Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Siyaset

Nazlıgül: “DP’ye kulak verin, petrol fiyatları düşsün”

Demokrat Parti Kocaeli İl Başkanı Mustafa Nazlıgül, yazılı açıklama yayınlayarak artan akaryakıt fiyatları ve yapılan zamlar karşısında halkın ezildiğini söyledi. Nazlıgül “Halk DP’ye kulak versin petrol fiyatları düşsün” dedi.

24 Haziran 2022 Saat: 06:05
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 685 kez okunmuştur

Nazlıgül: “DP’ye kulak verin, petrol fiyatları düşsün”
Nazlıgül: “DP’ye kulak verin, petrol fiyatları düşsün”

Demokrat Parti Kocaeli İl Başkanı Mustafa Nazlıgül açıklamasında şunları söyledi: “ Türkiye iyi yönetilmiyor. İyi yönetilmediğimiz piyasalardan belli oluyor. Yaşanan tüm bu sıkıntılara rağmen iktidar partisi ısrarla erken seçime gitmemekte, ısrarla kötü ekonomi yönetimini sürdürmektedir. Böylelikle de belli bir azınlık dışında her kesim, başta akaryakıt ve ona bağlı zamların altında ezilmektedir.

“VATANDAŞ MEMLEKETİNE GİDEMİYOR”
Gazetelerde okuyoruz; ulaşım sektöründe olanlar kontak kapatmaktan bahsetmekte, halkımız da yüksek ücretler nedeniyle tatil için memleketlerine gidememektedir. Hem yolcu taşıyan ulaşım sektörü hem de yolcu aynı kaderi paylaşmaktadır. Bilinmektedir ki, pandemi sonrası petrole olan talebin artması, dünyada verimi düşük rafinerilerin kapanması, pandemi sonrası talebin artması, pandemi sonrasında yaşanan parasal genişlemelerin ve ötelenmiş bulunan talebin de etkisiyle enerji emtialarında çok büyük fiyat artışları, Şubat 2022’de baş gösteren Ukrayna-Rusya krizi ile enerji maliyetleri rekor seviyelerde arttı.

“DÜNYADA DEĞİL, TÜRKİYE’DE ARTIŞ ORANI ÇOK DAHA YÜKSEK”
Fakat dünyadaki ortalama artış ile ülkemizde artış arasında büyük bir uçurum var. Dünyada yüzde 50 artış varken bizde yüzde 200 oranında artış olduğunu görüyoruz. Bu fahiş farkın sebebi; yürütmenin rasyonel olmayan para politikaları ile milli ekonomimizde yeni ve pek çok kırılganlıklar yaratmış olduğu gerçeğidir. İşte partimiz, bu soruna dönük bir çözüm ortaya koymuştur. Bilindiği gibi petrol fiyatları, dolar satış kuru baz alınarak tespit ediliyor. Hâlbuki şu anda ambargolar nedeniyle Rusya çıkışlı petrol ve petrol ürünleri tüm dünyaya göre yüzde 30 iskontolu. Ancak ülkemizde halen pompa satış fiyatları, Akdeniz Havzasındaki afişe fiyatlardan belirlenmekte. Bu fiyatlar ham petrolü işleyip ürünleri piyasaya satan rafinerilerle, ürünleri ithal edenlere çok büyük oranda kar marjı bırakmaktadır. Ancak vatandaşa ve üreticiye yansıdığında milli felakete yol açmaktadır.

“EPDK FİYAT DÜZENLEMESİ YAPMALI”
Bu sorun ucuz tarife veya nakliye ücreti düzenlemeleri ile çözülemez. Yapılacak en öncelikli şey, EPDK’nın fiyat düzenlemesi yapmasıdır. Bu çerçevede geçen hafta TBMM’ye bir kanun teklifi sunduk. Bu teklifimizde 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun 10. maddesine dayanmakta. Bu madde ne diyor? ‘EPDK olağanüstü durumlarda fiyatları belirleyebilir’ diyor. Biz de şu anda ekonomik olarak olağanüstü bir durumdan geçiyoruz. TBMM’ye sunduğumuz kanun teklifinde diyoruz ki: EPDK’nın bu olağanüstü dönemde ikişer aylık periyotlarla piyasayı düzenlesin.

SERBEST PİYASAYI EN İYİ DP BİLİR”
Demokrat Parti olarak serbest piyasanın kıymetini en iyi elbette ki biz biliriz. Nitekim EPDK düzenlemesinin Rafineri ve Dağıtıcı Lisans sahiplerine makul kar marjları bırakması gerektiğinin de altını çizdik. Ancak, ülkemizin her kesiminin bu zor ekonomik kriz ortamında eşit oranda ve adil fedakârlık yapması gerektiğine de inanıyoruz. Bu nedenle enflasyonun üç haneli rakamlara ulaştığı ve halkımızın hayat pahalılığından çok büyük oranda fakirleştiği bu dönemde vermiş olduğumuz kanun teklifini siyasi mülaza yapmadan, ivedilikle TBMM’den geçmesi için tüm siyasi partilere de çağrıda bulunuyoruz. Üreten ve büyüyen Türkiye için, böylesine olağanüstü bir dönemi atlatabilmek adına bizlerin sorumluluklarımızın farkında olduğumuzu söylemeliyiz. Diğer tüm siyasi partilerden, sivil toplum örgütlerinden de aynı sorumluluk ve gayreti beklemekteyiz.”

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑