Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Ekonomi

Belediyelerde grev havası var

Hizmet-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Büyükşehir, İSU, Derince, Gebze ve Darıca Belediyesi’nde çalışan 1592 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri arabulucu sürecine girdi.

5 Şubat 2020 Saat: 06:34
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 7.602 kez okunmuştur

Belediyelerde grev havası var
Belediyelerde grev havası var

Arabulucuların atandığı sözleşmelerde sadece Büyükşehir ve İSU, işçilerin ücretleri ile ilgili teklifini masaya getirirken, Derince, Darıca ve Gebze masaya teklif dahi getirmedi. Sendika arabulucu sürecinde işçileri asgari ücrete ezdirmeyen, gerçek enasyonu baz alan teklierin masaya gelmemesi halinde grev oylaması yapacaklarını ve işçinin kararı doğrultusunda hareket edeceklerini açıkladı.

3 BELEDİYE TEKLİF DAHİ VERMEDİ

Büyükşehir, İSU, Derince, Gebze, Darıca Belediyelerinde Hizmet-İş ve işveren adına YerelSen ile yapılan görüşmelerde sonuç çıkmadı. Büyükşehir Belediyesi üçüncü görüşmede masaya ilk 6 ay yüzde 4, ikinci 6 ay ise yüzde 4 oranında zam teklifini getirdi. Ancak sendika yüzde 30 oranındaki zam teklifine karşı yıllık ortalama yüzde 6’ya denk gelen teklifi kabul etmedi. Büyükşehir ve İSU dışında Derince, Darıca ve Gebze Belediyeleri ise masaya teklif dahi getirmeden arabulucu sürecine girdi.

ARABULUCU ATAMALARI YAPILDI

Arabulucu sürecine giren 5 sözleşmede Büyükşehir, İSU ve Derince için Doç. Dr. Doğa Başar Sarıipek, Gebze ve Darıca için ise Prof. Dr. Yusuf Bayraktutar arabulucu olarak atandı. Arabulucularla önümüzdeki hafta tekrar masaya oturulması bekleniyor. Süreç ile ilgili bilgi veren Hizmet-İş Şube Başkanı İdris Ersoy, işçi ve sendika açısından sözleşmenin uzamasının bir kayıp anlamına gelmediğini kaydetti. İşçilerin sözleşmenin geriye dönük haklarını aldığını belirten Ersoy, “Biz işçinin beklentisi doğrultusunda çok uzamadan sözleşmeyi imzalamak istiyoruz.

MÜMKÜN DEĞİL

Çok zor bir süreçten geçiyoruz. Belediye başkanları yeni seçildi. İşveren sıkıntı yaşıyorsa işçi de sıkıntı yaşıyor. TÜİK tarafından açıklanan yüzde 12,15 oranındaki enasyon sokaktaki enasyon ile ne yazık ki aynı değil. Çalışanların alım gücü her geçen gün düşüyor. Yıllık yüzde 6’ya denk gelen 4+4 oranındaki zam teklierini kabul etmemiz mümkün değil. Bazı belediyelerimiz ücret teklifini dahi masaya getirmedi. Arabulucu sürecinde ne olacağını bilmiyoruz. Ama işçiyi tatmin edecek teklierle gelinmesi süreci tamamlayacaktır.

GREVSE GREV

Arabulucu sürecinde sonuç çıkmazsa biz işçiye gideceğiz ve grev oylaması yapacağız. Grev oylamasında işçiler ne derse onu yapacağız, grevse grev, yüksek hakemse yüksek hakeme gideriz. Ancak tekrar belirtmekte fayda var. İşçilerin talepleri doğrultusunda işverenler bu süreçte masaya bir teklif getirirse davul zurnayla sözleşmemizi masada imzalamaktan yanayız. Ancak böyle bir şey olmazsa biz işçiyi enasyona ezdirmeyiz” dedi.

GÖLCÜK’TE GÖRÜŞME BAŞLAYACAK

Büyükşehir. İSU, Derince, Darıca ve Gebze Belediyelerinde arabulucu sürecine giren Hizmet-İŞ Sendikası Kandıra Belediyesi'nde ise sözleşmenin ikinci oturumunu yaptı. Gölcük Belediyesi’nde de örgütlü olan sendika önümüzdeki günlerde ilk görüşmeyi yapacak. Sendika, işverenin verdiği taslakta Gölcük’te çalışan 95 işçinin ücretlerine yüzde 35 oranında zam yapılmasını istedi. Ücret zammı oranında sosyal haklara da zam isteyen sendika ilk görüşme için işverenle yer gün tespiti yapacak.

KANDIRA’DA İKİNCİ OTURUM- Hizmet-İş Sendikası 4 belediye ve İSU’da grev oylaması için hazırlıklarını yaparken Kandıra Belediyesi’nde 30 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci oturumunu yaptı.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑