Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Siyaset

Şeker, TBMM kürsüsünde Büyükşehir’in tarım desteğini anlattı

Şeker, TBMM kürsüsünde gündem dışı söz alarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal faaliyetler için gerçekleştirdiği destekleri anlattı. Şeker, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli çiftçisine 9,1 milyon TL tarımsal destek verdi” dedi.

9 Nisan 2022 Saat: 01:19
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 806 kez okunmuştur

Şeker, TBMM kürsüsünde Büyükşehir’in tarım desteğini anlattı
Şeker, TBMM kürsüsünde Büyükşehir’in tarım desteğini anlattı

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, TBMM kürsüsünde gündem dışı söz alarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal faaliyetleri ve tarım ihracatı hakkında bilgi verdi. Şeker, tarım ihracatının, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,7 artarak 8,4 milyar dolara ulaştığını ve böylelikle Cumhuriyet tarihinin en yüksek tarımsal ihracatın gerçekleştiğini ifade etti. Şeker şunları söyledi: “Tarım ihracatının genel ihracat içindeki payı yüzde 13,9'a yükseldi. 2022 yılında tarımsal destekleme bütçesi 29 milyar Türk Lirası’na çıkarılırken, seçim bölgem Kocaeli’ de çiftçimize 2021 yılında; bitkisel üretim, hayvancılık, kırsal kalkınma, balıkçılık ve su ürünleri için toplam 47 milyon 71 bin TL destek verildi. Kocaeli, tarımsal üretimde 235,8 milyon dolar ihracatla Türkiye tarım ihracatının yüzde 1’ni oluşturmaktadır.

KOCAELİ’DE TARIMSAL ÜRETİM
353.478 hektar olan Kocaeli’nin, yüzde 40’ı orman, yüzde 34’ü tarım, yüzde 2,1’i sanayi, yüzde 20,2’si konut alanıdır. Kocaeli’ de çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi sayımız 11bin 184 olup, ilimizde yıllık buğday, arpa, mısır, ayçiçek, meyve, sebze, yulaf ve yonca olmak üzere toplam 617 bin ton örtü altı üretim, 7,5 milyon adet süs bitkisi üretimi yapılmaktadır.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 91,1 MİLYON TL DESTEK VERDİ
Çiftçi dostu Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, sözle değil icraatlarla çiftçimizin yanında oldu, olmaya da devam ediyor. Büyükşehir belediyemiz, 2010 yılından itibaren ziraat mühendisi ve veteriner hekimlerden oluşan bitkisel üretim ve geliştirme şefliği, hayvansal üretim ve geliştirme şefliği, tıbbi aromatik bitkiler şefliği, sulama ve göletler şefliği ve destek hizmetleri şefliği olarak çiftçimize hizmet vermeye devam ediyor. Büyükşehir belediyemiz, her yıl çiftçilerimizin kullanacağı gübrenin yarısını, kullanacağı akaryakıtın da 150 litresini karşılıyor. Bu kapsamda 2021 yılında toplam 49 milyon TL, destek verdi. Ayrıca yem bitkisi tohumu, sera yapımı, meyve fidanı, yumurta tavukçuluğu gibi birçok alanda toplam 91,1 milyon TL destek verdi.

PROJELERLE DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYOR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiricilerine verdiği 14,4 milyon₺ destek yanında tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğini korumak, üretimini artırmak ve pazara sunmak için de ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi’ni uygulamaya koydu. Yetiştiricilik, işleme, pazarlama, araştırma-geliştirme ve eğitime ilişkin çalışmalar yapan büyükşehir belediyesi, TÜBİTAK ile iş birliği yaparak 8 milyon TL’ye yüzde 100 yerli teknoloji ve yıllık kapasitesi 250 ton olan tıbbi aromatik bitki ekstrakt ve yağları üreten ekstraksiyon tesisini kurdu. Diğer bir proje ise; yapımı devam eden distilasyon tesisidir. Yatırım maliyeti yaklaşık 20 milyon TL olan bu tesis ilk etapta 18 ton/gün kapasite ile çalışacak. Tarım ve hayvancılığın gelişmesini ve çiftçimizi sözde değil icraatla destekleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyor, Gazi Meclis Genel Kurulu’nu saygıyla selamlıyorum.”

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑