Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Siyaset

Taşdemir: “Kocaeli’nin köyleri kırsal alan statüsüne geçmeli”

Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Taşdemir vemeclis üyeleri İl Başkanlığı binasında 2014 yasasıyla mahalle statüsüne geçen köylerin, Ekim 2020'de çıkan yasayla, köylerin kırsal alan statüsüne geçmesi gerektiğini

11 Mart 2021 Saat: 04:06
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 2.370 kez okunmuştur

Taşdemir: “Kocaeli’nin köyleri kırsal alan statüsüne geçmeli”
Taşdemir: “Kocaeli’nin köyleri kırsal alan statüsüne geçmeli”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir ve CHP meclis üyeleri CHP Kocaeli İl Başkanlığı binasında kırsal alanlarla ilgili yapılan yasa değişikliğine ilişkin bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Taşdemir, “2014 yılında kamuoyuna sorulmadan alınan kararla başlanan uygulamayla köyler mahalle statüsüne çevrilmişti. Kararın yanlış olduğunu hatırlatan Taşdemir, köylerin Ekim ayı 2020 yılında çıkan yasayla, köylerin kırsal alan statüsün geçmesi gerektiğini ifade etti. Taşdemir, köylerin bağlı oldukları belediyelere başvuru yaparak kırsal alan statüsüne bir an önce geçmeleri gerektiğini ifade etti.

YÜK KÖYLÜLERİN SIRTINA BİNDİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi CHP meclis grubu adına açıklama yapan Engin Taşdemir şu ifadelere yer verdi: “Bilindiği üzere 2012’de Büyükşehir Yasası’nda yapılan ve 2014’te uygulamaya geçen 6360 sayılı yasa ile köy ve beldeler mahalleye dönüştürülmüştü. Yüzyıllardır süregelen köy idari birim geleneği Büyükşehir Belediyesini kapsayan iller için bu yasa ile son bulmuştur. Bu yasa ile Büyükşehir olan illerde köy tüzel kişiliğine ait, köylünün ortak malı olarak kullanılan pek çok gayrimenkul, mera ve arazi köylülerin elinden alınmıştır. Yine mahalle olan köylerde gerek su, gerekse her türlü vergi resim ve harçlar ilave mali yük olarak köylülerin sırtına bindirilmiştir. En basitinden köy statüsünde iken köyde kente gitmeden yapılan pek çok iş için kente gitmek zorunda kalmışlardır.

KÖYDEN KENTE GÖÇ ETTİLER
Köylünün imece ile köye getirdiği su ücretli hale gelmiş, tarlasına ektiği ürünü sulamak bile paralı olmuştur. Ayrıca arsa arazi ve bina vergileri için 5 yıl öteleme yapılmış, şimdilerde ise köylüler arazileri için yüksek vergiler ödemek durumunda kalmıştır. Yine mahalle olan köylerde hayvancılık yapmak bir sorun haline gelmiştir. Köyler mahalle olmuş ama sorunları artmıştır, Mahalle olan köylerde köy yaşamına özgü bir planlama yapılamamış, Sanki kentin bir mahallesi anlayışı ile yapılan düzenlemeler de yeni sorunlar oluşturmuştur. İşte tüm bu olumsuzluklar köylerde yaşamı zorlaştırmış, köylerde tarım ve hayvancılık faaliyetleri azalmış, pek çok köylü arazisini satmak zorunda kalıp kent merkezlerinde iş arar duruma gelmiştir.

BÜYÜK SORUN HALİNE GELDİ
Şimdi de arsa arazi ve emlak vergilerini ödemeye başladıklarında ise yüksek vergiler ile karşılaşılmış ve bu büyük bir sorun haline gelmiş, Bunun üzerine iktidar 2014 yılında vatandaşın üzerine yüklediği bu yüklerden dolayı gelen ve gelecek olan tepkileri azaltmak için, şimdi de 7254 sayılı torba kanunun 10 maddesi ile köyden mahalleye dönüşen bu alanlara yeni bir isim bulunmuş ve Kırsal Nitelikli Mahalle kavramı üretilerek bazı vergi ve harçları iptal eden ve bazı hizmetleri de düşük ücretlerle karşılanacağı bir çözüm getirmiştir.

ZORLAŞTIRILAN VERGİLER GETİRİLMİŞTİR
Bakın arkadaşlar bu iktidarın köyleri mahalle yapacağım iddiasının çöktüğü anlamına gelir. Bizlerin yasa görüşmeleri sırasında söylediğimiz her şey gerçekleşmiş, Önce köylülerin ellerinde bulunan mera, arsa, arazi ve binalar ellerinden alınmış, yetmemiş bir de üzerine yaşamı daha da zorlaştıran vergiler getirilmiştir. Şimdi bundan bir nevi geri dönüş anlamına gelen bu yeni düzenleme ile neler gelmektedir ve bu düzenlemeyle ilgili akıllara gelecek soruları kısaca cevaplamak gerekirse,

90 GÜN İÇİNDE BAŞVURU YAPILMALI
*Mahalle olan köyler kırsal nitelikli mahalle olmak için ilçe belediyesine başvuracaktır. İlçe Belediye Meclisi kırsal mahalle talebini kabul ederse, meclisinden alacağı bu kararı Büyükşehir Meclisine sunacaktır.
Büyükşehir Belediyesi de en geç 90 gün içinde karar vermek zorundadır.
*Başvuru için bir süre belirlenmemiştir.
*Başvurunun kabul edilmesi demek daha önce el konulan köy tüzel kişiliğine ait mallar iade edilecek mi sorusu ise yasa da belirtilmemiştir. Bu hali ile bu malların iadesi bu yasa kapsamında değildir.
*Kırsal Mahalle olmanın avantajı nedir diye sorduğunuzda,
Öncelikle Kırsal mahalle olması kabul edilen yerleşim alanları vergi, su bedeli ve bazı harçlardan muaf olacaklar veya indirim uygulanacak.

VERGİLERDEN MUAF OLACAKLAR
Yasal düzenlemeye göre, kırsal mahalle olarak belirlenen yerlerde;
**Gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler emlak vergisinden muaf olacaktır.
Yani köylüler emlak vergisinde muaf olacaktır.
Ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanacaktır.
*Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde, bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmayacak, diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları yüzde 50 indirimli uygulanacak.
*Su faturası indirimli olacaktır.
Kırsal Nitelikli mahalle olan yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için yüzde 50’sini, konutlar için yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenecektir.

KIRSAL MAHALLELERİN MUHATABI BELEDİYE OLACAK
Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için bu muafiyet ve indirimler uygulanmaz.
*6831 sayılı Orman Kanununun ek 17 nci maddesi hükümlerinden yararlanan yerler;
Kırsal mahalle olarak belirlenmesi halinde bu madde hükümlerine aykırı olmayan hak, sorumluluk ve imtiyazlardan faydalanmaya devam ederler. (Orman Köylüleri)
*Kırsal mahalle olunca büyükşehir belediyesi hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilir miyiz?
Elbette yararlanabilirsiniz.
Belediyeler yine hizmet götürmeye devam edecek.
Kırsal mahallelerin muhatabı yine belediye olacak.
*İlçe belediyesi ile büyükşehir farklı partilerden olduğu için sorun yaşanır mı? Yaşanmaması gerekir.
Örneğin Yasal düzenleme yapıldıktan sonra Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi kendi belediye başkanlarına yazı göndererek kırsal mahalle başvurularının tümünün kabul edilmesini istedi.
Bu yöntemin bütün partiler tarafından benimsenmesi gerekir.

KIRSAL MAHALLE İNDİRİMLERİ GETİRİLİYOR
Aslında köylerin mahalle olması 6360 sayılı yasa ile bir defa da ve topluca başvuruya tabi olmayan bir uygulama ile gerçekleştiyse, Bu geri dönüşlerinden başvuru ve tek tek müracata gerek kalmadan yine yasa ile düzenlenmesi ve kırsal mahalle yapılması daha uygun olacaktı. Böylelikle için içine siyaset girmeden bu düzenleme hayat geçirilmeliydi.
*Yapılan başvuru ret edilirse ne olacak? Bu konuda yasada bir düzenleme yok. Ancak, başvuru kabul edilmezse eski statüsü yani mahalle olarak devam edecek.
Köy ve beldeler mahalleye dönüştürülerek tarıma, kırsala büyük zarar verildi.
Meralar başta olmak üzere ortak malları ellerinden alındı.
Şimdi, “kırsal mahalle” ile vergi, harç ve su konusunda bazı indirimler getiriliyor.

KIRSAL MAHALLE İÇİN BAŞVURU YAPILMASI GEREK
Kırsal mahalle olmanın belli avantajları olacak.
Ama ilerde bu konuda daha kapsamlı değişiklikler yapılarak köylülerin ellerinden çıkan mallar geri alınabilir.
Bu nedenle kırsal mahalle için başvuru yapmak gerektiğine inanıyoruz.
Sonuç olarak;
- AKP tarafından 2014 yılında yürürlüğe konulan köy ve beldelerin mahalleye dönüştürülmesi projesi çökmüştür.
- Köylülerin elinde bulunan mera alanları alınıp, bazıları da Gebze de olduğu gibi sanayi alanına çevrilerek satılmıştır.
- Köylerde yaşayan vatandaşlarımızdan bugüne kadar fazladan su parası alınmıştır.
Buna benzer birçok mağduriyet yaşanmıştır.
CHP Kocaeli Büyükşehir Meclis Gurubu olarak amacımız Kırsal bölgelerde ki muhtarlarımızın konu ile ilgili bilgilendirerek, köylerde yaşayan vatandaşlarımızın daha fazla zarar görmemesi için bir an önce belediyelere başvuru yapmalarını önemle rica ederiz.”

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑