Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

17 Ağustos 1999 depreminde yaşamını yitirenler törenlerle anıldı

17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Gölcük Depremi'nde hayatını kaybeden vatandaşlar Gölcük Kavaklı Sahili'nde yapılan programla anıldı.

17 Ağustos 2021 Saat: 11:21
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 861 kez okunmuştur

17 Ağustos 1999 depreminde yaşamını yitirenler törenlerle anıldı
17 Ağustos 1999 depreminde yaşamını yitirenler törenlerle anıldı

22 yıl önce meydana gelen Gölcük Depremi'nde hayatını kaybeden vatandaşlarımız Gölcük Kavaklı Sahilinde yapılan programla anıldı. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz başta olmak üzere İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, TBMM Başkan Vekili ve CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, AK Parti Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Yıldızlı, MHP Kocaeli İl Başkanı Yunus Emre Kurt ve BBP Kocaeli İl Başkanı Remzi Kaya katılım sağladı.

SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI İLE BAŞLADI
Kent protokolünün çok geniş bir katılım gösterdiği 17 Ağustos Deprem Şehitlerini Anma Programı hayatını kaybedenlerin huzurunda saygı duruşunda bulunarak başlarken, katılımcılar hep bir ağızdan İstiklal Marşı'na eşlik ettiler. Programın devamında ise hayatını kaybeden vatandaşlar adına Kuran Kerim tilaveti yapılırken, ilahiler seslendirildi ve dualar edildi. Edilen dualarda ülkemiz genelinde etkili olan doğal afetlerden bir an kurtulabilmek için de dualar edildi.

KAYIP YAŞAMAYABİLİRİZ
Programda kürsüye gelen isim Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer olurken Başkan Sezer "17 Ağustos'u unutmak mümkün değil, o sabah uyandığımızda 'bu gerçek mi yoksa rüya mi?' dedik. Geçen sene Malatya ve Elazığ'da yaşanan depremler sonrası bölgeyi ziyaret ettiğimde istediğim şey bir daha o sesleri duymamak oldu. Orada, o enkaz başındaki kokuyu duyduğunda 20 yıl öncesine gittim. 1999 yılında yaşanan olayda ölüler yıkanmadan defnediliyordu. Burada kurallara uyulur, dere yatağına ev yapılmazsa, sağlam binalar yıkılırsa hasar olmaz mı olur ama kayıp yaşamayabiliriz. Gölcük donanması ve otomotiv sanayisiyle geleceğe umutla bakan bir şehir, deprem sonrası yapılan dönemin belediye başkanımızın alt yapıda çok payı var. Şehir modern kimliğinin üzerine sürekli yeni bir şeyler koyuluyor. Gölcük deprem sonrası iki kentsel dönüşümü gerçekleştirdi sanayi sitesi ve deniz evler dönüşüm yapılan yerler. Hala dönüştürülmesi gereken alanlar var mı, var. O gece hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum." ifadelerini kullandı.

BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın programda gerçekleştirdiği konuşmasında "Tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Belki de deprem konusunda yapılan konuşmalar en en Gölcük’te yapılıyordur ama değiştirmemiz gereken şey hazırlık yapma biçimimiz bu konumda fayda var. Bin 500 kadar hasarlı konut var, bir tarafın alıcı , bir tarafın da satıcı ve kamu kurulusu yer alırken kimseye suç atacak değiliz ama bin 500 konut hala duruyor diyebilirsiniz ki yetki sahibi sizsiniz yıkın ama öyle kolay değil bunu birlikte yapacağız. Biz yıkacağız dediğimizde bir sürü engel çıkıyor. 113 tane binayı yıktık içine girilmemesi konutlar var ama içinde, içerisinde insan yaşıyor. Bir daha her seferinde vadiye ev yapmamak lazım ama kim yapıyor, bunu yapan biziz başkası değil. Birlikte olmadığımız sürece bu konunun çözümü mümkün değil. 24 bin konutun dönüştürülmesi gerekiyor, kimi zemin nedeniyle risk altında kimi deprem yönetmeliği nedeniyle hasarlı ama elimizi hep birlikte taşın a koyup bu işi yapmalıyız." ifadelerini kullandı.

TAHAMMÜLÜMÜZ YOK
Programda konuşan isimlerden AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker ise depremin her daim hatırlanması gerektiğini hatırlatarak "Deprem sadece 1999'da olmuyor ki bu tarihten sonra da oldu. Biz depremi sadece yıl dönümlerinde değil her gün hatırlamalıyız. Fay hatlarını dışarı çıkaramayız o zaman bizlerin sağlıklı yaşamayı öğrenmemiz lazım, Amerika'yı tekrar keşfetmeye gerek yok kurallar belli. Eğer deprem öncesi harcanması gereken 1 lira harcanmazsa deprem sonrası 10 lira oluyor ki para gelir ama giden canlar geri gelmiyor. Her birimiz üzerine düşeni yapmak durumda belediyeler ve vatandaşlar dahil herkes üzerine düşeni yapmak durumunda. Hiçbirimiz kendi evimizi mezara mahallemizi mezarlığa çevirme hakkımız yoktur. Programlar yapıyoruz ama çok üzülüyorum bize yapı kontrollerle ilgili şikayetler geliyor, bu firmalar işlerini daha iyi yapmalı, bizim bir vatandaşımızın burnun kanamasına tahammülümüz yok. Depremlerde kat üstüne kat çökmesi kabul edilmez, binalar depremlerde zarar görebilir ama paket olmaz. Kentimizde 50 bin konutun yapımı tamamlandı, 80 bin konutta proje sürecinde. Vatandaşlarımızın evlerinin en yakınlarına mezar olmasını istemiyorsa küçük parasal hesaplar yapmamalı ki bu konuda devletimiz elini taşın altına koymuş durumda." ifadelerini kullandı.

KURALLARA UYULMALI
TBMM Başkan Vekili Haydar Akar ise konuşmasında kentsel dönüşüm kanunlarından en az yararlanan bölgenin Gölcük olduğunu ifade ederken "22 sene önce yaşadığımız depremlerle bugünkü depremler arasında bir fark görebiliyor muyuz? Yangınlar yaşıyoruz ama doğal afet, sel oluyor doğal afet ama bunlarla yaşamaya devam edeceğiz. Bu tür olaylarda can kaybını azaltmak için elimizden geleni yapmak durumundayız. Bütün kentsel dönüşüm kanunları 1999 yılından sonra çıkarıldı ama en az Gölcük yararlandı. Merkezle yerel yönetimler birlikte çalışmalı, okullarda deprem farkındalığını ve doğal afetler konusunda kurallara uyulması öğretilmeli. Bütün ayaklar bir araya getirilmeli ve kurallara uyulmalı aksi takdirde sonraki depremlerde de aynı şeyleri konuşuruz. Bu iş eğitimden geçiyor, bu konu hepimizin zafiyeti. Ne demek 22 seneden beri evler yıkılamıyor, Kocaeli'deki evler tabut evler ben bunu mecliste de söyledim." dedi.

28 AĞIR HASARLI BİNA VAR
Düzenlenen programda son sözü alan isim Kocaeli Valisi Seddar Yavuz oldu. Vali Yavuz konuşmasında "17 Ağustos tarihinde burada kardeşlerimizi kaybettik, Kocaeli'deki yapı stoğu eski. 28 ağır hasarlı bina var, 8 tanesi fiilen yıkıldı, 3 tanesi yürütme kararı aldı. 11 yıkılması için vali yardımcımıza talimat verdim biri yıkıldı. Bu konuyu büyükşehir belediyemizle ve belediyelerimizle çalışıyoruz. Can malın yongasıdır ama birlikte hareket edersek çözülmeyecek sorun yoktur. Bizi ağır hasarlı binaların yıkılması ile ilgili bizi arıyorlar ama amacımız bir vatandaşımızın başına bir şey gelmemesi. Millet olmak zor zamanlarda birlik olabilmektir ki Türk milleti bunu en iyi yapan milletlerden biri. Mal canı geri getirmiyor ama can malı getirebilir, bundan dolayı küçük hesaplarla belediyelerimizi zor duruma düşürmeyelim, herkesin arzusu da bu ki bunun için eğitim çok önemli. Afet gönüllüleri oluşturuyoruz ama buna üye olan insan sayımızı arttırmamız lazım." dedi ve çağrıda bulundu.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑