĞİ BİR İKİ AYA BAŞLIYOR’
Körfez’in dip temizliğinin yaz aylarında başlayacağını kaydeden Büyükakın, “Borulardan bir uçla denizdeki çamuru tarayıp sulandıracak borular yoluyla membranlar yoluyla basacak. 11,5 Milyon metreküp çamur var 8,5 Milyon metreküplük çamur bertaraf edilecek. 5 yıl içinde tamamlanacak. Su membrandan sızıp çamur ise temizlenecek. Türkiye^nin en önemliveen büyük çevre projesi olacak. Maliyeti yaklaşı.k 1 Milyar 759 Milyon TL olacka. 500 Milyonluk katkı vermemizi istediler. Strateji ve Ben de tamam dedim. Körfezimiz için detaylı bir proje oalck. Yaz aylarında başlar diye tahmin ediyorum.

‘3 YILDA 367 PERSONEL ALDIK’
Başkan Büyükakın sözlerinin sonunda “Bütün bunları yaparsın ama borçlanırsın çok adam aldık mı onu göstereyim. 31 Mart 2 Bin 443 şu anda 2 Bin 282 16 kişi azaldı büyükşehir. Emekli olanlar var işten kimseyi atmadık. İSU’da Bin 541’miş Bin 777 kişi oldu. 236 kişi arttı. Hizmet alımı yoluyla işçi aldılar. Yani kadoya geçtiği İştiraklerimizdeki artışın ana sebebi ise aldığımız otobüsler. Otobüs başına 2.4 şoför gerekiyor. 90 otobüs daha alacağız. Keyfi bir alım yapmadık. Toplamda 367 artışımız var” diye konuştu.

‘4 MİLYAR TL BORCUMUZ KALDI’
Toplamda hazineye 6.2 Milyar TL borç olduğunu hatırlatan Büyükakın, “Hazineye en çok borcu olan belediyemiz mesela hiç kredi borcumuz yok. Türkiye’nin en çok borcu olan belediyesi değiliz. Hazineye borcu en çok olan belediye unvanını da kaybedeceğiz. Milyar 155 Milyon TL’ de borcumuzu ödedik. 4 Milyar borcumuz kaldı, Önümüzdeki 2 senede 2 Milyar TL borcumuz kalacak diye tahmin ediyorum. Biz borçlanamıyorduk. Borçlanabileceğimiz toplam rakam 10 Milyar TL. Tabi borç alacağımız zaman borcumuz bu rakamdan düşüyor. Yani şu an borç almak istesek 5 Milyar TL alabiliriz. Aylık performansını da açıklayan Büyükakın, “Şu anda kasamızda her Bir TL borcumuza karşılık 5.31 TL var. İşimiz yapıyoruz paramızı da iyi yönetiyoruz Tek bir kuruşu israf etmiyoruz. Bunu lütuf olarak değil size hesap vermek için söylüyorum” dedi.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑