Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Ekonomi

"Kandıra, Türkiye’nin gıda başkenti olacak"

Kandıra Gıda OSB’de hafriyat çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Başol, fabrikaların yapılacağı engebeli araznin yüzde 80 düzeltildiğini ve dolgu işlemlerinin sonuna gelindiğini belirterek “Kandıra, Türkye’nin gıda merkez olacak

16 Ekim 2020 Saat: 23:44
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 10.304 kez okunmuştur

"Kandıra, Türkiye’nin gıda başkenti olacak"
"Kandıra, Türkiye’nin gıda başkenti olacak"

Kandıra Gıda İhtisas OSB, İzmit- Kandıra Yolu üzerinde Kandıra Açık ve F Tipi Cezaevlerinin kuzey bölgesinde bulunan Çalköy mevkiinde yapılıyor. 2008 yılında projelendirildi ancak yaşanan olumsuzluklar sonrasında projeye bir türlü başlanamadı. 10’u Kocaeli Valiliği, 3’ü Kocaeli Sanayi Odası, 1’i Kandıra Belediyesi olmak üzere 15 kişiden oluşan Müteşebbis Heyeti Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüten Mehmet Başol, “Havalar bizim lehimize işliyor. Yağışlar olsaydı hafriyat işini yapamazdık, bölge yumuşak toprak, çamur çok oluşurdu. Fabrikaların kurulacağı 2 bin dönümlük alanın yüzde 80’inin de hafriyat ve dolgu işlemlerini tamamladık” dedi.

2021’DE YATIRIMCI GELECEK
Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi'nin Türkiye’de bir benzerinin bulunmadığının altını çizen Başol, kentteki bazı yayın organlarının projeyi engellemeye yönelik girişimlerinin hoş olmadığını, bu gibi girişimlerin kent yararına olmadığını belirtti. Projeye kentteki her bireyin destek çıkması gerektiğinin altını çizen Başol, “Yatırımın yapılmaması için çok engeller konuldu. Buna rağmen yatırımcı kaçmadı, bekledi. Şimdi hiçbir sıkıntımız yok. Çalışmalar son sürat devam ediyor. 2021 yazında yatırımcı bölgeye gelmeye başlayacak. 2023 yılında OSB yüzde yüz hizmete açılacak” ifadelerini kullandı.

PROJEYİ GEÇİKTİREN EVİ YIKTIK
Projenin gecikmesine neden olan evi 10 yıl sonra yıktıklarını söyleyen Başol, fabrikaların alanı içerisinde evi bulunan İstanbullu Mürsel Yaylalı’yı mahkeme kararıyla değil, kurduğu ikili diyalog sonrasında ikna ettiğini söyledi. Başol, “Mürsel Yaylalı’ya ait müstakil ev fabrika sahasının orta yerinde bulunuyordu. Bölgede tüm arsalar istimlak edilerek paraları ödenmişti. Sadece Mürsel Yaylalı’ya ait bu ev istimlak edilmemişti. Uzun yıllar mahkemeler sürmüştü. Sonuç alınamadı. Yönetim Kurulu Başkanı seçildikten sonra kendim bizzat Mürsel Yaylalı’ya giderek durumu izah ettim, ikna ettim. Sorunlu olan evin geçtiğimiz ay yıkımını gerçekleştirdik. Bu bölgedeki hafriyat çalışmasını da bitirdik” dedi.

İSU HATTI DEĞİŞTİRDİ
Fabrika alanından geçen İSU Genel Müdürlüğü’ne bağlı isale hattının deplase edilip fabrika alanı dışına taşınması çalışmasının tamamlandığını söyleyen Başol, şunları söyledi. “İSU hattının taşınması için bütün desteği Büyükşehir Belediye Başkanımız verdi. Bölgeye geldi, durumu kendisine anlattık. Hattın deplasesi için çalışmaları başlattı. Tek kuruş bizden almadan bu çalışmayı tamamladılar. Şimdi tek sorun SEDAŞ‘a ait yüksek gerilim hattının deplasesi kaldı. SEDAŞ ile gereken görüşmeleri yaptık. Çözecekleri sözünü aldık. SEDAŞ’a ait hat taşınırsa alanda sorun kalmayacak.”

80 FABRİKA, 10 BİN ÇALIŞAN
Kandıra Gıda OSB, Kocaeli’yi ve özellikle de Kandıra bölgesini canlandıracağını, istihdamın merkezi yapacağını söyleyen Başol, Türkiye ekonomisinin durağan olduğu bir dönemde 900 bin ton hammadde kapasiteli 80 fabrikanın yapılması, 10 bin civarında çalışanın istihdam edilmesiyle Türkiye’nin en önemli gıda üretim üssü olacaklarını söyledi. Başol, “İstihdam edilecek personelin yüzde 90’ı Kandıra bölgesi civarındaki insanlarımız olacak. Kandıra Gıda OSB’de peynir, fındık, çikolata, şekerleme, süt ve süt ürünleri, et ürünleri, hazır gıda ve ambalajlama ile ilgili fabrikalar olacak. Türkiye’de alanında tek OSB olacak. Yatırımcımız ürünün taşınmasında da zorluk yaşamayacaktır. Kandıra duble yolu ve Kuzey Marmara Otoyolu, ulaşım sorunlarını da ortadan kaldıracaktır” ifadesini kullandı.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑