Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Yaşam

Ağdacı: “Kandıra’da 58 mahalle sular altında kalacak”

Kandıra’ya yapılması planlanan Sungurlu Barajı hakkında konuşan Sait Ağdacı, “Sungurlu Barajı yapıldığı takdirde 58 mahalle, binlerce tarım arazisi sular altında kalacak” dedi.

29 Eylül 2021 Saat: 03:52
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 14.566 kez okunmuştur

Ağdacı: “Kandıra’da 58 mahalle sular altında kalacak”
Ağdacı: “Kandıra’da 58 mahalle sular altında kalacak”

Eski Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sait Ağdacı, ‘Kandıra’nın sorunları’ başlığı altında bir basın açıklaması gerçekleştirdi. MMO Kocaeli Şube binasında düzenlenen ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Kürekçi’nin de katıldığı basın toplantısında Ağdacı, Sungurlu Barajı başta olmak üzere Kandıra’daki çevre sorunlarına değindi. Ağdacı şunları söyledi: “Kandıra üzerinde ne hikmetse son yollarda oyunlar oynanıyor. Kandıra dediğimiz yer Osmanlı’nın tahıl ambarı diye geçerken, şimdi birilerinin rant ambarı oldu.

KARAR DURUŞMASI 13 EKİM’DE
Kandıra üzerinde yapılanları konuşacak olursak birincisi İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için planlanan Sungurlu Barajı. Barajın ÇED raporuna baktığınız zaman Kandıranın ne ekolojisi ne jeolojisi ne endemik bitkileriyle alakası var. ÇED raporu Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde yapılması planlanan bir baraj için hazırlanmış. Ayrıca barajın yanına HES yapılmak isteniyor. Bunun maliyeti 6 milyon dolar. Ama ille de yapılacak deniliyor. Biz davayı kazandıkça onlar karşı dava açıp kazanıyor. 13 Ekim’de Sungurlu’nun karar duruşması var.

58 MAHALLE BATACAK
Osmanlı’nın tahıl ambarı niteliğini kaybetmiş olacak Kandıra. 58 mahalle sular altında kalacak. Başta insanların evleri su altında kalacak ve bu arkadaşlara konutlar inşa edilecek. TOKİ köylüler için konut yapmıyor. Ya apartman konutlar ya da lüks konutlar inşa ediliyor. Kandıra’da bu işler duyulduktan sonra birileri, paraya ihtiyaca olan insanların arsasını alıyor. Sadece on bin dönüm arazi alan tanınmış bir sülale var. Daha sonra o alanın hemen yanına taş ocağı inşa ettiler. Bu taş ocağı Mehmet Cengiz’in.

BİZ ENGELLEMİŞTİK
Kandıra’daki ocaklarından çıkan hafriyatlar Büyükşehir Belediyesinin çöp alanı olarak düşündüğü ve bizim de engellediğimiz yer. Hafriyat döküyoruz diyor. Hayır, buraya çöp alanı yapmak için hazırlık yapıyor. Kocaeli’nin birçok depolama alanına ihtiyacı var. Son olarak İZAYDAŞ doldu. Şimdi sıkıştırma yöntemi ile yapıyorlar. Zaman zaman koku Yahya Kaptan’a kadar geliyor. Kocaeli Akademik Odalar Birliği ve TMMOB 7 yer gösterdi. Düzenli depolama alanlarımın mevzuata uygun olması gerekiyor.

DEĞERLERİMİZ GİDİYOR
Kandıra’nın bir problemi daha var. Gıda OSB için düzenlenen yer. Arkasında yine ormanlık alan var. Bu ormanlık alanın 9.5 hektarlık kısmı İzmit Belediyesi sınırları içerisinde. İzmit’in bundan haber var mı bilmiyorum? Niye Kandıra sınırları içerisinde gösteriliyor. Bu memleketin ve bu kentin ekmeğini yemiş suyunu içmiş insanlar ihanet etmemeli. Her şey para değil. Herkes görevini yapacak. Sungurlu Barajı Ağva’yı da kaplıyor. İstanbul’un derdi baraj değil su. Biz bunu anlatamıyoruz. Sapanca’da vahşi depolama yapılıyor. Sapanca da ölüyor. Bizim de suya ihtiyacımız var. Lütfen, bu işi sadece Kandıralılar’a bırakmayalım. Kandıra Kocaeli’nin Karadenizle bağlantısı olan yer. Değerlerimizi yitiriyoruz.”

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑