Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Siyaset

Türkkan, mecliste Kandıralılar için seslendi

Lütfü Türkkan, Kandıra’da yapılacak olan RES’ler ile ilgili konuyu TBMM gündemine taşıyarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması isteği ile soru önergesi verdi.

1 Temmuz 2020 Saat: 07:50
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 8.591 kez okunmuştur

Türkkan, mecliste Kandıralılar için seslendi
Türkkan, mecliste Kandıralılar için seslendi

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kandıra’da yapılacak olan RES’ler ile ilgili ÇED toplantısı tamamlanmadan çalışmalara başlandığını açıklayarak konuyu TBMM gündemine taşıdı. ÇED toplantısı tutanağının gizli tutulmasına tepki gösteren Türkkan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması isteği ile meclise soru önergesi sundu. Türkkan, “Bazı gerçekler gizlenerek doğa katliamı peşinde olanlar var. Bir suç olmasına ve firma yetkililerine söylenmesine rağmen toplantı tamamlanmadan çalışmaların başlatılması nedeniyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptırım uygulayacak mı?” sorularını yöneltti.

VATANDAŞLARIN ARSASINA DÖKÜLDÜ

İşte Türkkan’ın açıklamaları; “Kocaeli Kandıra’da Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) tarafından yapılacak olan rüzgar enerji santralleriyle (RES) ilgili 24 Haziran’da Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapıldı, ancak bu toplantıya katılanlara yalnızca enerji iletim hatlarıyla ilgili bilgi verildi.  Rüzgar türbininin etkileri, kaç adet ağaç kesileceği gibi konular adeta saklı kaldı. Bazı vatandaşların verdiği bilgiye göre; Bağırganlı-Hacımazlı bölgesinde ÇED toplantısı yapılmadan önce çalışmalar başlatıldı, ayrıca bazı iletim hatlarının betonlarının vatandaşların arsasına döküldüğü, kamulaştırma yapmadan böyle bir işlemin yapılmasının da yasalara aykırı olduğu Kandıralılarca vurgulandı. Dikkat çeken bir diğer nokta da toplantı sonunda vatandaşlara toplantı tutanağının verilmemesi.”

BAKANLIK GÜNDEMİNDE Mİ?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması isteği ile soru önergesi veren Türkkan, şunları sordu;

1-Kandıra’da 24 Haziran 2020 tarihinde RES’ler ile ilgili yapılan ÇED toplantısında neden yalnızca enerji iletim hatlarıyla ilgili bilgi verilmiş, esas önemli olan rüzgar türbininin etkileri, kaç adet ağaç kesileceği gibi konularda bilgi verilmemiştir? Bu bilgiler kamuoyuyla ne zaman paylaşılacaktır?

2-Bağırganlı-Hacımazlı bölgesinde ÇED toplantısı tamamlanmadan önce çalışmaların başladığı doğru mudur, çalışmalara başlamak için neden toplantının bitmesi beklenmemiştir?

3-Toplantı tamamlanmadan çalışmaların başlatılması bir suç olmasına ve firma yetkililerine söylenmesine rağmen neden yine de böyle bir tutum izlenmiştir, bu nedenle Bakanlık tarafından herhangi bir yaptırım uygulanması düşünülmekte midir?

4-Bazı iletim hatlarının betonlarının vatandaşların arsasına döküldüğü doğru mudur, bunun gerekçeleri nelerdir, yasalara aykırı olduğu halde neden kamulaştırma yapmadan böyle bir işlem yapılmıştır? Bu nedenle vatandaşların yaşadığı mağduriyetin nasıl giderilmesi düşünülmektedir?

5-ÇED toplantısı sonunda vatandaşlara neden toplantı tutanağı verilmemiştir, bunun gerekçeleri nelerdir, bu yol ile toplantıya katılanlardan bazı konular gizlenmek mi istenmiştir? Toplantı tutanağı vatandaşlara ne zaman dağıtılacaktır?

6-ÇED raporu kamuoyuyla ne zaman paylaşılacaktır, raporda çıkan sonuçlara göre çalışmaların durdurulması Bakanlık’ın gündeminde midir, bu konuda Bakanlık nasıl bir yol izleyecektir?”

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑