Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

Bakan Kurum, Kartepe Zirvesi'nde müjdeyi verdi! İzmit Körfez’inde dip temizliği başlıyor

Kartepe Zirvesi’nin açılışında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmit Körfezi’nin dip temizliğinin bu yıl içinde başlanacağını ve bir doğa koruma projesi yaptıklarını müjdeledi.

25 Mart 2022 Saat: 02:56
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 679 kez okunmuştur

Bakan Kurum, Kartepe Zirvesinde müjdeyi verdi! İzmit Körfez’inde dip temizliği başlıyor
Bakan Kurum, Kartepe Zirvesi'nde müjdeyi verdi! İzmit Körfez’inde dip temizliği başlıyor

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kartepe Zirvesi bu yıl “Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü” teması ile başladı. Açılışı Kartepe Green Park Otel’de yapılan ve diğer üç günlük üç günlük oturumlarının Uluslararası Kocaeli Kongre Merkezi’nde olacak zirveye 25 ülkeden çok sayıda katılımcı katıldı. Dünyada yaşanan iklim değişikliği, pandemiler, kuraklık, açlık, yoksulluk, tarım ve gıda politikaları gibi önemli konuların tartışılacağı zirveye bilim insanları ve uluslararası alanda önemli aktörler katıldı.

ÖNEMLİ İSİMLER KONUŞTU
Zirvenin açılışına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, BM İnsan Yerleşimleri ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Programı Direktörü Maimunah Mond Zharif konuşmacı olarak katıldı. Rusya-Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinde etkin rol alan ve bu misyonu nedeniyle eleştirilere maruz kalan eski Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder ise özel oturumda konuştu

VALİ YAVUZ KATILAMADI
Açılış programına Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan ve işbirliği yapan üniversitelerin rektörleri, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyesi İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, BBP İl Başkanı Remzi Kaya, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, bilim insanları ve zirvenin davetlileri katıldı. Vali Seddar Yavuz ise rahatsızlığı nedeni ile zirvenin açılışına katılamadı. Yerine, Vali Vekili Aslan Avşarbey hazır bulundu.

BİRLİKTE HAREKET ŞART
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Tahir Büyükakın, “Darbeler, göç ve mutlu şehirleri ele alındı. Bugün ise Dirençli Şehirler ve Şehirlerin Dönüşümü ele alıyoruz. Pandeminin yaşanması ve iklim değişikliği ile ilgili mesele bize düşünme biçimimizde bir problem olduğunu apaçık gösterdi. Bir şey daha gösterdi. O da birlikte hareket etmek. Pandemide tek bir ülkede aşı yapılmasının anlamının olmadığını gördük. Marmara Denizindeki müsilaj meselesinde tek tek illerin mücadelesinin anlamlı olmadığını gösterdi.

EKONOMİK VE SOSYAL ÖZGÜRLÜK OLMALI
Evrene ve insana bakış açımızı gözden geçirmemiz gerektiğini gördük. Bir şehrin ve ülkenin yükselişi için ayrılmaz birkaç unsur var. Bunlardan biri özgürlük. Ekonomik ve sosyal özgürlüklerin birlikte sağlanması gerekiyor. Bilimsel çalışmaları yaratıcılığa ve yeniliğe yönelen şehirler gelişiyor. Öyle bir habitat ortaya koymalıyız ki, ekonomik sosyal özgürlüklerin olduğu yenilik ve yaratıcılığa yönelmesi gerekiyor. Biz bugün burada bilimsel çalışmalara yer açıyoruz. 25 ülkeden gelen bilim insanları burada önemli çalışmalar yapacak.

DAHA ADİL BİR DÜNYA
Burada yapılacak tartışmalar bize yeni ufuklar açacaklar. Aynı zamanda uygulamacılar da burada. Dünyayı gelecekte daha adil, daha huzurlu, daha barışçıl yerlere getirecek güzel fikirlerin ortaya çıkmasını, disiplinler arası tartışmaların buna öncülük etmesini, buradan çıkan fikirlerin geleceğe ışık tutmasını diliyorum. Bu toplantının dünyanın daha huzurlu ve mutlu bir yer olması anlamında güzel işlere vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

GURUR DUYUYORUZ
UNDP’yi Kantepe’de temsil etmekten büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ise, “Çok vakti yerinde bir konu belirlenmesinden dolayı belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Panellerin kapsamı ve çeşitliliğine baktığımızda tebrik ediyorum. UNDP, Büyükşehir Belediyesine destek vermekten gurur duyuyor. Dirençli şehirlerden bahsediyor. Çok iddialı bir çalışma. Şehirler insanların birçok sorun ile karşı karşıya kaldıkları yer. Şehirler afetlere de neden oluyor. Elbette şehirler sorun yaratılan yerler olduğu kadar aynı zamanda sorunların çözüldüğü yerlerdir.

DAHA HIZLI OLMALIYIZ
Dünyanın her yerinde Kocaeli Büyükşehir gibi dirençli şehirler için yerel paydaşlarla hareket ediyoruz. Dirençli şehirleri birlikte inşa edeceğiz. İklim konusunda daha iddialı ve hızlı bir şekilde hareket edeceğiz. Geç kalmak ölümü getirir. Bu nedenle hızlı hareket etmek gerekiyor. Çevreci devrimin iklim konusunda da ortaya çıkacağını düşünüyorum. Sürdürülebilir kalkınmada Türkiye hayati bir öneme sahiptir. Bu nedenle yapılan çalışmaların tamamını çok önemsiyoruz” dedi.

KIRILGAN BİR DÖNEM
Toplantıya onur konuğu olarak katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da şunları söyledi: “Tarihi öneme sahip bir organizasyondan olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Dünyada çok kırılgan bir süreçten geçiyoruz. Ukrayna-Rusya savaşında gördüğümüz gibi ülkelerin ekonomik ve sosyal bağımsızlığı çok önemli. Bölgemizde barışın ve istikrarın sağlanması için Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde önemli adımlar atılıyor. Nüfusun artması ile şehirlerin yönetilmesi daha karmaşık oluyor. Afetlere karşı daha kırılgan oluyor.

HIZLI HAREKET ETMELİYİZ
Dünyamız ciddi manada ısındı. Belki ileride yapacağımız Kartepe zirvelerinde kar olmayacak. Son 10 yılımız kaldı. Bunun için hızlı hareket etmeliyiz. Türkiye ve Almanya’da geçtiğimiz yıl canlarımızı kaybettik, şehirler alt yapılarını kaybetti. Felaketlerin bu denli artması bize yaşamın her alanında tüm yaklaşım ve yöntemleri değiştirmemiz gerektiğini gösteriyor. 2053 net sıfır emisyon için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yeni binaları dirençli yapmakla birlikte eski yapıları da dönüştürmeliyiz. Koyduğumuz hedeflere yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda gireceğiz.

ŞEHİRLER DİRENÇLİ HALE GETİRECEĞİZ
Tüm enerji kaynaklarımızı, fosil kaynaklardan vazgeçerek yenilenebilir enerji sistemlerinden elde edeceğiz. Dünyayı en az kirleten ülkelerden olmamıza rağmen en fazla mücadele eden ülkeyiz. Yeni bir medeniyetin izlerini sürüyoruz. Birlikte yaşama kültürünü geliştiren, adil ve barış içinde kentler ve yaşam merkezleri inşa ediyoruz. İklim dostu şehirleri oluştururken şehirlerin tarihi dokularını koruyoruz. Ekolojik koridorlarımızı koruyoruz. Su kıtlığına karşı da şehirlerimizi dirençli hale getirmeliyiz. Farklılıklarımızı bir yana bırakarak, küreselleşen sorunların çözümüne hep birlikte odaklanmamız gerekiyor.

DOĞA KORUMA PROJESİ
Samimiyetle hareket etmeliyiz. Dünyayı hep birlikte yönetmeli ve barışı sağlamalıyız. Adımlarımızı tüm insanların barışı ve huzuru için atalım. Farklılıklarda değil ortak paydalarda buluşalım. Ortak evimiz dünyamız için ortak mücadele edelim. Bu yıl içinde İzmit Körfezi’nde dip çamuru temizliğine Büyükşehir Belediyesi ile birlikte başlayacağız. Önümüzdeki süreçte detaylarını paylaşacağız. Körfezimize, vatandaşımıza yakışır bir hale getireceğiz. Tüm canlılar daha sağlıklı bir ortama kavuşacak. İnsanların çevresinde gönül rahatlığı ile gezdiği bir koruma projesi olacak.”

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑