Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Siyaset

Şeker: Büyükşehir, çiftçiye 140 Milyon TL destek verdi

AK Parti Kocaeli Milletvekili Şeker, ilimizdeki tarım çalışmalarını mecliste kamuoyuyla paylaştı. Şeker, Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçiye 91,1 Milyon TL’lik tarım, 49 Milyon TL’lik ise akaryakıt desteği verdiğini hatırlattı

17 Mart 2022 Saat: 01:14
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 860 kez okunmuştur

Şeker: Büyükşehir, çiftçiye 140 Milyon TL destek verdi
Şeker: Büyükşehir, çiftçiye 140 Milyon TL destek verdi

AK Parti Kocaeli Milletvekili, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi İlyas Şeker, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında Kocaeli’deki tarım çalışmalarını anlattı. İlimizdeki tarımsal faaliyetlerle ilgili bilgilendirme yapan Şeker’in basın açıklamasından notlar şöyle:

CİDİD BİR TARIMSAL FAALİYET VAR
Gerek savaşlarda ve gerekse pandemilerde gıdanın ne denli önemli olduğunu bir kez daha anladık. Gıda eksikliği, sadece sağlımızı olumsuz etkilemekle kalmıyor, toplumun hatta ülkelerin ekonomik ve sosyal yapılarını da etkiliyor. İhtiyaç duyulan gıdanın üretilmesi, tedariki ve üreticilerin desteklenmesi önem arz etmektedir. Hayatımızda bu denli önemli olan gıda ve dolayısıyla tarımsal faaliyetler için Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin, çiftçilerimize yaptığı destekleri sizlerin aracılığıyla vatandaşlarımızla paylaşmak istiyorum. Kocaeli, bir sanayi kenti olarak bilinmesine rağmen sanayinin dışında da ciddi bir tarımsal faaliyette var. Kocaeli’nin 353.478 hektar alanının; yüzde 40’ı orman, yüzde 34’ü tarım, yüzde 2,1’i sanayi, yüzde 20,2’si konuttur.

11 BİN 184 KAYITLI ÇİFTÇİ
Kocaeli’de çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi sayımız 11.184 olup ilimizde yıllık buğday, arpa, mısır, ayçiçek, meyve, sebze, yulaf ve yonca olmak üzere toplam 617 Bin ton örtü altı üretim, 7,5 Milyon adet süs bitkisi üretimi yapılmaktadır. Ayrıca, 15.000 Ton kırmız et, 83 Ton beyaz et, 108,8 Bin Ton süt, 123 Milyon adet yumurta ve 800 ton da bal üretiliyor. Kocaeli’deki çiftçimize 2021 yılında; hükümetimiz tarafından bitkisel üretim, hayvancılık, kırsal kalkınma, balıkçılık ve su ürünleri için toplam 47 Milyon 71 Bin TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Kocaeli tarımsal üretimde 235,8 Milyon Dolar ihracatla Türkiye tarım ihracatının yüzde 1’ni oluşturmaktadır. En sonu Kandıra karpuzu olmak üzere ilimizde 10 adet coğrafi işaretli ürün bulunmaktadır.

İKİ SANAYİ BÖLGESİ PLANLARA İŞLENDİ
Kandıra ilçemizin dartısı, hindisi ve manda yoğurdu, Karamürsel ilçemizin samanlı zeytini, Derince ilçemizin Çene suyu ve Gölcük ilçemizin Değirmendere Fındığı olmak üzere 6 ürünümüz de tescil aşamasındadır. Kocaeli, il sınırlarıyla büyükşehir belediyesi olunca tarım ve hayvancılıkla uğraşan 262 adet köyümüz vardı. köylülerimizin de refah seviyesini artıracak yönlendirmelerin olması gerektiği düşüncesiyle planlarımıza tarımsal ve hayvansal ürünlerin de değerlendireceği sanayi tesislerin kurulması fikri gelişti. Biri kuzeyde diğeri güneyde olmak üzere bölgeye iki adet gıda üretimi yapacak sanayi bölgesi planlara işlendi. Bu alanlardan; Kandıra ilçemizde kalan 194 hektarlık alan 2010 yılında İhtisas Gıda OSB haline dönüştürüldü.

İSTİHDAM VE İHRACATI ARTIRACAK
Arazisini yüzde 95’i rızası ile kalan yüzde 5’lik kısım ise kamulaştırma yoluyla alınarak OSB adına tescil edildi. Altyapı çalışmaları şu an devam etmektedir. 106 adet sanayi parseli mevcut olup büyüklükleri 5 ila 200 dönüm arasıdır. Fabrikalarını kuracak 74 adet yatırımcımız hazır bulunmaktadır. Gıda OSB’de ağırlıklı yer alan sektörler; cips, hazır yemek, çikolata, şeker, unlu mamuller, et mamulleri, kuruyemiş, bakliyat, sebze, meyve, süt ürünleri yeni ekonomik modele uygun olarak üretimi, istihdamı ve ihracatı teşvik edecek olan Kandıra Gıda İhtisas OSB, gerek ilimize gerekse ülke ekonomimize çok önemli katkılar sağlayacak. Proje tamamlandığında yaklaşık 10.000 kişiye ek istihdam kapısı açılacaktır. Emek ve katkılarından dolayı Sayın Valimiz Seddar Yavuz’a, Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a, yönetim kurulu, başkan ve yatırımcı Mehmet Başol’a teşekkür ediyorum.

2021’DE 49 MİLYON YAKIT DESTEĞİ
Çiftçi dostu Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, sözde değil, özde yaptığı icraatlar ile verdiği teknik ve maddi desteklerle çiftçimizin yanında oldu, olmaya da devam ediyor. Belediyemiz, 2010 yılından itibaren çoğunluğu ziraat mühendisi ve veteriner hekimden oluşan tarım ve hayvancılığı geliştirme şefliğiyle çiftçimize her türlü, maddi, manevi ve teknik destek vermeye başladı. Bugün ise bitkisel üretim ve geliştirme şefliği, hayvansal üretim ve geliştirme şefliği, tıbbi aromatik bitkiler şefliği, destek hizmetleri şefliği, sulama ve göletler şefliği olarak çiftçimize hizmet vermeye devam ediyor. Büyükşehir belediyemiz, çiftçilerimizin kullanacağı gübrenin yarısını, kullanacağı akaryakıtın da 150 litresini karşılıyor. Bu kapsamda 2021 yılında 49 Milyon TL destek verdi.

TABİP UYGULAMAYA KONDU
Yem bitkisi tohumu için 19.7 Milyon TL, sera yapımı için 4.9 Milyon TL, meyve fidanı için 1.3 Milyon TL, yumurta tavukçuluğu için 1 Milyon TL, arıcılara 534 Bin TL, alternatif ürün için 82 Bin TL, sebze yetiştiriciliği için 75 Bin TL, toprak, su, yaprak ve kalıntı analizleri için 50 Bin TL, çilek yetiştiriciliği için 40 Bin TL olmak üzere toplamda büyükşehir belediyemiz tarafında çiftçilerimize 91,1 Milyon TL destek veridi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiricilerine verdiği 14,4 Milyon TL destek yanında, tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğini korumak, üretimini artırmak ve pazara sunmak için de ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi’ni yani TABİP’i uygulamaya koydu.

DİSTİLASYON TESİSİ 18 TON İLE ÇALIŞACAK
TBMM’de kurulan tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğinin korunmasında, bunların üretiminde ve pazarlanması amacıyla kurulan 159 sıra sayılı Meclis Araştırma’ raporunun; yetiştiricilik, işleme, pazarlama, araştırma-geliştirme ve eğitime ilişkin önerilerini dikkate alarak dünyanın en gelişmiş teknolojisini kullanılarak 8 Milyon TL’ye tıbbi aromatik bitki ekstrakt ve yağları üreten ekstraksiyon tesisini kurdu. Tesisin kapasitesi yıllık 250 ton olup, yüzde 100 Yerli teknolojiye sahip ilk ve tek tesistir. Büyükşehir’in bu projesine TÜBİTAK, AR-GE/ÜR-GE çalışmalarıyla, Gebze Teknik Üniversitesi de akademik çalışmalarla destek oluyor. Diğer bir proje ise; yapımı devam eden distilasyon tesisi. Yatırım maliyeti yaklaşık 20 Milyon TL olan bu tesis ilk etapta 18 ton/gün kapasite ile çalışacak. Dünyada sayılı tesislerin arasında yerini alacak olan bu tesiste çiftçilerimize AR-GE, ÜR-GE eğitimleri verilecek.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑