Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Kültür

Prof. Dr. Atilla Çetin'den Tarihe büyük katkı

Vali Gökhan Sözer'in talimatı ile İl Özel İdaresi tarafından bastırılan, Prof. Dr. Atilla Çetin'e ait Kandıra Temettuat Defterleri, Kocaeli için önemil bir bilg...

11 Mayıs 2009 Saat: 20:09
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 4.997 kez okunmuştur

Prof. Dr. Atilla Çetin'den Tarihe büyük katkı
Prof. Dr. Atilla Çetin'den Tarihe büyük katkı

Vali Gökhan Sözer'in talimatı ile İl Özel İdaresi tarafından bastırılan, Prof. Dr. Atilla Çetin'e ait Kandıra Temettuat Defterleri, Kocaeli için önemil bir bilgi kaynağı olma özelliği taşıyor

 

İLİMİZİN önemli tarihçilerinden ve araştırmacılarından Prof. Dr. Atilla Çetin'in 12. kitabı Kandıra Temettuat Defterleri, dün Vali Gökhan Sözer'in makamında tanıtıldı. Tanıtım törenine Vali Sözer'in yanı sıra İl Özel İdare Genel Sekreteri Metin Yahşi ve Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Ahsen Okyar katıldı.

 

ÖNEMLİ BİR KAYNAK

İl Özel İdaresi'nce yayınlanan kitap, 1844-1845 yılları arasında Kandıra'da yaşayan insanların ödedikleri vergileri, mal varlıklarını ve tapularını ortaya koyuyor. 880 sayfa ile ilgili araştırmacılara önemli bir kaynak olan çalışma, bir sonraki kuşaklara bilgi aktarımı konusunda da değerli bir kitap. Tanıtımda konuşan Sözer, geçmişe dair çok fazla kaydın bulunmadığına dikkat çekerek, “Kaydedilen tüm bilgiler önemli. Kandıra Temettuat Defterleri de bu açıdan çok değerli bir eser. Bu kayıtlar tarihimiz açısından çok önemli. Bu, bir tarih ve kültür hizmetidir” dedi. Önemli bir bilgi kaynağı olan kitap Kandıra halkına, kütüphanelere, çeşitli sivil toplum kuruluşlarına dağıtılacak.

 

EŞSİZ BİR HAZİNE

Sözer'in ardından kitabın yazım süreci ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Çetin, “Bu defteri 10 yıl önce hazırlamak istiyordum. Kandıralı annemin anısına kalıcı bir eser hazırlamak için, 1844-45 tarihli Kandıra Temettuat Defterleri'nin kopyalarını 1997'de Başbakanlık Osmanlı arşivinden aldım. 2007 yılında, Vali Gökhan Sözer ile tanıştım. Kocaeli tarihinin araştırılmasının ve ortaya konmasından yanaydı. Eserimden söz edince kitabı hazırlarsam bastıracaklarını söyledi. Bu eser, 160 yıl öncesine ait Kandıra'nın merkezi, divanları, köyleri ve burada yaşayanların sosyal, ekonomik ve kültürel durumları ile ilgili en doğru bilgileri veren, eşsiz bilgi hazinesi” dedi. Çetin, bir sonraki projesinde ise Kaymas, Akçaova ve Gencelli'nin temettuat defterlerini hazırlayacak.



       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑