Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Siyaset

Şeker: 2 milyar Euro'luk yatırım kararı bizleri memnun etmiştir

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, TBMM’de gerçekleştirdiği basın toplantısında; Ford fabrikası tarafından Başiskele’de yapacağı 2 milyar Euro’luk yatırım kararının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

18 Mart 2021 Saat: 08:38
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.935 kez okunmuştur

Şeker: 2 milyar Euro'luk yatırım kararı bizleri memnun etmiştir
Şeker: 2 milyar Euro'luk yatırım kararı bizleri memnun etmiştir

AK Parti Kocaeli Milletvekili ve Genel Merkez Parti içi Demokrasi Hakem Kurulu başkanvekili İlyas Şeker, TBMM’de gazetecilerle bir araya geldi. Kocaeli’nin ihracat potansiyeli ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şeker, önceki gün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen ve Ford Otosan tarafından Başiskele’de yapılacak 2 Milyar Euro’luk yatırım protokolünün imzalanmasından sonra Kocaeli’ de yapılacak yatırım kararının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Şeker basın toplantısında şunları söyledi: “2020 yılını büyümeyle kapatan ender ülkelerden olan ülkemizin 2021’de ciddi bir büyüme oranıyla gelişmekte olan ülkeler arasında öne çıkması gurur verici. IMF, ülkemizin gösterdiği başarılı performans neticesinde ekonomik büyüme verilerini yukarı doğru revize ederek 2021 yılı büyümemizi yüzde 6, dünya büyümesini ise yüzde 5,5 olarak öngörmektedir” dedi.

“FİRMALARIMIZ HIZLA UYUM SAĞLADI”
Korona virüs pandemisi nedeniyle küresel ticaretteki talep daralmasına rağmen firmaların olağandışı şartlara hızla uyum sağladığını belirten Kocaeli Milletvekili Şeke, “Firmalarımız 2021 yılı ilk aylarında 215 ülkeye ihracat yapma başarısına imza attı. Ülkemizin 2020 yılı ihracat hedefinde oluğu gibi 2021 yıllı ihracat hedefini de inşallah geçecek. Çünkü bu güce, bu altyapıya ve bu enerjiye sahip bir ülkeyiz. 30 Ocak 2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla resmi gazetede yayınlanan ‘Mal İhracatına Yönelik Desteklerde Hedef Ülke ve Sektörlerde İlave Desteklerin Sağlanması’ kararıyla, hedef ülkelerde pazar payımız artacak, katma değerli sektörlerimiz de yeni rekorlar kıracaktır” ifadelerini kullandı.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK OCAK AYI REKORU
Genel Ticaret sistemine göre ocak ayında yapılan ihracatın, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı rekoru kırıldığını söyleyen Şeker, Ocak- şubat aylarında 31 milyar dolar ihracat yapıldığını söyledi. Şeker, “Şubat ayında 1.555 firmamız ilk kez ihracat yaparken toplam ihracat yapan firmamız ise 39 248 oldu. Ayrıca son aylarda Türk lirası ile yapılan ihracat da artıyor. Ocak - Şubat aylarında 170’den fazla ülkeye 7 milyar Türk Lirası’nın üzerinde ihracat gerçekleştirilirken 110 ülkeyle de 9 milyar Türk Lirası’nın üzerinde ithalat işlemleri gerçekleştirildi” ifade etti.

2021 YILINDA EN ÇOK İHRACAT YAPAN 2. ŞEHİR
2021 yılının Ocak- Şubat aylarında İstanbul’un ardından en çok ihracat yapan 2. il olduğunu belirten Şeker, sözlerini şöyle sürdürdü; “ “Kocaeli Ocak-Şubat döneminde sergilediği dış satım performansıyla ihracat liginde 2,4 milyar dolar ile İstanbul’un ardından 184 milyar dolarlık ihracat hedefine en güçlü katkı veren il olacak. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre Kocaeli, ihracatta geçen yılın şubat ayına göre bu şubat ayında yüzde 21,3’lik ihracat artışı gerçekleştirdi. Kocaeli’nin Ocak, Şubat kümülatif ihracatı geçen yılın söz konusu dönemine göre yüzde 2 artarak 2 milyar 378 milyon 415 bin dolara ulaştı. İzmit Körfezi'nin etrafında kurulu 35 liman tesisiyle Türkiye’nin adeta dünyaya açılan kapısı ve Avrupa’nın en büyük 7’nci limanı konumunda olan Kocaeli, 2021 yılının 2 aylık döneminde 163 ülke ve özerk bölgeye ihracat yaptı.

EN FAZLA İHRACAT BİRLEŞİK KRALLIĞA
Türkiye’nin aralık ayında Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı Birleşik Krallık, Ocak-Şubat döneminde 324 milyon 878 bin dolarla Kocaeli’nden en fazla ihracat yapılan ülke oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77 artış gösterdi. Almanya 183 milyon 143 bin dolarla Kocaeli'nin en büyük ikinci ihracat pazarı olurken, bunu 179,7 milyon dolarla Fransa, 162,2 milyon dolarla Slovenya, 146,4 milyon dolarla Belçika izledi. Şubat ayında Kocaeli’nden ABD’ye yapılan ihracatımızda yüzde 23,9, Fransa’ya yapılan ihracatımızda yüzde 18,1, Almanya’ya yapılan ihracatımızda yüzde 11,8, İngiltere’ye yapılan ihracatımızda yüzde 13, İtalya’ya yapılan ihracatımızda yüzde 10 ihracat artışı yaşandı” dedi.

“KOÇ GRUBUNA TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Kocaeli’ de ihracatın dinamosunun otomotiv sektörü olduğunu belirten AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker; “Ocak-Şubat döneminde kent ihracatının yaklaşık yarısına otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalar imza attı. Kocaeli’nin ev sahipliği yaptığı Ford Otosan, Hyundai Assan, Honda Türkiye, Anadolu Isuzu ve çok sayıda tedarik firmalarının da oluşu ile otomotiv sektörü, Kocaeli’nin ihracatında ilk sırayı aldı. Söz otomotive gelmişken; Koç Grubu’nun Kocaeli Ford Fabrikası’na yeni yapacakları 2 milyar Euro'luk yatırım kararı bizleri memnun etmiştir. Bu yatırımla Kocaeli, Türkiye'nin batarya dahil ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim merkezi haline gelecek. Bunun için Koç Grubu'na da ayrıca teşekkür ediyorum. Otomotiv sektörü, geçen yılın 2 aylık dönemine göre ihracatını yüzde 18,2 artırarak 1 milyar 208 milyon 511 bin dolara çıkararak 1.sırada yer alırken, başta TÜPRAŞ olmak üzere kimya sektörü 421 milyon 133 bin dolar ile ikinci sırada yer aldı. Çelik endüstrisi 176 milyon 487 bin dolarla üçüncü sırada, 168 milyon 183 bin dolarla demir ve demir dışı metaller ve 117 milyon 841 bin dolarla elektrik elektronik sektörü takip etti“ ifadelerini kullandı.

KOCAELİ’DE ÜRETİM YAPAN İŞ İNSANLARINI TEŞEKKÜR ETTİ
Ülkemizin ekonomik büyüklük olarak dünyada ilk on büyük ekonomi arasına girmesi için yatırımcının önünü açan, ülke ekonomisin güçlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür eden Şeker, Kocaeli’de iş yapan, üreten iş insanlarını da unutmadı. Şeker, “Bu firmalarımızın her daim yanlarında olan, kent için gerekli sosyal sorumluluk projelerinde görev alan, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’na, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut’a, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler’e, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk’e, kentte her türlü alt yapıyı yaparak, sanayicinin ve yatırımcının önünü açan, ilçe belediye başkanlarımıza, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a ortaya koydukları özverili çabalarından dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑