Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Adliye

Orman yangınları için 3 ay çok riskli

Yangınlara karşı önleyici önlemler alınırken, uzmanlar ve yetkililer Kocaeli’deki yangınların yüzde 100 insan kaynaklı olduğunu vurguladı. Bu nedenle ağustos, eylül ve ekim ayında fındık bahçelerinde ve tarlalarda anız yakılmaması istendi.

3 Ağustos 2021 Saat: 07:03
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 2.289 kez okunmuştur

Orman yangınları için 3 ay çok riskli
Orman yangınları için 3 ay çok riskli

Türkiye’de devam eden orman yangınları başladıkları bölgelerde birçok köyü ve yerleşim alanını, ormanları, canlıları adeta yok etti. Aşırı sıcak havanın da etkisiyle söndürülemez hale gelen yangınlarla ilgili yetkililer önemli uyarılarda bulundu. Kocaeli Valiliği orman yangınlarının çıkmaması için ormanlara giriş yasağı başlattı, piknik alanlarında ateş yakmayı, havai fişek gösterilerini ve anız yakmayı yasakladı. Ancak uzmanlar yağış rejiminin değişmesi, fındık toplama zamanı ve bahçe temizlikleri nedeniyle ağustos, eylül ve ekim ayında orman yangınlarına karşı herkesi dikkatli olmaya çağırdı.

KOORDİNELİ DENETİM
Türkiye genelinde başlayan orman yangınlarından sonra Kocaeli Valiliği aldığı karar ile ikinci bir emre kadar ormanlara girişi yasakladı. Aynı zamanda piknik alanları dahil ormanlık alanlarda mangal, semaver ve ateş yakmak, tarlalarda ve bahçelerde anız yakmak, havai fişek gösterileri yapmak yasaklandı. Yasağın ardından Orman İşletme Müdürlüğü, jandarma, polis ve Tarım İl Müdürlüğü koordinasyonunda tüm alanlarda denetim yapılmaya başlandı. Özellikle hafta sonu denetimler daha da sıklaştırıldı.

EKİPMAN EKSİĞİ YOK
Kocaeli’de olası orman yangınlarına müdahale için ekipman eksikliğinin olmadığı öğrenildi. Biri Gebze, dördü İzmit ve ikisi kentin farklı noktalarında olmak üzere toplam 7 arasözün bulunduğu, Kocaeli’de 3 Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde 70 yangın söndürme işçisinin çalıştığı öğrenildi. Greyder ve dozer gibi araçların da bulunduğu ekipmanlar dışında Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının araçları da yangınlarda hizmet veriyor.

İKİ GÖZETLEME KULESİ
Kocaeli’de orman yangınlarına karşı aynı zamanda 24 saat gözetleme yapılan iki gözetleme kulesi de bulunuyor. Derince Çenedağ ve Kandıra Babalıdağı’nda bulunan gözetleme kulelerinde 24 saat yangınla ilgili gözetleme yapılıyor. Uzmanlar orman yangınlarına karşı ekipman ve personelden önce önleyici tedbirlerin alınmasının daha etkili olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle tüm vatandaşların alınan önlemlere mutlaka uyması gerekiyor.

HAVA DESTEĞİ ÖNEMLİ
Orman yangınlarıyla ilgili hava desteğinin önemi son yangınlarda bir kez daha ortaya çıktı. Yerden müdahale eden ekip ve ekipmanların cephe denilen ve alevlerin boyunun 2-3 metreyi bulduğu yangınlarda müdahale etme şanslarının neredeyse olmadığını söyleyen uzmanlar, mutlaka hava desteği ile yerde söndürme yapan ekiplere koridor açılması gerektiğini vurguluyor. Bu konuda Kocaeli’de olası büyük yangınlarda İstanbul, Sakarya ve Bursa’dan hava desteğini kısa sürede alma şansı olmasının, yangınların büyümeden söndürülmesi noktasında önemli olduğu belirtildi.

YÜZDE 100 İNSAN KAYNAKLI
Kocaeli’de bugüne kadar çıkan yangınların yüzde 100 insan kaynaklı olduğunu belirten uzmanlar, bu nedenle insanların önleyici çalışmalara dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Kocaeli Valiliği öncülüğünde alınan kararlar ve Orman İşletme Müdürlüğünün kaymakamlar ile yaptığı ortak çalışmada tüm ilçe ve köylerde anonslar yapıldığı, orman alanlarına pankartlar asıldığı ve sosyal medya üzerinden bilgilendirme yapıldığı öğrenildi.

YAĞIŞ REJİMİ DEĞİŞTİ
Uzmanlar Türkiye’de olduğu gibi Kocaeli’de de iklim değişikliği ile birlikte yağış rejiminin değiştiğini kaydetti. Daha önceki yıllarda yağmurun hemen hemen her ay bir ya da iki kez yağdığı ilimizde, iklim değişikliği ile birlikte özellikle ağustos, eylül ve ekim ayında neredeyse yağış görülmüyor. Yağışın olmaması nedeniyle kuruyan orman ve toprak, olası yangınların hızlı büyümesine neden oluyor. Bu durum ormanların korunmasını güçleştiriyor.

FINDIK ZAMANINA DİKKAT
Yağış rejiminin değişmesi ile birlikte özellikle ağustos, eylül ve ekim aylarında Kocaeli’de daha fazla orman yangının görüldüğünü söyleyen uzmanlar ve yetkililer, vatandaşların fındık toplama zamanında ve bahçe temizliklerinde dikkatli olmasını istedi. Fındık zamanı ekstra bir dikkat gerektiğini söyleyen yetkililer, bu üç aylık dönemde fındık üreticisi ve çiftçileri daha dikkatli olmaya davet etti.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑