Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Eğitim

Kandıralı Alperen Matematik Dehası Çıktı

Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi'nde verilen e-KPSS başta olmak üzere birçok eğitime katılan otizmli Alperen Aksoy, matematikteki başarısıyla ve soruları çözme hızıyla herkesi şaşırtıyor

23 Kasım 2019 Saat: 00:22
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 7.672 kez okunmuştur

Kandıralı Alperen Matematik Dehası Çıktı
Kandıralı Alperen Matematik Dehası Çıktı

Kandıra Merkez Erikli Budaklar Mahalle sakinlerinden İlhan Aksoy'un oğlu Alperen Aksoy, 20 yaşında çok özel bir çocuk. Daha 3 buçuk yaşındayken kendisine otizm tanısı konuldu. Özel gereksinimlere ihtiyacı olan Alperen Aksoy'un başarı hikayesi herkesi şaşırtıyor. Alperen Aksoy, annesini hiç görmedi. Plajyolu'nda oturan halasının yanında büyüdü, onu hem anne hem de baba bildi. Halası, Alperen'le yakından ilgilendi onun bu özel tarafını gördü, ona şanssızlık olarak adlandırılan her şeyi şansa çevirdi. Özel olduğu için eğitimlerinde her zaman sorun yaşayan ve ne yazık ki alması gereken eğitimi alamayan Alperen Aksoy, Nuh Çimento İş Okulu'ndan mezun olduktan sonra Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi tarafından eğitimlere katılması için davet edildi.

Alperen Aksoy, mental aritmetik eğitimlerinde de beklenenin üzerinde bir başarı gösteriyor. Zorlandığı noktaları yavaş yavaş ama öğrenerek ve çözerek aşıyor.

CEMİL MERİÇ KEŞFETTİ

Kandıralı Alperen, haziran ayından bu yanan Cemil Meriç'te hem e-KPSS eğitimi alıyor hem de seramikten müziğe, yemek yapmaktan tarihe kadar birçok eğitime katılıyor, her gün yepyeni şeyler öğreniyor. Geçtiğimiz yıl yapılan e-KPSS'den 86 puan alan Alperen Aksoy'un hem genel kültür hem de matematik alanındaki başarısı öğretmenlerinin gözünden kaçmadı. Nisan ayında yapılacak e-KPSS için yeniden çalışmaya başlayan ve kurslara gelen Alperen'in çözdüğü matematik problemleri ve mental aritmetikteki başarısı hocalarını her geçen gün şaşırtıyor. Şimdiye kadar keşfedilmeyen matematik yeteneği Cemil Meriç'te keşfedildi.

Müzik kurslarına katılan ve müzik öğretmeni Selma Kırdudu tarafından eğitimler alan  Alperen Aksoy, aynı zamanda İzmit Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki Türk Halk Müziği Korosu'nda da yer alıyor. Alperen'in üyesi olduğu Türk Halk Müziği Korosu Şef Kudret Dağlı yönetiminde 12 Ocak 2020 tarihinde konser verecek.

MÜCADELE EDİYOR

Matematik öğretmeni Büşra Güven, Alperen'in algılamasının çok güçlü olduğunu belirterek, "Alperen matematikte normalin üzerinde bir başarı gösteriyor. Anlattıklarımızı gayet iyi anlıyor ve soruları çözebiliyor. Haftada iki gün perşembe ve cuma günleri sabah 09.30'da merkeze geliyor ve akşam 16.00'ya kadar buradaki eğitimlere katılıyor. Şuan hem e-KPSS kursuna katılıyor hem de beden eğitimi, müzik, tarih, coğrafya, Türkçe, el sanatları, yiyecek eğitimlerine giriyor. Çok başarılı ve çok disiplinli bir çocuk. Bir engele takıldığı an onu çözene kadar mücadele ediyor ve gayretinin sonunda engelleri aşıp öğreniyor. Çok düzenli bir öğrenci. Verilen görevleri en iyi şekilde yerine getiriyor" dedi.

Seramik öğretmeni Sultan Melek Kabaca, özel çocuklara seramik eğitimleri veriyor. Onlarla birlikte çamura şekil veriyor, çok güzel eserler ortaya çıkarıyor.

ÖNYARGISIZ BAKIYOR

Alperen'i büyüten ona aile olan halası Arzu Aksoy ise "Hayatımın en kıymetlisi Alperen" diyerek bizlerle hikayesini paylaştı: "Alperen için görülen bütün şanssızlıkları şansa çevirdik. Alperen çok naif ve çok merhametli bir çocuk. Sosyal yönü çok kuvvetli, insanlarla iletişimi ise çok güçlü. Herkesle konuşmak sohbet etmek onun için çok kıymetli. İnsanları çok seviyor. Her zaman merak ettiği soruları sorar ve cevabı alana kadar vazgeçmez. Bir şeyi öğrenmek istediğinde de aynıdır. O yeni bilgiyi öğrenene kadar asla pes etmez. Aynı zamanda da çok inançlıdır Akperen. Dünyaya önyargısız bakan Alperen bizler için temiz bir sayfa gibidir. Alperen, 4 yaşına gelene kadar ne kendi derdini anlatabiliyordu ne de ben onun derdini anlayabiliyordum. Bu süreç ikimiz için çok zor geçti. 4 yaşına kadar konuşamayan Alperen için özel eğitim almaya başladık ve bir anda okumaya yazmaya konuşmaya başladı. Şimdi ise matematik alanında çok başarılı. Alperen'in bu başarısından dolayı  mutluluk duyuyoruz. Alperen çok güçlü bir çocuk.

Yiyecek ve içecek alanında eğitimler veren Emel Ulukut, çocuklarla birlikte kurabiyeler de yapıyor çiğköfteler de. Çocuklar ise her gün yeni bir şey öğrenmenin mutluluğunu yaşıyor. Ve özel çocuklar kendilerini ziyarete gelen herkese yaptıklarından ikram ediyor.

DEVLET EL UZATSIN

İnsanlar ne yazık ki otizmli ve diğer özel çocuklara karşı çok eğitimsiz ve cahil. Özel çocuklara karşı insanlar çok hoyratça ve sevgisizce yaklaşıyorlar. Oysa Alperen gibi diğer özel çocuklar, herkesi sevebilecek güzel yüreklere sahipler. İnsanlar bizlerin de birer engelli adayı olduğumuzu unutuyor. Hatta bazen okullardaki öğretmenler bile çocuklarımıza karşı ne yazık ki önyargılı olabiliyor. Öğretmenlerden sokaktaki vatandaşlara kadar birçok insan özel çocuklara karşı anlayışsız. Bazen küçümser gözlerle bakıldığına tanık oluyoruz. Oysa kimse bilmiyor ki Alperen herkesi seven ve çok sevilen birisi. Ben sadece onun ayaklarının üzerinde durabilmesini için çabalıyorum. İnsanların biz ailelere destek olması yerde engeller koyması bizleri üzüyor. Ben halası olarak Alperen için elimden geleni yaptım, artık bundan sonrası devletimizde. e-KPSS için çabalayan Alperen'in elinden devlet tutmalı" dedi.

 Hala Arzu Aksoy, "Gözüm arkada kalmıyor. Evimizden alınıp evimize bırakılıyoruz. Cemil Meriç, biz aileler için de önemli bir merkez, çocuklarımız burada eğitimdeyken bize işlerimiz için zaman kalıyor" diyerek Cemil Meriç'e teşekkür etti ve Alperen'le gurur duyduğunu dile getirdi.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑